Romy Schneider - keď smútok dokáže vyliečiť len smrť

Bolesť matky, ktorá stratí syna, je obrovská. A taká silná, že občas ju dokáže zahojiť len smrť. Herečka Romy Schneider k nej kráčala každý deň od momentu, keď stratila milované dieťa.

26.05.2012 06:00
Romy Schneider Foto:
Legendárna Romy Schneider v začiatkoch svojej kariéry.
debata

V utorok 29. mája uplynie presne tridsať rokov od smrti jednej z legiend strieborného plátna a ženy označovanej za jeho dokonalú ozdobu.

Romy Schneider sa narodila 23. septembra 1938 vo Viedni a už ako pätnásťročná sa prvýkrát postavila pred kamery. Prelom v jej kariére však znamenala až rola cisárovnej Sissi, ktorú prvýkrát stvárnila ako sedemnásťročné dievča.

Bez krásnej Romy, ktorá sa okamžite stala idolom v nemecky hovoriacich krajinách, si ani dnes nedokážu mnohí televízni diváci predstaviť sviatočný program na Veľkú noc či počas Vianoc. Ona sama rolu zbožňovanej vládkyne v láske príliš nemala. „Pripadala som si ako krémová torta, do ktorej sa chce každý zahryznúť. Ľudia vo Viedni na mňa ukazovali prstom a hovorili, aha, to je Sissi,“ zaspomínala si v jednom z rozhovorov.

Po dvoch pokračovaniach štvrtý film o slávnej cisárovnej odmietla. Prišiel čas štartu novej kariéry. Vybrala si pre ňu Francúzsko. Určite aj preto, že jej pri nakrúcaní snímky Kristína učaroval herec Alain Delon, s ktorým istý čas tvorili pár. Neskôr na margo ich vzťahu povedala, že „nie je nič chladnejšie ako láska, ktorá pominula“. Priateľmi však zostali. To už mala za sebou úlohy pod vedením režisérov ako Orson Welles (Proces) či Luchino Visconti (Boccaccio '70). Druhý menovaný sa stal jej osobným priateľom a vďaka nemu sa Romy presadila aj na parížskych divadelných doskách.

V 70-tych rokoch spojila svoju profesionálnu kariéru s režisérom Claudom Sautetom – nakrútili spoločne niekoľko oceňovaných filmov. V súkromí prežívala dramatické a nie najšťastnejšie manželstvo s hercom a producentom Harry Meyenom. Rozviedli sa po šiestich rokoch a o len o pár mesiacov neskôr vstupovala do manželstva opäť – s maklérom Danielom Biasinim.

Schneiderovej sa narodila dcéra Sarah, ale intenzívnejšie údajne lipla k Davidovi – synovi z prvého zväzku. Keď v lete 1981 umrel David po tom, čo sa napichol na hrot pri preliezaní plota, herečka naskočila do kolotoča depresií, alkoholu a liekov. Vystúpiť z neho nedokázala. Podľahla.

Hoci pitva preukázala, že 43-ročná herečka podľahla infarktu, dodnes panujú aj teórie o samovražde. O smrtiacom koktejli alkoholu a liekov, ktorý bol pre krásnu Romy vstupenkou na večnosť, pochybností niet. Pochovali ju vedľa Davida. Do truhly dostala aj lístoček od Delona. „Nikdy si nebola krajšia. A vidíš, naučil som sa kvôli tebe aj pár slov po nemecky: Ich liebe dich (Milujem ťa).“

3 x Romy Schneider:
- posmrtne ju ocenili Čestným Cézarom – francúzskym Oscarom
- na nakrúcanie posledného filmu ju presvedčila herečka Simone Signoret
- film Pedra Almodóvara Všetko o mojej matke vznikol čiastočne aj na Schneiderovej po­česť

debata chyba

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...