Čo je to efekt Beyoncé? Vo Švédsku čelí kritike, že prispela... To by ste si teda nepomysleli

Mysleli ste si, že za rast cien môže vojna na Ukrajine alebo výpadky v dodávateľskom reťazci?

16.06.2023 00:00
Beyonce Foto: ,
Speváčka Beyonce.
debata

Asi nepoznáte Beyoncé, píše server BBC News. Začiatok jej turné vo Švédsku minulý mesiac vyvolal taký veľký dopyt po hoteloch a reštauráciách, že sa premietol do ekonomických štatistík krajiny. Májová inflácia 9,7 percenta bola vyššia, než očakávali prognózy, a podľa analytika z banky Danske Bank Michaela Grahna za tým čiastočne stojí práve americká popová superstar.

Beyonce Čítajte viac Toto je absolútna superstar! Beyoncé trhla na Grammy historické rekordy, na jednu sošku však stále čaká...

„Nevinil by som Beyoncé z vysokej inflácie, ale jej vystúpenie a celosvetový dopyt po jej koncerte vo Švédsku k tomu zrejme trochu prispeli,“ povedal Grahn pre BBC.

Podľa BBC niet pochýb o tom, že speváčkino prvé sólové turné po siedmich rokoch je veľkým ekonomickým momentom. Prinajmenšom jeden z odhadov uvádza, že do konca septembra, kedy je naplánovaný posledný koncert, by mohlo zarobiť takmer dve miliardy libier.

Speváčka  Beyoncé  v roku 2006.
Speváčka  Beyoncé  v roku 2016.
+3Manželia Beyoncé a Jay-Z v roku 2015.

Podľa portálu Airbnb sa po oznámení turné prudko zvýšilo vyhľadávanie ubytovania v mestách, kde sú koncertné zastávky. Vstupenky sa mnohokrát vypredali v priebehu niekoľkých dní a ich ceny na trhu s prepredajom prudko vzrástli.

Do britského Cardiffu sa zišlo 60-tisíc ľudí, vrátane fanúšikov z Libanonu, Spojených štátov a Austrálie. Dopyt po hotelových izbách v Londýne bol taký silný, že v jednom prípade boli z hotelov podľa BBC vyhnaní ľudia bez domova, ktorých do nich predtým umiestnila radnica.

Na koncerty v Štokholme, kde Beyoncé vystúpila pred 46-tisíc divákov, sa podľa BBC zišli fanúšikovia z celého sveta. Boli medzi nimi prevažne ľudia zo Spojených štátov, kde silný dolár voči švédskej korune prispel k tomu, že sa vstupenky v tejto severskej krajine zdali byť relatívne výhodné. V denníku The Washington Post popísala agentúra Visit Štokholm rozmach turistického ruchu v meste ako „efekt Beyoncé“.

Inflácia vo Švédsku dosiahla v decembri vrchol 12,3 percenta, v apríli predstavovala 10,5 percenta a v máji 9,7 percenta.

Aby mala jedna hviezda taký vplyv, „je veľmi vzácne“, povedal Grahn BBC a dodal, že podobný efekt môžu mať aj veľké futbalové turnaje. Dodal, že v júni očakáva návrat trendov do normálu.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Beyonce #Švédsko

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...