Angelina Jolie prosí svet o pomoc: Nerobíme ani zďaleka to, čo by sme mohli!

Americká herečka a zvláštna vyslankyňa vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelina Jolie pri návšteve Burkiny Faso povedala, že svet nerobí dosť, aby utečencom pomohol.

23.06.2021 12:55
Burkina Faso Angelina Jolie Foto:
Záber z videa, na ktorom je zachytená herečka Angelina Jolie počas návštevy utečeneckého tábora video Goudebo v Burkina Faso.
debata (1)

Táto západoafrická krajina sa päť rokov potýka s bojom proti islamským radikálom. Zomrelo pri ňom niekoľko tisíc ľudí a vyše milión občanov opustilo domovy. 21-miliónová krajina poskytla tiež zázemie viac ako 22 000 utečencom, väčšinou Malijcom.

„Pravda je, že nerobíme ani polovicu z toho, čo by sme mohli a mali, aby sme utečencom pomohli vrátiť sa domov alebo aby sme pomohli krajinám, ako je Burkina Faso, ktoré si musia vystačiť so zlomkom humanitárnej pomoci, ktorú potrebujú na zabezpečenie základnej podpory a ochrany,“ citovala herečku agentúra AP.

zväčšiť Záber z videa, na ktorom je zachytená herečka... Foto: SITA/AP
Burkina Faso Angelina Jolie Záber z videa, na ktorom je zachytená herečka Angelina Jolie (vpravo) počas návštevy utečeneckého tábora video Goudebo v Burkina Faso.

Medzinárodný deň utečencov Jolie v nedeľu strávila v utečeneckom tábore Goudoubo a tam ukončila svoju dvojdňovú návštevu Burkiny Faso.

Malijčania do susednej Burkiny Faso utekajú od roku 2012, kedy v ich krajine začali bojovať islamskí radikáli. Boj sa rozšíril do okolitých krajín a vyvolal najrýchlejší pohyb utekajúcich ľudí na svete.

V máji Burkina Faso zažila krvavý útok, pri ktorom ozbrojenci zabili vo východnej provincii Yagha 132 civilistov. Podľa UNHCR nárast násilností vyčerpáva kapacity OSN snažiaci sa pomôcť pribúdajúcim utečencom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #utečenci #Burkina Faso

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...