Toto ho robí jedinečným medzi monarchami: Kráľ Karol III. vo vianočnom príhovore použil slová, na ktoré mnohí štátnici zabúdajú

Kráľ Karol III. vo svojom druhom vianočnom príhovore - a zároveň prvom, odkedy ho v máji tohto roka korunovali za britského monarchu - hovoril v pondelok o záujme o ekológiu a potrebe mieru na svete.

26.12.2023 07:21
Britain Royals Foto: ,
Kráľ Karol III. na zábere z decembra 2023.
debata

Sedemdesiatpäťročný panovník vo svojom posolstve z Buckinghamského paláca hovoril o „veľkej inšpirácii“ v „rastúcom povedomí o tom, ako musíme chrániť Zem a náš prírodný svet“.

Ekologicky uvedomelý kráľ predniesol svoj prejav stojac pri živom vianočnom stromčeku, ktorý bol ozdobený udržateľnými ozdobami vyrobenými z dreva, sušených pomarančov, papiera či hnedého skla a šišiek. Strom bude neskôr opäť vysadený, uviedol palác.

Britain Royals Christmas Čítajte viac Ani mama Kate nemala šancu, princ Louis strhol na seba pozornosť počas vianočnej omše. Šibalský úsmev a za ručičky sa viedol s...

„Staráme sa o Zem v záujme detí našich detí,“ podotkol dlhoročný bojovník za otázky ekológie, ktorý s prejavom vystúpil napríklad aj na nedávnom klimatickom summite OSN (COP28) v Dubaji.

Princ George (vľavo), princ Louis a jeho...
Princezná Kate z Walesu a princ William kráčajú...
+12Zľava: Princezná Kate, princezná Charlotte,...

Kráľ Karol zároveň uviedol, že sa „modlí za mier“, cituje AFP. Svoje posolstvo ukončil uznaním, že vo svete „narastá tragický konflikt“. Ako dodal, modlí sa, „aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sme sa mohli navzájom chrániť“.

zväčšiť Kráľ Karol III a jeho manželka, kráľovná... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Britain Royals Christmas Kráľ Karol III a jeho manželka, kráľovná Camilla prichádzajú na vianočnú bohoslužbu.

„Ježišove slová sa zdajú byť relevantnejšími, než kedykoľvek predtým: ‚Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im.‘,“ dodal Karol III. s tým, že „tieto hodnoty sú univerzálne“. „Pripomínajú nám, aby sme si predstavili samých seba v koži našich susedov a chceli ich dobro tak, ako by sme chceli naše vlastné,“ uzavrel britský kráľ.

Monako, rodina Čítajte viac Do súťaže o top vianočný pozdrav sa zapojilo aj Monako! Albertovi a Charlene sa body za originalitu rozhodne nepripíšu

Britská kráľovská rodina – vrátane kráľovnej manželky Kamily, Karolovho syna a následníka trónu princa Williama i jeho manželky Catherine spolu s ich troma deťmi – zachovala tradíciu a na Prvý sviatok vianočný sa zhromaždila v súkromnom sídle v Sandringhame vo východnom Anglicku, píše AFP. Predtým sa všetci zúčastnili na rannej bohoslužbe.

zväčšiť Kráľ Karol III a jeho manželka, kráľovná... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Britain Royals Christmas Kráľ Karol III a jeho manželka, kráľovná Camilla odchádzajú z vianočnej bohoslužby.

Karolov mladší syn princ Harry ani jeho americká manželka Meghan, ktorí sa ešte v roku 2020 vzdali povinností členov kráľovskej rodiny a presťahovali sa do Kalifornie, prítomní neboli, pripomína AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #mier #ekológia #vianočný stromček #kráľ Karol III.

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...