Dôležitá správa pre ženy od Angeliny Jolioevej! Vystríha, ako zabrániť najhoršiemu

Herečka Angelina Jolie sa dlhé roky venuje filantropii a aktivizmu a jednou z oblastí, na ktoré sústreďuje svoje aktivity, je aj domáce násilie. V rozhovore pre známy módny magazín im zanechala dôležitý odkaz.

09.12.2020 00:00
debata (1)
Herečka Angelina Jolie na rímskej premiére... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Herečka Angelina Jolie na rímskej premiére filmu Vládkyňa zla 2. Herečka Angelina Jolie na rímskej premiére filmu Vládkyňa zla 2.

Štyridsaťpäťročná herečka, ktorá je tiež špeciálnou ambasádorkou Organizácie spojených národov, sa v rozhovore pre britský magazín Harper's Bazaar vyjadrila, že ženy, ktoré čelia domácemu násiliu, by sa mali pripraviť na nasledujúce sviatočné dni. Mnohé z nich totiž práve pre vianočné sviatky zostávajú s agresormi zavreté doma niekoľko dní či týždňov (podobne ako v čase prvej vlny pandémie). Jolie im vyjadrila porozumenie, podporu a vyzvala ich, aby boli pripravené tak, ako to len ide.

„Hovorte s niekým, snažte sa nájsť si spojencov. Buďťe v spojení pre prípad pohotovosti. Napríklad si môžete dohodnúť nejaké kódové slovo, heslo spoločne s členom vašej rodiny, alebo kamarátkou, ktoré im budete môcť povedať, ak budete čeliť násilnej situácii,“ vyhlásila Angelina Jolie. Podľa nej je dôležité, aby si týrané ženy začali budovať sieť pomoci a získali čo najviac poznatkov o danej situácii, o praktickej, ale napríklad aj zákonnej stránke veci.

„Je smutné, že to hovorím, ale môže sa vám stať, že nie všetci členovia rodiny či priatelia vám budú chcieť uveriť a podporiť vás. Veľmi často sú to úplní cudzinci, ktorí vám pomôžu. Alebo iné obete, podporné skupiny či náboženské skupiny. Ale nadovšetko buďte opatrné,“ odkázala ženám slávna herečka. „Iba vy sama poznáte skutočnú mieru nebezpečia, v ktorej sa nachádzate a pokiaľ nenájdete dostatočnú podporu zvonku, môžete sa cítit veľmi osamelá,“ doplnila ešte matka šiestich detí.

Problematika domáceho násilia je témou, ktorá sa rieši celosvetovo, no mnohí odborníci upozorňujú, že nie dostatočne. Obete, často zo strachu o život, ale niektoré aj z apatie či napríklad ekonomickej závislosti nechajú agresorov a tyranov, aby sa na nich vŕšili.

Angelina Jolie, ktorá sa venuje mnohým oblastiam života žien v súčasnom svete, dodáva, že je veľmi dôležité, aby sa celá spoločnosť zmenila k lepšiemu a zvýšila svoje povedomie o hrozbách domáceho násilia. „Musíme to brať vážne,“ zdôraznila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #rozhovor #domáce násilie #ženy #odkaz

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...