Dara Rolins dostala za nehodu trojročnú podmienku, odvolá sa

V Prahe v pondelok od rána pokračoval nový súdny proces so speváčkou Darou Rolins v súvislosti s nehodou, pri ktorej v júli 2010 zomrel 63-ročný motocyklista Jindřich Rotrekl. Nedopadal však pre ňu pozítivne.

13.08.2012 16:26
Dara Rolins Foto: ,
Speváčka Dara Rolins.
debata (23)

Súd napokon viac ako dva roky po tragédii rozhodol, že speváčka v júli 2010 prešla do protismeru a následne z nedbalosti usmrtila motocyklistu. Udelil slovenskej rodáčke trest dva roky a dva mesiace s trojročnou skúšobnou dobou. Pokiaľ by speváčka podmienku počas stanovenej lehoty porušila, bude musieť ísť na 24 mesiacov do väzenie. Pôvodne sa však špekulovalo o treste až do výšky šesť rokov nepodmienečne.

Dara Rolins na tri roky tiež príde o vodičský preukaz a zároveň by mala pozostalým zaplatiť škodu vo výške zhruba jeden milión českých korún. Plnú náhradu škody podľa zákona ako aj úhradu pohrebu Jindřicha Rotrekla požadoval zástupca vdovy po Jindřichovi Rotreklovi – právnik Karel Friml. Speváčka uviedla po výsledku pojednávania, že sa proti rozsudku odvolá.

Počas pondelňajšieho pojednávania znova vypovedali okrem samotnej speváčky aj policajtka, ktorá robila záznam z nehody, a tiež súdny lekár. Ten podrobne opisoval príčiny smrti Rotrekla a aj jeho samotné umieranie. To neuniesla vdova Olga Rotreklová, ktorá sa psychicky zrútila a jej dcéra ju musela na desať minút vyviesť zo súdnej siene.

„Budem už po niekoľký raz vypovedať. Je mi to samozrejme veľmi ľúto. To je asi všetko, čo môžem v tejto chvíli k tomu dodať,“ uviedla pred začiatkom pojednávania pre iDNES.cz Rolins, ktorá aj v pondelok uviedla, že trvá na svojej nevine.

Rotreklová však bola presvedčená o opaku. „Stojím si za tvrdením, že Dara Rolins musela môjho manžela v protismere vidieť. Pochopila by som, keby priznala, že tú nehodu zavinila, ale vôbec nechápem, prečo vinu nechce priznať, a to ma na tom rozčuľuje najviac,“ vyhlásila pre český denník Blesk.

Právny zástupca rodiny Rotreklových Karel Friml podľa Blesk.cz bol pri vypočúvaní speváčky nekompromisný. Dokonca ju vraj žiadal, aby dala ruku dozadu a mohol tak dokázať, že sa musela otočiť dozadu k dcére a tak autom zrazila motocyklistu. Počas pojednávania vypovedali súdni znalci a znovu boli preskúmané aj policajné zápisky o nehode.

K zrážke auta Dary Rolins s motocyklom došlo 10. júla 2010 v pražskom Šáreckom údolí. Jindřich Rotrekl sa vracal k svojej rodine z rybačky. Na malej motorke, ktorá nedokáže ísť rýchlejšie ako 40 km/h, sa čelne zrazil s autom, ktoré šoférovala Rolins. Muža okamžite previezli do Ústrednej vojenskej nemocnice, kde však po troch hodinách zomrel.

Speváčka čelila obvineniu už predvlani. Štátna zástupkyňa ho však po jej sťažnosti stiahla pre nedostatok dôkazov. O niekoľko mesiacov ju obvinili znovu. Dôvodom bol nový znalecký posudok, podľa ktorého šla v protismere, a preto je za smrť vodiča zodpovedná.

Prípad dostala na starosť sudkyňa Daniela Reifová. Pôvodná sudkyňa Zuzana Zápalková bola totiž na podnet speváčkinho právnika Roberta Vladyku odvolaná pre zaujatosť. Všetky úkony, ktoré vykonala, sa tak musia urobiť znova.

23 debata chyba

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....