Eurosong na Slovensku vrcholí, škandály sa súťaži nevyhli

Je sklenená, masívna a odnesie si ju víťaz finále Eurovision Song Contest 2009. Po desiatich rokoch môže o Veľkú trofej ceny Eurosongu zabojovať aj slovenský kandidát, ktorého meno bude známe už najbližšiu nedeľu 8. marca.

06.03.2009 03:33
Tomáš Bezdeda a Mária Čírová Foto:
Speváka Tomáša Bezdedu a jeho pôvabnú kolegyňu Máriu Čírovú poslali diváci do finálového boja národného kola Eurovízie.
debata

Do národného kola, ktoré vyhlásila verejnoprávna televízia, sa prihlásilo 170 interpretov a päťdesiat semifinalistov nakoniec vyberal špeciálne zostavený tím dramaturgov. V zozname sa objavili zlatí slávici, superstarovské tváre, víťazka súťaže PopStar, ale aj úplne neznáme mená.

Prvou zvolenou finalistkou sa stala Andrea Zimányiová, ktorá získala v úvodnom semifinálovom kole najvyšší počet hlasov. Na druhom postupujúcom mieste skončil Robo Šimko a porota dala v prvý večer šancu aj kapele VIP. V nasledujúcich týždňoch sa k nim pridalo ďalších trinásť súťažiacich a o tom, kto sa stane definitívnym víťazom, rozhodnú v nedeľu hlasy divákov aj porotcov. Slovenský kandidát potom pocestuje do Moskvy, kde sa 16. mája uskutoční veľké finále Eurovision Song Contest 2009.

Svoju šancu v rámci semifinálových kôl premárnila napríklad tretia slovenská SuperStar Vierka Berkyová, ktorá sa do národného kola prihlásila, ale napokon bez slova zmizla. Jej pesničku nanovo prespievala Natália Hatalová. O rozruch sa postarala aj speváčka Brigita, ktorá bola vyradená zo štvrtého semifinálového národného kola z dôvodu neúmyselného porušenia štatútu Eurovision Song Contest 2009.

Prekvapení a zvratov však počas národného kola Eurovízie bolo hneď niekoľko. Rozsiahlu diskusiu spôsobilo zranenie speváka Kulyho a opätovné nasadenie skupiny Desmod a Lucie Novákovej do súťaže. Hoci diváci im poslali dostatok hlasov na postup, skupina sa napokon rozhodla odstúpiť. A vyvolala tak hádam ešte väčší škandál než pri ich „opätovnom“ nástupe do hry.

A svojou troškou do mlyna prispel aj Zlatý slávik Peter Cmorik. Po odstúpení nitrianskej kapely Desmod bol práve on prvým v poradí, kto mal získať pozíciu v národnom finále. Odmietol. A tak si miesto, v hlasovaní poroty vyslúžila skupina Smola a hrušky.

Nečakaným bonusom bol aj vopred neavizovaný hlas predsedu poroty Laca Lučeniča, ktorý do záverečného večera vrátil speváka Samuela Tomečka so skupinou Free Inna Cage.

Poradie, v akom sa jednotliví interpreti predstavia na pódiu 8. marca, sa žrebovalo počas posledného semifinálového kola takto:

  1. VIP – Hviezdy
  2. Andrea Zimányiová – Prines si ten kľúč
  3. Robo Šimko & MassRiot – Môj anjel spí
  4. Zachariáš Hubáček – Bolo bolo
  5. Martina Schindlerová – Krídla
  6. Mukatado – Ja sa mám
  7. Tomáš Bezdeda – Každý z nás
  8. Robo Opatovský – Prší
  9. Smola a hrušky – Na čom záleží 
  10. Peter Bažík a Andrea Sulovská – Nebudem stáť
  11. Janais – Taram ta rej
  12. Mária Čírová – Búrka
  13. Kamil Mikulčík & Nela Pocisková – Leť tmou
  14. Michal Chrenko – Proti prúdu
  15. Komajota – 7 nocí
  16. Samo Tomeček – To čo chceš
debata chyba

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...