Nezákonné a nespravodlivé zaobchádzanie? Harrymu sa na súdoch v Británii nedarí

Britská justícia zamietla odvolanie princa Harryho, ktorý sa domáhal pridelenia štátnej ochranky pri pobyte v Británii.

17.04.2024 00:00
Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle Foto: ,
Princ Harry a jeho manželka Meghan na archívnej snímke.
debata

Princ žijúci v Spojených štátoch sa na súd obrátil kvôli rozhodnutiu ministerstva vnútra znížiť mu stupeň ochrany po tom, čo prestal byť aktívnym členom kráľovskej rodiny. O rozhodnutí informujú britské médiá, podľa ktorých druhorodený syn kráľa Karola III. ešte nevyčerpal všetky možnosti odvolania.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle, Čítajte viac Bozk od krásnej Meghan pre manžela Harryho bol vrcholom turnaja. Na zaláskovaný pár sa prišla pozrieť aj slávna tenistka

Harry sa vlani obrátil na súd kvôli tomu, že bol podľa svojich právnikov vystavený „nezákonnému a nespravodlivému zaobchádzaniu“ zo strany britskej vlády. Vrchný súd v Londýne dal však vo februári za pravdu ministerstvu vnútra, ktoré Harrymu ponechalo pri jeho pobytoch v Británii nárok na verejne financovaný policajný sprievod, avšak nie automaticky a v rovnakej miere ako u aktívnych členov kráľovskej rodiny. Podľa súdu nebolo toto rozhodnutie nijako protiprávne.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle,...
Zľava: Ignacio "Nacho" Figueras a jeho manželka...
+7Meghan Markle máva fotografom po príchode na...

Súd podľa denníka The Guardian uviedol, že princ neuspel s prvým pokusom o odvolanie. Sudca Peter Lane v odôvodnení skonštatoval, že odvolanie bolo z veľkej časti len rekapituláciou skoršieho podnetu, ktorý súd zamietol vo februári. Sudca zároveň Harrymu nariadil uhradiť väčšinu súdnych výdavkov, ktoré vznikli ministerstvu. Kráľov potomok sa podľa médií stále môže obrátiť na odvolací súd.

Princ mal v minulosti rovnaký nárok na policajnú ochranu ako ďalší členovia rodiny, kým sa on a jeho manželka Meghan oficiálne vzdali svojich úloh a odsťahovali sa v roku 2020 do Spojených štátov, odkiaľ Meghan pochádza.

Harry v minulosti niekoľkokrát verejne hovoril o obavách o bezpečnosť svojej rodiny či o vtieravosti bulvárnej tlače, ktorý viní zo zapríčinenia úmrtia jeho matky princeznej Diany v roku 1997.

debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #súd

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...