Voľbu Miss America čakajú zmeny! Promenáda v plavkách už nebude

Porota americkej celoštátnej súťaže Miss America nebude odteraz hodnotiť účastníčky podľa vzhľadu, defilé v plavkách bolo z prehliadky taktiež vypustené.

05.06.2018 16:30
debata (20)

V dejisku finále v Atlantic City to v utorok oznámila predsedníčka súťaže Gretchen Carlson. Na umiestnenie súťažiacich nebude mať podľa nej žiaden vplyv ani odev, v ktorých sa účastníčky predstavia počas finálového večera.

Zmeny sú podľa agentúry AP dôsledkom minuloročného škandálu, po ktorom sa vymenilo trojčlenné vedenie súťaže, v ktorom sú teraz výhradne ženy. Vlani v decembri sa v médiách objavili informácie, podľa ktorých si vtedajší porotcovia vymieňali v rokoch 2014–2017 e-mailové odkazy plné nevyberaných poznámok o vzhľade a inteligencii finalistiek. Niekoľko hlavných manažérov a porotcov muselo súťaž opustiť.

Miss Amerika Cara Mund počas promenády v plavkách. Foto: SITA/AP, Noah K. Murray
Miss Miss Amerika Cara Mund počas promenády v plavkách. Miss Amerika Cara Mund počas promenády v plavkách.

Súťaž Miss America sa začala organizovať v Atlantic City v roku 1921 v snahe predĺžiť o ďalší víkend letnú turistickú sezónu. Od tej doby sa stala v USA veľmi populárnou, finálový večer sa tradične vysiela v priamom prenose. Tento rok sa voľba uskutoční 9. septembra.

O víťazke doteraz rozhodoval vzhľad, talent a inteligencia kandidátok preverovaná v rozhovoroch so sprievodcom večera. Titulom z minulého roka sa pýšií Cara Mund, víťazka regionálneho kola v Severnej Dakote.

Miss Severej Dakoty Cara Mund po víťazstve v... Foto: SITA/AP, Noah K. Murray
Miss Severej Dakoty Cara Mund po víťazstve v súťaži Miss America predviedla celú škálu grimás z dojatia a emócií. Miss Severej Dakoty Cara Mund po víťazstve v súťaži Miss America.

Iniciátori zmien argumentujú údajnými sťažnosťami, ktoré defilé v plavkách a dokonca aj vo večerných róbach vyvolávalo. Takýto prístup je podľa Carlsonovej zastaraný. „Nebudeme vás súdiť podľa vášho vzhľadu, pretože nás zaujíma vaše osobitosť,“ odkázala kandidátkám vo vysiealní relácie televízie ABC. Aj samotné účastníčky vraj odmietajú, aby sa na pódiu predvádzali „v plavkách a na vysokých podpätkoch“. Prepadu sledovanosti sa predsedníčka súťaže súťaže neobáva.

Carlson sa predvlani dostala na stránky tlače kvôli žalobe na Rogera Ailesa, dlhoročného šéfa televíznej stanice Fox News, ktorého obvinila zo sexuálneho obťažovania. Ailes, ktorý musel z televízie odísť, vraj sústavne ničil jej kariéru, pretože odmietla jeho sexuálne ponuky.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Miss America #porota #Cara Mund

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...