Miro Jaroš úprimne: Túžil som po hviezdach! Keď som sa ich dotkol, bol som sklamaný

Od chvíle, kedy Miro Jaroš vydal svoj debutový album Exoterika ubehlo už 15 rokov.

08.12.2020 00:00
Miro Jaroš Foto:
Miro Jaroš na pódiu.
debata

Medzitým sa stal číslom 1 medzi slovenskými tvorcami hudby pre deti a popri tom vydal ďalších 5 albumov pre dospelé publikum. V týchto dňoch prináša ďalší album, novinka je určená jeho dospelým fanúšikom a nesie názov Milujem život svoj.

Ako sám hovorí, jeho nový album je odrazom výrazného vnútorného vývoja, ktorý sa v ňom odohral za posledné roky.

"Album sa volá Milujem život svoj, pretože je to tak. Posledné roky sa toho u mňa veľa zmenilo. Aj ja som hľadal svoj vnútorný pokoj, ten povestný zmysel života. Dlho som si myslel, že to, čo potrebujem k šťastiu, je dosiahnutie niečoho veľkého. Túžil som po hviezdach, a keď som sa ich dotkol, bol som sklamaný, že mi šťastie nepriniesli. Uvedomil som si, že to výnimočné, to, za čím som sa hnal a čo mi chýbalo, som mal celý ten čas pri sebe. Obyčajné ľudské srdce, v ktorom sa to všetko začína! Že jazvy na ňom sú len odrazom toho, že dokážem milovať a nemám sa báť pokračovať. To, čomu som včera nerozumel a smial sa z toho, je dnes mojou súčasťou. Prijal som tiež, že nie každý deň pôjde podľa mojich predstáv, ale ak verím, že to zas bude dobré, tak je to v poriadku. Všetko časom zapadne do seba a niektoré veci pochopím neskôr. Uvedomil som si, čo ma skutočne robí šťastným, a naučil som sa brať ľudí takých, akí sú, bez toho, aby som ich súdil, lebo nežijem ich príbeh a nepoznám dôvody ich konania. Včerajšok je preč, neviem, čo bude zajtra, žijem tu a teraz. Naplno, presne tak, akoby to bolo naposledy.“

Prevažná väčšina melódií a textov na albume je Mirovým autorským dielom. Výnimkou sú iba dve skladby: Cover verzia balady „I've Never Been To Me“, ktorú v origináli naspievala americká speváčka Charlene: „V slovenčine som ju nazval Nenazrel som do seba. Prespievalo ju už veľa ľudí, v češtine dokonca Karel Gott. To som sa dozvedel, až keď moja verzia bola už nahratá. Je to krásna skladba zo 70. rokov, dlho som túžil po tom, že ju raz nahrám,“ rozpráva Miro a dodáva, že druhou výnimkou na albume, ktorú nenapísal sám, je pieseň Hora –skladba s textom z pera Jany Kirschner, ktorá sa zrodila ako úplne prvá zo všetkých pesničiek na albume.

Na album si Miro prizval hneď niekoľkých hostí, ktorí prispeli svojimi vokálmi vo viacerých skladbách. Môžeme počuť hlas Katky Koščovej, Roba Pappa, Martina Císara, Anabely Mollovej a Karolíny Frajtovej.

Zoznam hostí uzatvára hosť zo všetkých najvzácnejší. „Najšpeciálnejším hosťom je pre mňa určite moja mama. Boli sme spolu na Maldivách, mala po rádioterapiach a sediac pri mori mi rozprávala o živote. Zaznamenával som si to bez toho, aby o tom vedela a ešte v ten deň som napísal pesničku "Nič nie je lepšie“. Neskôr som mamu pozval do štúdia, či by mi tie múdrosti života porozprávala ešte raz na mikrofón. Bola z toho v strese, ale niečo predsa len povedala, použili sme to v pesničke a v závere spolu aj spievame. Teda, ona tvrdí, že ja spievam a ona recituje,“ smeje sa Miro pri spomienke na vydarený featuring s mamou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miro Jaroš

+ Sny sa vám môžu splniť, len musíte tomuto stavu pomôcť aj vy sama.
Networking je dôležitý, nové kontakty otvoria...

+ Všetko je len o pohodlí, ak budete chcieť cvičiť tak cvičiť budete.
Dodržiavajte pracovnú zmluvu, v opačnom...