Andrea Belányiová: Pandémia pôsobila na ľudí ťažkým spôsobom, nepekne si to odniesli aj deti

Depresia, úzkosť, porucha príjmu potravy... Problémy duševného zdravia sa týkajú každého z nás, na Slovensku sú tieto témy stále stigmatizované.

13.12.2022 11:00
Andrea Belányiová Foto:
Moderátorka Andrea Belányiová.
debata

Andrea Belányiová, Hana Gregorová, Milo Kráľ, Braňo Deák, Simona Kollárová a ďalšie tváre televízie JOJ si zapózovali pre kalendár na rok 2023. Nesie sa v charitatívnom duchu a 13 osobností upozorňuje na ťažkosti, ktoré trápia spoločnosť, často spôsobujú závažné psychické ochorenia a môžu zasiahnuť do života každému z nás.

zväčšiť Braňo Deák a Hana Gregorová na krste... Foto: JOJ
Braňo Deák Braňo Deák a Hana Gregorová na krste charitatívneho kalendára Nadácie TV JOJ.

„Pandémia pôsobila na ľudí naozaj ťažkým spôsobom, nepekne si to odniesli aj deti a detské psychiatrie neboli na niečo také pripravené. Aj preto sa Nadácie TV JOJ rozhodla prispieť práve detským psychiatrickým klinikám, aby sa zlepšili podmienky pre deti, ktoré potrebujú v tomto smere pomoc. Duševné zdravie je veľmi dôležité, o téme sa začína hovoriť, ale stále je to málo, stále sa nájdu ľudia, ktorí problémy zľahčujú,“ opísala Belányiová.

Andrea Belányiová na krste  charitatívneho...
Hana Gregorová na krste  charitatívneho...
+6Natália Puklušová na krste  charitatívneho...

„Téma duševného zdravia je stále tabuizovaná, je stigmatizovaná a tieto problémy sa neberú vážne. Na dušu analgetiká nezaberajú a veľa ľudí sa bojí požiadať o pomoc, ktorú potrebujú,“ uviedla počas krstu kalendára Lenka Filipová, ktorá s nápadom na takto zameranú pomoc prišla.

Krst v jednom z bratislavských kníhkupectiev podporili aj jeho tváre, na pódiu sa vystriedali okrem moderátorky večera Andrey Belányiovej aj ďalšie známe osobnosti zo stránok kalendára – herci Braňo Deák či Milo kráľ, herečky Simona Kollárová, Dominika Žiaranová či Hana Gregorová (video+galéria). Fotograf Maroš Ďatko na stránky kalendára umelecky pretavil problémy ako depresia, úzkosť, porucha príjmu potravy a ďalšie.

Video

„Najbližších 12 mesiacov bude kalendár pripomínať fakt, že téma duševného zdravia sa týka každého jedného z nás. Ak vás bude bolieť duša, prizvite si odborníka, ktorý vám s bolesťami môže pomôcť,“ povedala počas krstu Zuzana Juráneková z internetovej linky dôvery pre mladých IPčko.sk, ktorá poskytuje psychologickú pomoc nonstop.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #duševné zdravie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...