Filmový svet smúti. Zomrel herec, ktorého preslávila rola boxera vo filmoch o Rockym

Okrem filmov o Rockym sa herec Carl Weathers objavil aj v Predátorovi. Zomrel vo veku 76 rokov.

03.02.2024 10:11
Carl Weathers Foto:
Carl Weathers na archívnej snímke, po jeho boku Sylvester Stallone.
debata

1. februára vo veku 76 rokov zomrel americký herec Carl Weathers známy napríklad postavou Appolo Creeda z filmov o americkom boxerovi Rockym. Bývalý herec a športovec podľa vyhlásenia rodiny zomrel vo štvrtok „pokojne a v spánku“. „Carl bol výnimočným človekom, ktorý žil pozoruhodný život. Svojou kariérou zanechal vo filme, televízii, umení a športe stopu, ktorú uznávajú ľudia naprieč generáciami a po celom svete,“ uviedla rodina zosnulého herca vo vyhlásení zaslanom médiám.

zväčšiť Carl Weathers na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Carl Weathers Carl Weathers na archívnej snímke.

Narodil sa 14. januára 1948 v meste New Orleans v americkom štáte Louisiana. V mladosti bol všestranným športovcom a venoval sa boxu, európskemu aj americkému futbalu, gymnastike, džudu a wrestlingu. Počas štúdia na strednej škole hrával americký futbal za školský tím, neskôr hrával za školský tím aj počas štúdia na vysokej škole a venoval sa mu aj profesionálne po skončení štúdia, nedosiahol však výraznejšie úspechy.

Menšie herecké úlohy začal zbierať ešte počas aktívnej športovej kariéry, prvú väčšiu filmovú úlohu si zahral vo filme Bucktown, mesto zločinu z roku 1975.

Keď sa v roku 1976 uchádzal o rolu Apollo Creeda vo filme Rocky, kritizoval herecký výkon Sylvestra Stalloneho. Rolu sa mu vďaka tomu podarilo získať a neskôr sa v nej objavil aj v ďalších troch filmoch o Rockym. Weathers sa za svoju 50-ročnú kariéru na striebornom plátne objavil vo viac ako 75 filmoch a seriáloch, no jeho najznámejšou úlohou zostáva práve boxer ťažkej váhy Apollo Creed. Weathers tiež prepožičal hlas postavičke vojaka v animovanom filme Toy Story 4 (2019).

zväčšiť Carl Weathers na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Mark Von Holden
Obit Carl Weathers Carl Weathers na archívnej snímke.

V roku 1987 sa v úlohe plukovníka Ala Dillona objavil po boku Arnolda Schwarzeneggera vo filme Predátor, ktorý sa stal hitom podobne ako filmy o Rockym. Poslednou úlohou, v ktorej sa Weathers objavoval, bol Greef Karga zo seriálu Mandalorián. Carl Weathers bol tri razy ženatý a mal dve deti, synov Jasona a Matthewa.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Carl Weathers

+ Ak potrebujete byť momentálne sami, tak si to doprajte, ale bez výčitiek.
Nové pracovné výzvy prinesú nečakané...

+ Mali by ste byť nad vecou, prílišná starostlivosť môže aj ublížiť.
Nikdy nebudete so svojou prácou naplno...