Ak milujete Borata, čaká vás sklamanie! Sacha Baron Cohen prezradil, čo zamýšľa

Dve desaťročia pomocou najrôznejších masiek odhaľoval Sacha Baron Cohen povahy známych osobností aj obyčajných ľudí.

26.02.2021 00:00
Herec Sacha Baron Cohenako Borat vo filme Borat... Foto:
Herec Sacha Baron Cohenako Borat vo filme Borat Subsequent Moviefilm.
debata

Teraz chce britský herec Sacha Baron Cohen prácu „v utajení“ zanechať. Americkému rozhlasu NPR v povedal, že o ďalší film v duchu tých o kazašskom novinári Boratovi už sa nemôže pokúšať. K jeho rozhodnutiu prispela aj ošemetná situácia, ktorú v prestrojení zažil na americkej manifestácii za právo držať zbrane.

Alter egá Barona Cohena vťahovali nič netušiacich respondentov do jeho skečov od konca 90. rokov. Vtedy sa preslávil hlavne vďaka fiktívnemu milovníkovi hip-hopovej kultúry Alimu G či neskoršiemu prezidentovi Spojených štátov, Donaldovi Trumpovi. Asi najznámejšia z postáv Barona Cohena je však kazašský televízny reportér Borat Sagdijev, ktorý sa objavil v dvoch celovečerných filmoch.

Manželia Sacha Baron Cohen a Isla Fisher. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Manželia Sacha Baron Cohen a Isla Fisher. Manželia Sacha Baron Cohen a Isla Fisher.

Druhý diel vstúpil do kín vlani na jeseň a reagoval na šírenie antisemitskej a xenofóbnej rétoriky po nástupe Trumpa do Bieleho domu. „Nechcel som robiť ďalšieho Borata … Nechcel som ísť zase do utajenia. (Ale) mal som pocit, že musím urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby som ľuďom pripomenul, čo Trump za predošlé štyri roky urobil,“ opísal Baron Cohen pre NPR vznik najnovšieho počinu.

Na otázku, či by niekedy mohol prísť s ďalším podobným filmom, odpovedal, že ďalší projekt v štýle Borata natáčať nechce. „Nie, už to nemôžem robiť. Za prvé, čisto prakticky vzaté, raz vaše šťastie vyprší,“ uviedol. Týmito slovami sa odvolával najmä na nakrúcanie druhého Boratovu filmu a incident, ktorý vyplynul z vystúpenia na manifestácii v štáte Washington organizovanej miestnou odnožou pravicovej milície Three percenters. Baron Cohen sa tu v prestrojení dostal na pódium, načo naviedol účastníkov k spevu piesne o zabíjaní oponentov prezidenta Trumpa. Nakoniec bol rád, že vyviazol bez ujmy.

„Bavili sme sa potom s mojím bodyguardom a povedal mi: ‚Počuj, chýbalo niekoľko sekúnd a mohlo to dopadnúť úplne inak‘. Keby som tam nemal niekoho, kto našťastie chytil za ruku človeka, ktorý siahal po svojej pištoli, kto vie, možno by po mne ten chlap skúsil strieľať,“ povedal.

Baron Cohen sa vlani neobjavil len v úlohe sexistického a antisemitského novinára z Kazachstanu. Za stvárnenie niekdajšieho protivojnového aktivistu Abbieho Hoffmana vo filme Chicagský tribunál si vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus pre herca vo vedľajšej úlohe. Zároveň sa sám venoval aktivizmu a ďalej vystupoval za reguláciu veľkých technologických firiem, ktoré predvlani označil za „najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách“.

Ako na najzábavnejšiu časť svojej doterajšej kariéry spomínal v rozhovore s NPR na časy, kedy jeho postavy začínali byť známe, ale „nikto nevedel, kto som“. „Mohol som si užívať všetky výhody slávy a zároveň nebyť slávny,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sascha Baron Cohen

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....