Na jeho povel zachraňoval svet Tom Cruise, obdivuje ho Tarantino! John Woo má 75

Jedným z najuznávanejších špecialistov na akčný žáner je John Woo, ktorý 1. mája oslavuje 75 rokov.

01.05.2021 10:30
tom cruise Foto:
Tom Cruise a John Woo v roku 2000 na premiére filmu Mission Impossible II.
debata

Filmy tohto hongkongského režiséra, scenáristu a producenta mali zásadný vplyv na rozvoj akčného žánru, vyznačujú sa okrem iného vysoko chaotickými akčnými scénami a používaním spomalených záberov. Natočil napríklad snímky Operácia: Zlomený šíp (1996), voľné pokračovanie kasového trháku Mission Impossible (2000) či o dva roky neskôr vojnový snímku Kód Navajo. Medzi obdivovateľov jeho tvorby patrí napríklad Martin Scorsese alebo Quentin Tarantino.

V jeho akčnom thrilleri Mission Impossible: II zavedie zápletka tajného agenta Ethana Hunta do španielskej Sevilly a potom do Austrálie. Hrdina, ktorého okrem bojových schopností zdobia tiež schopnosť meniť masky a identity, musí vyriešiť problém okolo laboratórne vyvinutého smrtiaceho vírusu Chiméra. Historickým výpravným veľkofilmom Krvavé pobrežie sa Woo zase vrátil k čínskej histórii. Príbeh sa odohráva v roku 208 v krajine rozdelenej do troch štátnych útvarov.

Režisér John Woo na archívnej snímke. Foto: SHUTTERSTOCK
John woo Režisér John Woo na archívnej snímke.

Hongkonského majstra akcie v mladosti ovplyvnili zábery francúzskej novej vlny a tiež americké westerny. Podľa vlastných slov bol v mladosti plachý a mal problémy s vyjadrovaním, ale tvorba filmov sa pre neho stala prostriedkom, ako vyjadriť svoje pocity a myšlienky, a tak začal používať „filmy ako jazyk.“ S natáčaním filmov začal na konci šesťdesiatych rokov a postupne vystriedal všetky možné žánre. Do širšieho povedomia divákov sa ale dostal až v roku 1986 filmom Lepší zajtrajšok, ku ktorému natočil o rok neskôr pokračovanie. Ďalšia snímka Killer z roku 1989 mu vyniesol kultový status v Amerike. Po thrilleru Hard Boiled z roku 1992 Woo presídlil do Ameriky, kde pôsobí dodnes. Stal sa prvým ázijským režisérom, ktorý nakrútil film v Hollywoode, a to Živý terč v roku 1993. Vojnovým drámou Kód Navajo sa vrátil k spolupráci s Nicolasom Cageom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Cruise #John Woo

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...