Kedysi sa musela skrývať, dnes ju Briti milujú. Kráľovná Camilla si získala ich srdcia, tušili ste o nej aj toto?

Britská kráľovná Camilla (75) je celoživotnou láskou Karola III., jeho dôvernou priateľkou už od mladosti a 18 rokov aj jeho manželkou. Jej cesta do kráľovskej rodiny ale nebola vôbec jednoduchá.

01.05.2023 13:00
Britain Platinum Jubilee Foto: ,
Camilla, kráľovná manželka na zábere v londýnskej Katedrále svätého Pavla.
debata

Roky bola démonizovaná ako osoba, ktorá rozbila Karolovo prvé manželstvo s obľúbenou princeznou Dianou. Súčasťou kráľovského domu sa stala svadbou s Karlom III., vtedy ešte princom Charlesom, v apríli 2005, osem rokov po Dianinej tragickej smrti. Odvtedy sa zapojila do činnosti kráľovskej rodiny a prevzala aj rad patronátov nad charitatívnymi aktivitami. Nadchádzajúca korunovácia Karola III. a Camilly, ktorá sa odohrá 6. mája v londýnskom Westminsterskom opátstve, predstavuje symbolické gesto, ktoré definitívne spečatí miesto tejto aristokratky v britskej histórii.

camilla Čítajte viac Fíha! Manželka Karola III. má za sebou viditeľnú premenu. Obzrite si 'novú' Camillu

Po svadbe s Karolom III. Camilla odmietla používať titul princeznej z Walesu, pretože bol úzko spätý s princeznou Dianou, a rozhodla sa pre titul vojvodkyne z Cornwallu, druhý titul svojho manžela. V roku 2021 po smrti princa Philipa, manžela kráľovnej Alžbety II., sa stala aj vojvodkyňou z Edinburghu. A po smrti kráľovnej Alžbety II. vlani v septembri začala používať titul kráľovná manželka (Queen Consort), čo je označenie pre manželku panujúceho panovníka a bolo to dohodnuté už pred svadbou s Karlom III.

Pozrite si archívnu galériu, vytvorenú v čase, keď Camilla bola ešte vojvodkyňa
Vojvodkyňa Camilla počas osláv Dňa Britského...
Španielska kráľovná Letizia v šatách Cherubina...
+17Princ Charles a jeho nevesta  Camilla Parker...

Nakoniec ale Camilla začala používať titul kráľovná, a to ešte pred korunováciou. Premiérovo sa objavil na pozvánkach na korunováciu, rozosielaných na začiatku tohtoročného apríla. Na umne vyzdobených pozvánkach v stredovekom štýle, rozoslanom asi dvetisícke hostí, sú podpísaní „kráľ Karol III. a kráľovná Camilla“.

Princezná Kate Čítajte viac Princezná Kate v ružovom latexe, Meghan polonahá v róbe z igelitu: Uveriť je ľahké, táto ilúzia vyrazí dych

Britská verejnosť sa začala na Camillu, ktorá pochádza zo šľachtického prostredia, časom pozerať oveľa vrúcnejšie. Britov si nakoniec získala svojou bezprostrednosťou a zmyslom pre humor. Na milosť ju vzala aj kráľovná Alžbeta II. ktorá jej v deň siedmeho výročia jej svadby udelila najvyšší stupeň Kráľovského viktoriánskeho rádu pre ženu, s názvom Dáma veľkokríža. Ocenenie v rámci rádu zaviedla kráľovná Viktória v roku 1896 a britský panovník ich tradične udeľuje ľuďom, ktorí poslúžili osobne jemu alebo monarchii. Vlani zosnulá panovníčka tiež ešte začiatkom minulého roka vyzvala verejnosť, aby podporila jej nevestu a syna, až bude Charles novým panovníkom.

zväčšiť Britský kráľ Karol III. a jeho manželka,... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Britský kráľ Karol III. a jeho manželka, Camilla, kráľovná manželka Britský kráľ Karol III. a jeho manželka, Camilla, kráľovná manželka kráčajú na veľkonočnú bohoslužbu do kaplnky svätého Juraja.

Kráľ Karol III. s Camillou boli dlhoroční priatelia a milenci. Spájala ich láska ku koňom, psom, vášeň pre lov či záujem o maliarstvo a architektúru. Po tragickej smrti princeznej Diany v auguste 1997 sa na Camillu zniesla vlna verejného hnevu. Vtedy sa úplne stiahla z verejného života a len zvoľna sa vracala späť ako spoločníčka Karola III., vtedajšieho princa Charlesa. Sprevádzala ho napríklad s jeho synmi v auguste 1999 na dovolenke pri Stredozemnom mori. A neskôr čoraz častejšie. Po renovácii princovho sídla Clarence House sa stala princovou životnou partnerkou. A po svadbe s princom Charlesom oficiálne vstúpila do kráľovskej rodiny.

princ William a princezná Kate Čítajte viac O Diane hovorí len zriedka, teraz z úst princeznej Kate vyšli tieto slová... Čo prezradila o žene, ktorú nikdy nestretla?

V šľachtickom prostredí sa pritom pohybovala odmalička. Camilla Shandová, ktorej hovoria aj Milla, sa narodila 17. júla 1947 v Londýne ako najstaršia z detí majora Bruca Shanda a jeho manželky Rosalind Cubittovej, dcéry Rolanda Cubitta, baróna z Ashcombe. Vyrastala vo Východnom Sussexe a bola vzdelávaná v Anglicku, Švajčiarsku a Francúzsku.

zväčšiť Zľava: Kráľovná manželka Camilla, kráľ Karol... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Britain Royals Zľava: Kráľovná manželka Camilla, kráľ Karol III., princ William a jeho manželka, princezná Kate na novom oficiálnom zábere kráľovskej rodiny.

Preslávená romanca následníka britského trónu s Camillou sa začala údajne už v roku 1970 v jednom kráľovskom parku. „Moja prababička bola milenkou vášho pradedka, čo vy na to?“ spýtala sa vraj Camilla vtedajšieho princa Charlesa pri hre póla. Ich vzťah však vtedy ukončili Charlesove vojenské povinnosti. Keď sa princ po pol roku služby na mori vrátil, Camilla už bola vydatá za armádneho dôstojníka Andrewa Parkera Bowlesa. Naďalej však zostávala dôvernou Charlesovou priateľkou. On šiel za krstného otca jej synovi Thomasovi, ona mu údajne pomohla nájsť vhodnú manželku – lady Dianu Spencerovú.

Kráľ Karol III. prichádza v sprievode kráľovnej...
Princezná Kate z Walesu počas recepcie pre...
+6Princezná Kate z Walesu počas recepcie pre...

Po svadbe s Dianou v roku 1981 však vzájomná blízkosť vtedajšieho princa Charlesa a Camilly pôsobila vo zväzku veľké napätie. V roku 1994 Charles oficiálne priznal cudzoložstvo v národnej televízii a o dva roky neskôr sa s Dianou rozviedli. Camilla sa s prvým manželom (s ktorým má ešte dcéru Lauru) rozviedla v roku 1995. Parker Bowles sa hneď nasledujúci rok oženil s Virgíniou Pitmanovou.

Okrem svojich charitatívnych aktivít Camilla rada záhradníči a taktiež vedie online knižný klub s názvom The Reading Room, kde zdieľa svoje odporúčania kníh a ponúka diskusie s autormi na instagramovom účte klubu. Rovnako má dvoch psov rasy Jack Russell Terrier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #korunovácia #milenka #priazeň #kráľ Karol III. #kráľovná manželka Camilla #korunovácia Karola III.

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...