Milióny pre milovaný Havaj: Dwayne Johnson a Oprah Winfrey načreli hlboko do vrecka, ich pomoc ohúrila svet

Americká televízna moderátorka Oprah Winfrey a herec Dwayne Johnson spustili zbierku na pomoc ľuďom, ktorí prišli o domovy pri augustových požiaroch na havajskom ostrove Maui.

04.09.2023 10:45
Dwayne Johnson Foto: ,
Herec Dwayne Johnson na archívnom zábere.
debata

Sami na tento účel poskytli desať miliónov dolárov, informovali ešte minulý týždeň svetové médiá. Obetiam požiarov chcú vyplácať mesačné príspevky vo výške 1200 dolárov.

Iniciatíva s názvom People's Fund of Maui má pomôcť ľuďom, ktorým zhoreli domy či byty v meste Lahaina alebo v obci Kula. Len v Lahaine úrady po prudkom požiari z prvej polovice augusta evidovali viac ako 2000 zničených budov. Oficiálna bilancia mŕtvych sa v posledných dňoch drží na čísle 115, tri týždne po katastrofe je však stále mnoho nezvestných.

Dwayne Johnson Čítajte viac Moje srdce je zlomené, znejú slová slávneho svalovca Dwaynea Johnsona

Nový charitatívny projekt „dá peniaze priamo do rúk ľudí, ktorí ich teraz potrebujú“, povedala slávna moderátorka Winfrey vo videu zverejnenom na instagrame, kde spoločne s Johnsonom zbierku oznámila. Príspevky chce dvojica vyplácať majiteľom zničených nehnuteľností aj nájomníkom, musia to však byť ľudia, ktorí na Havaji skutočne bývali.

„Je to jednoduché, priamo od vás priamo do ich rúk, a to hneď,“ zhrnul myšlienku fondu Johnson. On aj slávna moderátorka majú na Havaj osobné väzby. Winfrey je podľa spravodajskej spoločnosti BBC najväčším majiteľom pôdy na Maui, Johnson zase na súostroví prežil časť detstva.

Havaj požiar lesný Čítajte viac Havaj ako smutné spálenisko: Pozrite si fotografie, ktoré odhaľujú, čo požiar napáchal

Okamžité finančné dávky ponúka obetiam požiarov aj americká vláda. Federálna agentúra pre riešenie krízových situácií (FEMA) ohlásila príspevky vo výške 700 dolárov na osobu, pričom Washington zatiaľ z tohto týždňa vyčlenil na pomoc zasiahnutým domácnostiam vyše 16 miliónov dolárov.

Požiar, ktorý zdevastoval Lahainu, sa zaradil medzi najhoršie pohromy tohto druhu v dejinách Spojených štátov. Koľko ľudských životov si vyžiadal, stále nie je jasné, hoci krízoví pracovníci už prakticky skončili s pátraním po pozostatkoch, agentúra AP.

Zhorený strom stojí pred zničeným domom po...
Zhorené autá stoja pred zničeným domom po...
+6V meste Lahaina po požiari, Havaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #požiar #Oprah Winfrey #Havaj #Dwayne Johnson

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...