Hviezda Jurského parku má rakovinu v treťom štádiu: Smrti sa nebojím. Viem, že mám iba odklad

V roku 2022 hercovi Samovi Neillovi diagnostikovali vážne ochorenie, rakovinu krvi.

18.10.2023 10:00
Sam Neill Foto:
Herec Sam Neill na archívnom zábere z roku 2019.
debata

V rozhovore pre Australia Today prezradil, že si toho od stanovenia diagnózy musel veľa prejsť. Po tom, čo mu po niekoľkých mesiacoch prestala zaberať chemoterapia, v tomto čase berie vzácny liek, ktorý dostáva ako infúzie každé dva týždne.

V marci 2023 hviezda Jurského parku zverejnila svoju diagnózu rakoviny krvi v treťom štádiu – rok po začatí liečby. Ide o angioimunoblas­tický T-bunkový lymfóm (AITL), čo je zriedkavý druh lymfómu. V aktuálnom rozhovore pre Australia Today novozélandský herec uviedol, že je už dvanásť mesiacov v remisii vďaka pomoci vzácneho lieku. To znamená, že rakovina nepostupuje. Tak to bolo aj po jeho chemoterapii, ktorá však po troch mesiacoch neprinášala žiadaný efekt.

Prechod na liek, ktorý sa podáva prostredníctvom infúzií, však zafungoval. Prvých pár dní po liečbe bolo vždy veľmi temných a depresívnych, ako Neill povedal a dodal: „Ale drží ma to pri živote.“ Ale vie, že u neho je to len odklad. V určitom okamihu mu lekári povedali, že ani lieky už nezaberú. „Som na to pripravený,“ zdôraznil herec, ktorý sa v uplynulom roku zaoberal svojou smrteľnosťou. „V žiadnom prípade sa smrti nebojím. Ale bude ma to hnevať, pretože stále sú veci, ktoré chcem robiť. Umieranie je veľmi iritujúce. Ale nič, čoho by som sa bál.“ Ako dodal, chcel by žiť ešte jedno či dve desaťročia. „Chcel by som vidieť vyrastať svoje krásne vnúčatá. Postavil som aj nádhernú terasu a vysadil olivovníky. Rád by som ich videl rásť.“

Sam Neill je známy napríklad z dobrodružného filmu Jurský park (1993), z romantickej drámy Zaklínač koní (1998), zo sci-fi filmu Andrew, člen našej rodiny (1999) alebo z trileru Cudzinec (2003). Diváci si ho pamätajú aj z psychologickej drámy Úplné bezvetrie (1989) či z oscarovej snímky Piano (1993).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #Sam Neill

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...