Dôvera Britov pri tejto dáme z kráľovskej rodiny narastá. Kate to ale nie je

Viac ako polovica Britov sa stretla s konšpiračnými teóriami o tom, prečo sa princezná Kate neobjavuje na verejnosti, ale dôveru v kráľovskú rodinu to nenarušilo.

21.03.2024 00:00
Princezná Kate z Walesu a princ William z Walesu Foto: ,
Princezná Kate z Walesu a princ William z Walesu.
debata (1)

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti YouGov uskutočneného pre server Sky News. Manželka následníka trónu Williama je pod drobnohľadom britských médií od svojej januárovej operácie brucha. Princezná sa od zákroku stiahla z verejného života, kvôli čomu sa na internete začali šíriť špekulácie o tom, čo s ňou je.

zväčšiť Britská kráľovská rodina na spomienkovej akcii... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Britain Royals Britská kráľovská rodina na spomienkovej akcii pri príležitosti Dňa vojnových veteránov v Royal Albert Hall.

Princezná bola cez víkend videná pri farmárskom obchode vo Windsore, vyplýva z videa, ktoré v pondelok zverejnil bulvárny denník The Sun. Dvadsaťštyriročná Kate sa od Vianoc neobjavovala na oficiálnych akciách a v januári strávila dva týždne v nemocnici po tom, čo podstúpila bližšie nespresnenú operáciu brucha. K špekuláciám prispel incident z minulého týždňa, keď popredné svetové spravodajské agentúry stiahli fotografiu princeznej Kate s deťmi, ktorú zverejnil Kensingtonský palác a to kvôli podozreniu, že s ňou bolo manipulované. Kate neskôr na sieti X uviedla, že snímku upravila a ospravedlnila sa za spôsobený zmätok.

Kate Čítajte viac Konečne! Princezná Kate na verejnosti, video ju zachytilo medzi ľuďmi pri celkom obyčajnej činnosti. Ako vyzerá?

Prieskum ukázal, že 51 percent ľudí na internete zaregistrovalo konšpiračné teórie o tom, čo sa s Kate deje, 44 percent povedalo, že nie, zatiaľ čo päť percent si nebolo isté.

Z prieskumu tiež vyplýva, že viac ako tretina ľudí (36 percent) si myslí, že kráľovská rodina zverejnila príliš málo podrobností o operácii. Kensingtonský palác uviedol iba to, že nešlo o rakovinu. Približne 41 percent si myslí, že Kate a William zverejnili správne množstvo informácií a päť percent sa domnieva, že ich bolo priveľa.

zväčšiť Kráľovná Camilla s masívnym šperkom s rubínmi... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Kráľovná Camilla Kráľovná Camilla s masívnym šperkom s rubínmi vo vlasoch, ale aj na ušiach a na krku.

Ľudia sa vo všeobecnosti domnievajú, že oznámenie Buckinghamského paláca o tom, že kráľ Karol má rakovinu, bolo zvládnuté lepšie. Uviedlo to 64 percent z nich. Celkovo sa ale zdá, že dôvera v kráľovskú rodinu zostala nenarušená.

Takmer každý desiaty človek (deväť percent) uviedol, že princeznej z Walesu dôveruje menej – no rovnaký počet ľudí jej dôveruje viac. Oveľa viac ľudí – 68 percent – tvrdí, že ich názor sa v posledných mesiacoch nezmenil. Dôvera v kráľa je na tom lepšie, lebo len päť percent ľudí hovorí, že mu dôveruje menej, zatiaľ čo 11 percent tvrdí, že mu dôveruje viac. Väčšina, 72 percent, uvádza, že sa ich názor nezmenil.

Princezná Kate sa objavila v červenom kostýme z...
Princezná Kate z Walesu na návšteve Royal...
+30Princezná z Walesu, Kate, v šatách od Victorie...

Dôvera v kráľovnú Camillu v posledných mesiacoch vzrástla o deväť percent – zatiaľ čo vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu si pohoršili. Ani v tomto prípade ale väčšina svoj názor nezmenila.

Spoločnosť YouGov uskutočnila online prieskum medzi 2081 dospelými od 15. do 17. marca.

Konšpiračné teórie ohľadom Kate pravdepodobne nepoľavia, hoci už bola videná na verejnosti, podotkla agentúra AP. „Sila a legitimita monarchie pramení z jej viditeľnosti,“ povedala AP historička Anna Whitelocková. Viditeľnosť je podľa nej „zmluvou medzi panovníkom a jeho ľudom“. "Akonáhle sa objaví informačná medzera, ľudia ju zaplnia. A môžu ju zaplniť pomerne rýchlo, keď máme tak rýchlo sa meniace mediálne prostredie, " dodal Simon Yates z Liverpoolskej univerzity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #princezná Kate #kráľovná Camilla

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....