Tomu sa hovorí poriadny prešľap! Rasistická poznámka o Archiem z úst člena kráľovskej rodiny opäť rozvírila hladinu

Holandské kníhkupectvá dočasne stiahli zo svojich pultov najnovšiu knihu o britskej kráľovskej rodine.

29.11.2023 09:42
harry meghan Foto:
Princ Harry a jeho manželka Meghan na archívnej snímke.
debata (6)

Do holandského prekladu knihy Endgame od britského novinára Omida Scobieho sa totiž údajne nedopatrením dostalo meno člena kráľovskej rodiny, ktorý mal svojho času nevhodným spôsobom komentovať farbu pleti potenciálneho potomka britského princa Harry a jeho manželky Meghan. Vydavateľstvo Xander v utorok oznámilo, že knihu dočasne stiahlo z predaja z dôvodu nespresnenej „chyby, ktorá sa vyskytla v holandskom preklade“, pričom momentálne pracuje na jej odstránení.

Podľa správ britských médií sa do holandskej verzie totiž nedopatrením dostalo meno člena kráľovskej rodiny, ktorý mal svojho času údajne polemizovať o tom, akú tmavú pleť bude mať potomok Harryho a Meghan. Toto tvrdenie zverejnila predvlani samotná Meghan v rozhovore s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou.

Záber z 27. novembra 2017: Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na stretnutí s médiami pri ohlásení ich zásnub. Čítajte viac Zrada kráľovnej! Úbohá Meghan! Úprimnosť či túžba po sláve... rozhovor rozdelil svet

Novinár Scobie povedal, že v pôvodnej anglickej verzii jeho knihy nijaké mená nefigurovali. Meghan, ktorej matka je černoška a otec beloch, Winfreyovej v zmienenom rozhovore povedala, že sa jej istý nemenovaný člen kráľovskej rodiny pýtal na to, aká tmavá bude pokožka jej a Harryho vtedy ešte nenarodeného prvého potomka.

Harryho otec, vtedy princ a v súčasnosti britský kráľ Karol III., poprel špekulácie, že by predmetné tvrdenie vyslovil on sám. Harryho starší brat, princ William, sa taktiež zastal kráľovskej rodiny a povedal, že nie je rasistickou rodinou. Samotný Harry tvrdil, že predmetnú poznámku nepovažoval za „rasistickú“, ale skôr za prípad „nevedomej predpojatosti“. Tvrdenie však spôsobilo na verejnosti škandál a v kráľovskej rodine vyvolalo krízu.

Princ Harry a Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu Čítajte viac Šokujúce slová o farbe pleti princa Archieho? Internet tipuje, kto z kráľovskej rodiny ich vyriekol

Šokujúca informácia zaznela v rozhovore vojvodkyne Meghan, jej manžela, princa Harryho a moderátorky Oprah Winfreyovej. Podľa slov americko-kanadskej herečky sa ešte pred narodením prvého syna princa Harryho odohrala v rodinnom kruhu konverzácia, ktorá veľmi zranila budúcu mamu, afroamerickú herečku Markleovú. Niektorý z členov rodiny totiž viackrát vytiahol otázku na farbu pleti nenarodeného Archieho. "V mesiacoch, keď som bola tehotná… mali sme niekoľko rozhovorov, že môj syn nedostane ochranu. A tiež, že mu nebude udelený titul. A tiež obavy a rozhovory o tom, aká tmavá môže byť jeho koža, keď sa narodí,“ vyhlásila pred Winfreyovou Meghan – viac tu.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle...
Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle sa...
+9Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #princ Harry #rasizmus

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....