Sťahovanie v Bielom dome musia stihnúť za 5 hodín, Biden si už nájde v kúpeľni svoj šampón

Iba niekoľko hodín majú v stredu zamestnanci Bieleho domu na to, aby vysťahovali z prezidentského sídla končiacu hlavu štátu Donalda Trumpa a nasťahovali nového prezidenta Joea Bidena.

20.01.2021 15:00
Severná strana, Biely dom, White House Foto:
Severná (resp. centrálna) časť Bieleho domu je najznámejšia.
debata (8)

„Na sťahovanie majú iba päť alebo šesť hodín,“ povedala spravodajskej stanici ABC7 News novinárka a spisovateľka Kate Andersenová Browerová, ktorá sa špecializuje na amerických prezidentov. Podľa nej sa jedná o neuveriteľne dobre pripravenú rutinu, ktorú po štyroch či ôsmich rokoch vykonáva asi stovka zamestnancov Bieleho domu, medzi ktorých patria komorníci či gazdiné.

Prvá dáma USA Melania Trump na zábere z roku... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Trump White House Christmas Prvá dáma USA Melania Trump na zábere z roku 2017 a predstavenia vianočnej výzdoby v Bielom dome.

Úlohou je zabezpečiť, aby všetko bolo dotiahnuté k dokonalosti. Podľa Browerovej tak nový prezident po príchode do Bieleho domu nájde v kuchyni svoje obľúbené jedlo a v kúpeľni svoj obľúbený šampón. „Sťahovanie vykonávajú zamestnanci Bieleho domu osobne, z bezpečnostných dôvodov nie je na túto prácu prenajímaná žiadna cudzia sťahovacia firma,“ hovorí Browerová. „Takže, zatiaľ, čo prezident skladá prísahu pred Kapitolom, zamestnanci Bieleho domu sťahujú čelo postele a matrace, vybaľujú oblečenie a vešajú ho do skríň,“ opisuje novinárka.

Je to tak vyčerpávajúce a stresujúce, že vedúci prevádzky Bieleho domu raz Browerovej povedal, že najlepšie je, keď nedochádza k žiadnemu odovzdaniu moci a úradujúci prezident je zvolený na ďalšie štyri roky.

"Nechcú to robiť. A tiež sa zvyčajne nechcú s prezidentom a s prvou dámou rozlúčiť. Rozlúčkový obrad býva veľmi dojemný. V Štátnej jedálni Bieleho domu sa opisuje Browerová, ktorá je autorkou bestselleru nazvaného The Residence: Inside the Private World of the White House (Rezidencia: Vnútri súkromného sveta Bieleho domu).

Súčasťou ceremoniálu je aj tradícia, keď zamestnanci darujú odchádzajúcemu prezidentovi vlajku, ktorá viala nad Bielym domom v jeho prvý celý deň v úrade a tiež v ten posledný. Vlajka je uložená v drevenej krabici, ktorú špeciálne pre túto príležitosť vyrobil stolár Bieleho domu. Tento rok sa odovzdanie moci od tých minulých podstatne líšia. Svet sa potýka s pandémiou choroby Covid-19 a prezident Trump navyše plne neuznal Bidenovej víťazstvo vo voľbách. Podľa Browerovej ale výmena obyvateľov Bieleho domu prebieha ako obyčajne.

„Vieme, že Melania Trumpová už veľa vecí odsťahovala, že poslala veľa krabíc do Mar-a-Lago na Floride,“ vyhlásila Browerová. Od jedného z ľudí, ktorý sa na sťahovaní podieľa, sa tiež dopočula, že priestory prezidentského sídla budú starostlivo vyčistené. „Vzhľadom k pandémii sú vyžadovaná extrémne prísne hygienické opatrenia,“ vysvetlila.

Zamestnanci Bieleho domu podľa dlhodobej tradície pracujú pre každého prezidenta bez ohľadu na jeho stranícku príslušnosť. Napriek tohtoročným kontroverziám okolo volieb zostane táto tradícia zachovaná. Browerová hovorila s troma zamestnancami Bieleho domu, ktorí nedávno odišli do dôchodku a tí jej povedali, že rovnako radi pracovali pre republikánskeho prezidenta Trumpa ako pre jeho predchodcu, demokrata Baracka Obamu.

„Zamestnanci prezidentského sídla sú onou zvláštnou skupinou nestraníkov, ktorí sú pripravení slúžiť úradu prezidenta, nech už je hlavou štátu ktokoľvek … Sú diskrétni a lojálni,“ uviedla Browerová.

Prvá oficiálne návšteva bez manžela, Melania...
Prvá dáma USA Melania Trump (vpravo) s prvou...
+12V šatách a klobúku Dolce & Gabbana sa objavila...

„Vieme, že Biden je hrdým dedkom, takže očakávame, že ho uvidíme hrať sa na južnom trávniku Bieleho domu s vnúčatami a so psami,“ vyhlásila novinárka. „Prítomnosť psov a mačiek v Bielom dome nepochybne vráti do tohto sídla istú odľahčenosť, s ktorou sa môžeme všetci stotožniť,“ dodala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Biely dom USA

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...