Ďalší škandál okolo 'stratenej' princeznej? Na klinike, kde Kate operovali, chcel niekto ukradnúť jej zdravotné záznamy

Britský úrad na ochranu osobných údajov (ICO) vyšetruje pokus o stiahnutie súkromných zdravotných záznamov princeznej Kate zamestnancami nemocnice, v ktorej bola manželka následníka trónu Williama v januári na operáciu brucha.

21.03.2024 12:00
Britská princezná Kate Foto: ,
Britská princezná Kate na archívnom zábere.
debata

Najmenej jeden zamestnanec londýnskej kliniky bol podľa webu bulvárneho denníka Daily Mirror pristihnutý pri pokuse dostať sa k bežne neprístupným informáciám o zdraví členky kráľovskej rodiny.

princezná Kate Čítajte viac Žiadna kuchárka, ani pestúnka, princezná Kate si užíva exkluzívne chvíle s rodinou. Stále je tu však jedna nezodpovedaná otázka...

Štyridsaťdvaročná Kate sa od Vianoc neobjavovala na oficiálnych akciách a v januári strávila dva týždne v nemocnici po tom, čo podstúpila bližšie nespresnenú operáciu brucha. Princezná sa od zákroku stiahla z verejného života, kvôli čomu sa na internete začali šíriť špekulácie o tom, čo s ňou je.

Záber spred priestorov The London Clinic, kde v... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Britain Royals Záber spred priestorov The London Clinic, kde v polovici januára tohto roka operovali princeznú Kate.

Počas uplynulého víkendu videli Kate neďaleko farmárskeho obchodu vo Windsore, vyplýva z videa, ktoré v pondelok zverejnil bulvárny list The Sun. Od jeho zverejnenia sa však objavili ďalšie špekulácie a o teórie o tom, že video je podvrh, či že ide o dvojníčku (viac čítajte tu).

Princ Williama Kate na cenách BAFTA v roku...
 Kate na cenách BAFTA v roku 2018. Kate v róbe...
+2Princ William a Kate na cenách BAFTA v roku...

„Môžeme potvrdiť, že sme dostali správu o porušení ochrany osobných údajov,“ uviedol hovorca ICO. Incident vyšetruje aj samotná klinika, ktorej povesť je založená na diskrétnosti. Liečia sa v nej členovia kráľovskej rodiny, premiéri i celebrity. Klinika o pokuse o krádež osobných údajov okamžite informovala Kensingtonský palác a prisľúbila dôsledné vyšetrovanie, povedal denníku Daily Mirror zdroj z nemocnice.

Kate Čítajte viac Konečne! Princezná Kate na verejnosti, video ju zachytilo medzi ľuďmi pri celkom obyčajnej činnosti. Ako vyzerá?

„Všetci na Londýnskej klinike si veľmi dobre uvedomujeme svoje osobné, profesionálne, etické a právne povinnosti týkajúce sa dôvernosti informácií o pacientoch,“ uviedol generálny riaditeľ kliniky Al Russell. Dodal, že nemocnica je hrdá na „vynikajúcu starostlivosť a diskrétnosť, ktorú sa snažíme poskytovať všetkým svojim pacientom“. Russell dodal, že klinika má systém na sledovanie nakladania s informáciami o pacientoch a v prípade akéhokoľvek porušenia podnikne disciplinárne kro­ky.

Princezná Kate z Walesu (v strede) na archívnom... Foto: SITA/AP, Daniel Leal
Britain Royals Princezná Kate z Walesu (v strede) na archívnom zábere.

„Existujú veľmi prísne pravidlá, ktoré určujú, do ktorých údajov môže ktorý zamestnanec nahliadať,“ povedala televízii Sky námestníčka ministra zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Maria Caulfield. Zdôraznila, že tieto pravidlá sa vzťahujú na všetkých pacientov, pretože je potrebné, aby sa o ich zdravotnom stave dozvedeli naozaj len tí, ktorí na to majú právo a potrebujú to pre starostlivosť.

„Som tým veľmi sklamaná. Je to neprijateľné,“ dodala Caulfield. Prípadom sa podľa nej bude zaoberať aj polícia.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #zdravie #záznam #princezná Kate

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....