Roky prežité s Dianou boli vždy plné smiechu, uviedla niekdajšia priateľka princeznej

Na počesť britskej princeznej Diany osadili počas stredajšej slávnostnej ceremónie modrú plaketu na budove v Londýne, kde kedysi bývala.

03.10.2021 13:40
diana Foto:
Princezná Diana v roku 1983.
debata

Princezná Diana bývala v rokoch 1979–1981, teda ešte pred sobášom s princom Charlesom, v Londýne na adrese Coleherne Court 60, neďaleko King's Road v štvrti Chelsea spolu s niekoľkými priateľkami. Jedna z nich, Virginia Clarkeová, vyjadrila nadšenie z tejto pocty: „Je skvelé, že si na jej odkaz budeme takýmto spôsobom spomínať“. Dodala, že roky prežité spoločne s Dianou boli „vždy plné smiechu“. Samotná Diana opísala roky, ktoré prežila v tomto dome, ako „najkrajšie obdobie svojho života“, píše Andrew Morton v knihe „Diana, In Her Own Words“ (Diana svojimi vlastnými slovami).

Anna Eavisová z britskej kultúrnej neziskovej organizácie English Heritage pripomenula, že Diana sa na ulicu Coleherne Court prisťahovala v júli 1979 a žila tam, keď sa začala jej známosť s princom Charlesom. „Je preto vhodné, že naša modrá plaketa ju pripomína na mieste, kde bola po prvý raz na očiach verejnosti,“ uviedla.

Britain Princess Diana's Sons Čítajte viac Ak by Diana žila, pendlovala by medzi Santa Barbarou a Kensingtonským palácom, hovorí Fergie

„Diana bola jednou z najslávnejších žien a svoju slávu a vplyv využívala na zvyšovanie povedomia v otázkach bezdomovectva či pozemných mín (v Afrike),“ dodala s tým, že „zohrávala kľúčovú úlohu, čo sa týka destigmatizácie mnohých ochorení vrátane HIV, lepry či depresie“.

Dianu na toto ocenenie nominovala londýnska mestská rada po tom, čo Londýnčanov oslovila s otázkou, aké ženy by navrhli na modrú plaketu. Uznanie pre Dianu formou tejto pamätnej tabule prichádza v roku, keď by oslávila svoje 60. narodeniny. Zomrela vo veku 36 rokov pri automobilovej havárii v Paríži v auguste 1997.

Predseda londýnskej mestskej rady Andrew Boff poznamenal, že „Diana mala, a stále má, veľmi špeciálne miesto v srdciach Londýnčanov“. „Chápeme, prečo si mnohí myslia, že práca Diany, princeznej z Walesu, by mala byť ocenená jej kampaň proti pozemným mínam a povedomí o HIV/AIDS bola skutočne globálna a mala mimoriadny dosah na mnohé životy,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #princezná Diana

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....