Kráľovná Alžbeta II. sa nechá očkovať proti covidu. Chce motivovať Britov

Britská kráľovná Alžběta II. sa v najbližších týždňoch nechá očkovať proti covidu-19 vakcínou vyrobenou v spolupráci americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a nemeckej firmy BioNTech, informuje agentúra AFP s odkazom britské médiá.

07.12.2020 11:53
Kráľovná Alžbeta II. sa objavila na verejnosti... Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. sa objavila na verejnosti prvýkrát od marca.
debata (6)

Deväťdesiatšty­riročná kráľovná a jej o päť rokov starší manžel princ Philip majú vďaka svojmu vysokému veku na očkovanie nárok a podľa zdrojov blízkych kráľovskej rodine čakajú, až na nich príde rad.

Krok najstarších členov britskej kráľovskej rodiny by mohol očkovanie spopularizovať a presvedčiť čo najviac ľudí, aby nasledovali ich príklad. Od schválenia prvej vakcíny proti covidu-19 v Británii totiž narastajú obavy tamojších úradov, či bude obyvateľstvo ochotné vakcináciu podstúpiť.

Vakcínu od Pfizer a BioNTechu schválila Veľká Británia ako prvá na svete tento týždeň. Prvá fáza vakcinácie má začať už v utorok a bude cieliť predovšetkým na starších a oslabených ľudí, zdravotníkov v prvej línii a klientov aj zamestnancov domovov dôchodcov.

Spojené kráľovstvo si objednalo dávky pre 20 miliónov ľudí a podľa britskej vlády pôjde o najrozsiahlejšiu očkovaciu akciu v dejinách krajiny. V prvom týždni by mala mať Británia podľa agentúry Reuters k dispozícii 800 000 dávok vakcíny.

Podľa klinickej štúdie uskutočnenej samotnými výrobcami poskytuje ich očkovacia látka ochranu proti chorobe covid-19 s 95-percentnou účinnosťou. Nakoľko ale chráni aj pred samotnou nákazou koronavírusu, ešte nie je isté.

Minulý týždeň sa objavili tiež správy, že trio bývalých amerických prezidentov, Barack Obama, Bill Clinton a George W. Bush podstúpia verejné očkovanie za prítomnosti médií akonáhle bude vakcína schválená americkým úradom pre liečivá. Tiež tak majú urobiť, aby spopularizovali ideu očkovania. Medzi známymi osobnosťami sa objavujú aj kritici vakcíny. Naposledy sa k nim zaradila napríklad herečka Laetitia Wright, známa z hitu Čierny panter.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #kráľovná Alžbeta II. #koronavírus

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...