Kate Moss oslavuje štyridsiatku. Takto sa menila rokmi!

Označujú ju za supermodelku alebo módnu ikonu, médiá pozorne sledujú jej búrlivé vzťahy a prežila aj drogový škandál. Britská modelka Kate Moss, ktorá oslávi 16. januára štyridsatku, je celebritou ako sa patrí.

16.01.2014 00:00
debata
Rok 1990: Kate Moss na jednom zo záberov... Foto: Corinne Day
Kate Moss Rok 1990: Kate Moss na jednom zo záberov editoriálu, ktorý s modelkou nafotila fotografka Corinne Day.

Moss, celým menom Katherine Ann Moss, sa narodila na predmestí Londýna. V škole sa jej príliš nedarilo, vraj vynikala v športe a pôvodne chcela byť speváčkou. Keď mala Kate 14 rokov, na letisku v New Yorku ju objavila zakladateľka modelingovej agentúry Storm Sarah Doukas a o jej kariére bolo rozhodnuté.

Rok 1990: Kate Moss na jednom zo záberov...
Rok 1993: Kate Moss ako tvár v reklame na...
+30Rok 1993: Kate Moss na zábere od Alberta...

Prelom prišiel o dva roky neskôr, keď s ňou fotografka Corinne Day nafotila sériu záberov nazvanú The 3rd Summer of love a spustila tak nový boom. Módna verejnosť sa totiž zamilovala do „anti-modelky“ – vyziabnutého dievčaťa s jemne neduživým výrazom v tvári, ktoré bolo protipólom dovtedy uctievaných dokonalých krások ako Cindy Crawford či Claudia Schiffer.

„Začala som veľmi mladá, mala som tuším štrnásť. Ale neviem, čo by som mnou bolo, ak by som neskúsila modeling. Asi by som robila niekde za barom v rodnom Craydone,“ komentovala Moss v rozhovore pre magazín Playboy, na titulnej strane ktorého sa rozhodla pózovať na oslavu štyroch krížikov na krku.

Rok 1998: Kate Moss (vpravo) a jej kolegyňa... Foto: SHUTTERSTOCK
Kate Moss Rok 1998: Kate Moss (vpravo) a jej kolegyňa Claudia Schiffer na filmovom festivale v Cannes.

Moss má za sebou nespočetné módne prehliadky a reklamné kampane pre slávne svetové značky typu Gucci, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Versace, Burberry, Chanel či Dior. Jej tvár sa viac ako tristokrát objavila na obálkach módnych časopisov.

V septembri 2005 britská bulvárna tlač zverejnila fotografiu, na ktorej podľa všetkého šňupala kokaín. Moss potom odišla z Británie a v Spojených štátoch sa podrobila odvykacej kúre.

Rok 2006: Kate Moss na obálke magazínu Vanity... Foto: SITA/AP, MERT & MARCUS
Kate Moss Rok 2006: Kate Moss na obálke magazínu Vanity Fair.

Kvôli tejto afére prišla o niektoré reklamné kontrakty. Potom ale jej kariéra opäť nabrala na obrátkach a o rok neskôr už bola s ročnými príjmami vo výške približne 20 miliónov libier najlepšie zarábajúcou modelkou sveta.

Vedľa jej práce a škandálov ju preslávili aj predchádzajúce vzťahy so známym americkým hercom Johnny Deppom alebo rockovým muzikantom Petom Doherty, povestným svojimi drogovými eskapádami. Teraz žije s ďalším rockovým muzikantom Jamiem Hince, za ktorého sa v júli 2011 vydala. Z predchádzajúceho vzťahu s novinárom Jeffersonom Hackom má dcéru Lilu Grace.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Moss #úspech #oslava #jubileum #štyridsiatka #podoby #drogový škandál

+ Malé zmeny v stravovaní môžu mať veľký vplyv na zdravie.
Nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete, zídu sa...

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...