Aj dánska monarchia má svojho Williama a Harryho - roztržku kráľa s bratom spôsobila vlastná mama. Uzmierenie? V nedohľadne...

Celý konflikt odštartoval pred pár rokmi a spôsobil ho jeden kľúčový moment - na svedomí ho má bývalá vládnuca panovníčka Dánska.

20.04.2024 00:00
814102483 Foto:
Dánsky princ Joachim a jeho manželka, princezná Marie.
debata

Kráľovná Margaréta II., ktorá sa začiatkom roka vzdala trónu a odovzdala žezlo svojmu staršiemu synovi Frederikovi, sa rozhodla ešte na jeseň roka 2022 v rámci ekonomizácie monarchie odobrať šľachtické tituly deťom svojho mladšieho syna – princa Joachima. Nasledovala búrlivá reakcia.

Beatrice Borromeo Čítajte viac Švagriné z Monaka aj princezná, ktorej vraj sľuboval lásku dánsky princ - urodzené krásky, kam pozriete. Jasnou kráľovnou medzi nimi je...

„Bol som o tom informovaný iba päť dní vopred,“ vyjadril následne rozhorčenie princ Joachim pre dánsku tlač. Princ a jeho manželka Marie sa potom vyjadrili ešte v niekoľkých rozhovoroch a netajili sklamanie aj frustráciu. Posťažovali sa napríklad, že im spôsobom ich deti strácajú identitu. Dokonca aj dcéra Athena bola „na škole šikanovaná,“ sťažovala sa princezná Marie.

Dánsky kráľ Frederik X. zdraví dav po návšteve...
Dánska kráľovná Mary na slávnostnej nedeľňajšej...
+8Dánsky kráľ Frederik X. zdraví dav po návšteve...

Podľa správ z paláca sa tým ešte prehĺbili rozpory medzi dvoma bratmi, ktoré boli v dánskej rodine prítomné už dlhší čas. Princ Frederik sa totiž ocitol v pozícii toho, ktorý zo situácie odchádza ako víťaz, Joachima vraj nahnevalo, že ho odsunuli na druhú koľaj.

zväčšiť Dánsky princ Joachim a princezná Marie na... Foto: SITA/AP, Keld Navntoft
Dánsky princ Joachim a princezná Marie Dánsky princ Joachim a princezná Marie na novoročnom bankete nemohli chýbať.

Celá kauza však podľa médií nebola len o tituloch, ale odhalila aj obrovské trhliny v rámci komunikácie v dánskej kráľovskej rodine. Odstup, ktorý sa rokmi vytváral medzi súrodencami a ktorému rozhodnutie kráľovnej Margaréty určite nepomohlo, sa momentálne ešte zväčšuje.

Princ William Čítajte viac Princ Harry nocoval v luxusnom hoteli, s otcom bol len 45 minút a už je vraj doma. S bratom Williamom sa vôbec nestretli

Ako píše portál Gala.de, hoci sa mladší dánsky princ snaží nad situáciu povzniesť, nie veľmi sa mu to darí. Od leta 2023 býva princ Joachim so svojou manželkou Mariou a ich dvoma spoločnými deťmi vo Washingtone. Od 1. septembra minulého roka nastúpil brat kráľa Frederika na svoju novú pozíciu v rámci ministerstva obrany na dánskej ambasáde a je tam zodpovedný ako atašé pre obranný priemysel.

Dánsky korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Čítajte viac Drsné hádky s mladším synom, údajná nevera korunného princa... bol to ťažký rok. Obetovala dánska kráľovná korunu, aby zachránila situáciu?

„Žijeme tu už sedem mesiacov a len veľmi málo ľudí vie, kto sme, okrem Dánov,“ citoval princa denník Washington Post. Odpovede v rovnakom rozhovore od jeho manželky Marie naznačujú, že rodina sa stále nezmierila s rozhodnutím dánskej vládkyne Margaréty II. ktorá patrila medzi najdlhšie vládnuce panovníčky na svete.

„Neboli sme nadšení tým, ako sa to stalo. Ale je to rodinná záležitosť. Je to komplikované,“ vysvetlila princezná Marie nedávno. Zvyšok rodiny sa ku celej kauze vôbec nevyjadruje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #titul #kráľovná Margaréta II. #princ Joachim #kráľ Frederik X.

+ Počúvajte svoje telo, momentálne sa vám snaží niečo naznačiť.
Nie všetko vám vždy vyjde na prvý pokus, musíte si...

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú energiu.
Zmeňte postoj k práci, v opačnom prípade to za chvíľu...