Raper, ktorý urazil španielskeho kráľa, sa skryl na univerzite! Už je v rukách polície

Španielsky rapper Pablo Hasél, ktorého súd odsúdil za urážku kráľovskej koruny a podporu teroristických skupín, sa ešte v pondelok namiesto nástupu trestu zabarikádoval na univerzite v katalánskej Lleide. V utorok ho však polícia odviedla.

16.02.2021 12:23
debata
zväčšiť Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou v... Foto: SITA/AP, Joan Mateu
Spain Rapper Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou v priestoroch University of Lleida v Španielsku.

Hasel sa mal do piatku prihlásiť úradom a dobrovoľne nastúpiť do väzenia. Na twitteri ale avizoval, že tak neurobí a katalánska polícia ho namiesto toho musí prísť zatknúť. Ešte v pondelok na sociálnu sieť napísal, že sa spoločne s niekoľkými podporovateľmi zabarikádoval na univerzite a polícia sa bude musieť dovnútra „vlámať, aby ho zatkla a uväznila“.

Policajného zásahu sa aj dočkal a po krátkom vyjednávaní so skupinou prívržencov, ktorí rapera chránili vlastným telom, sa napokon Hasél musel polícii vzdať. Aj to však urobil s päsťou zdvihnutou nad hlavu a pokrikmi.

Spevák s občianskym menom Pablo Rivadullo Duro v rokoch 2014 až 2016 na twitteri zverejnil vyše 60 príspevkov, v ktorých obvinil bývalého kráľa Juana Carlosa I. a súčasného monarchu Felipeho VI. z mnohých zločinov, a to vrátane vraždy či korupcie. Na sociálnych sieťach sa tiež vyjadril pochvalne o príslušníkoch katalánskej povstaleckej organizácie GRAPO, ktorej členovia sú vo väzení za útoky či prepadávanie bánk. Tým sa podľa žalobcov dopustil tiež podpory terorizmu.

zväčšiť Policajt sa zhovára so skupinou prívržencov... Foto: SITA/AP, Joan Mateu
Spain Rapper Policajt sa zhovára so skupinou prívržencov rapera Pabla Haséla (úplne v rohu), ktorého skupina chránila vlastnými telami v priestoroch univerzity v španielskej Lleide.

Súd spevákovi pôvodne vymeral trest vo výške dvoch rokov odňatia slobody, najvyšší súd mu ale v máji minulého roka znížil dĺžku na deväť mesiacov, čo je spodná hranica trestu. Hasel ale uviedol, že ho rovnako čaká dvojročný pobyt vo väznici, pretože odmieta zaplatiť pokutu vo výške 40 000 eur, ktorá sa spája s nižším trestom.

Hudobník v piatok na sociálne siete umiestnil videoklip k piesni, v ktorej sa opäť obúva práve do súčasného kráľa. Video začína záberom z odovzdávania novinárskych cien, kde mal Felipe VI. príhovor. „Niet pochýb, že bez slobody prejavu a informácií nie je demokracia,“ hovorí na zábere monarcha, ktorého následne Hasel nazve tyranom.

zväčšiť Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou opúšťa... Foto: SITA/AP, Joan Mateu
Spain Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou opúšťa priestory University of Lleida v Španielsku. Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou opúšťa priestory University of Lleida v Španielsku.

Španielsko bolo v minulosti za zákon postihujúci urážku kráľovskej koruny kritizované a Hasélov prípad vzbudil v krajine veľký nepokoj. Vláda preto oznámila, že sankcie za podobné zločiny do budúcnosti zníži, píše agentúra Reuters. Pod petíciu za Hasélovo oslobodenie sa podpísalo vyše 200 umelcov vrátane režiséra Pedra Almodóvara či hollywoodskeho herca Javiera Bardema.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #väzenie #polícia #univerzita #podpora #Pablo Hasel

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...