Alexandra Gachulincová: Politika by sa do módy miešať nemala

Patrí do generácie slovenských krások, ktoré s obľubou fotia fotografi v Paríži či v Miláne, pre množstvo ponúk sa sťahovala niekoľkokrát za prácou do New Yorku. Kto ju pozná, vie, že je živel – zábavač na prehliadkach v zákulisí, ale pokojne aj priamo na móle. To načas vymenila za televízne pódium a kamery v programe Tvoja tvár znie povedome.

04.11.2019 00:00
debata (2)
Modelka Saša Gachulincová. Foto: TV Markíza
Modelka Saša Gachulincová. Modelka Saša Gachulincová.

Tvoja tvár znie povedome sa už vysiela v piatej sérii, ale ste vôbec prvá zástupkyňa modelingovej brandže, ktorú televízia angažovala. Ako sa modelka dostane k tomuto typu šou?

Prvoradá bola asi túžba po osobnom raste a tiež trošku snaha o zviditeľnenie sa na Slovensku. Posledný rok som rozmýšľala, čo by som robila popri modelingu a prišla táto ponuka. Neváhala som a zobrala ju. Som stále modelka, mám túto prácu rada, ale ťahá mi na tridsať a rada by som zvoľnila. Cestovať na pol roka do New Yorku alebo na mesiac do Paríža, striedať kasting za kastingom – prenechám mladším. Našťastie som už v tom štádiu kariéry, že s klientmi môžem spolupracovať viac formou „direct booking-u, čo mi dáva priestor rozširovať si obzory. Tvoja tvár znie povedome je navyše formát, v ktorom sa spája všetko, čo mám rada. Hudba, spev, tanec, zapájame do toho aj herecké prvky. Verím, že všetko ešte zužitkujem.

Kto vás pozná, vie, že ste často stredobodom spoločnosti. Pre mnohých kamarátov, ale aj kolegyne a kolegov v modelingu či šoubiznise máte titul zabávačky kolektívu. Zohralo to rolu aj pri výbere Markízy?

Som šoumenka, ale najmä medzi mojimi blízkymi. Je diametrálne odlišné zabávať kamarátov a známych a vyliezť na pódium pred dav ľudí, v podstate časť národa a zaujať. Moja povesť určite bola súčasťou prvotného impulzu, že ma pozvali na kasting. Odporučil ma totiž jeden kamarát z brandže, ktorého sa pýtali na modelku schopnú spievať a hýbať sa. Pamätám si, ako som mu do telefónu hrdo vyhlásila, jasné, to zvládnem! Úprimne, na kastingu už som taká hrdinka nebola. Odspievala som niekoľko skladieb zo zadania, zabojovala s trémou a postúpila som. Asi štáb zaujala moja energia. A snáď aj nejaký talent na spev či tanec.

Modelka Saša Gachulincová na jednom z...
Modelka Saša Gachulincová počas tréningu do šou...
+18Modelka Saša Gachulincová ako Nicki Minaj v šou...

Necítili ste sa v nevýhode oproti ľuďom, ako je napríklad Nela Pocisková, Noel Czuczor alebo Zuzana Kraváriková? Majú za sebou štúdium herectva alebo spevu.

Myslím si, že pointou šou je vyskladať zostavu účinkujúcich tak, aby každý priniesol niečo vlastné. Základom je rôznorodosť. Sme rozdielni vekovo, líšime sa povahami a schopnosťami. Každý z nás má iné možnosti, čo sa týka speváckeho či tanečného výkonu, ale to je pre divákov príťažlivé. Jasné, že ja neuspievam skladby tak ako Nela alebo David, ktorí sú už hotoví speváci, no oni možno neurobia takú šou ako ja. Robím maximum preto, aby som ich dobehla, ale každý sme v programe pre niečo iné. Osmička špičkových spevákov, ktorí súťažia medzi sebou, patrí do inej šou.

Spomenuli ste vekové rozdiely v zostave. Ako ste si sadli napríklad s hercom Paľom Topoľským alebo s Karin Haydu?

Výborne. Neviem, či to je tak každú sezónu, alebo mali tentoraz tvorcovia šťastnú ruku pri výbere, ale namiešali skvelú partičku. Spočiatku som sa trochu bála, niektorí z účinkujúcich sa medzi sebou už poznali. Obávala som sa, či zapadnem. Ale zdá sa mi, že sme si hneď všetci padli do oka. S Palom Topoľským sme si skvele sadli, doťahujeme sa, robíme si zo seba srandu. S Karinkou som sa skamarátila aj v osobnom živote, je to super žena. Nelka ma dve malé deti a musí sa im venovať vo voľnom čase, a Zuzka Kraváriková je veľmi mladá, takže najviac času trávim mimo kamier práve s Karin. Ale všetci sú naozaj skvelí. Dokonca máme všetci ôsmi spoločný čet na jednej mobilnej aplikácii.

O čom si píšu hviezdy Tvoja tvár znie povedome v internetovom če­te?

(smiech) To nechcite vedieť! A ani vidieť.

zväčšiť Modelka Saša Gachulincová počas tréningu do šou... Foto: TV Markíza
Modelka Saša Gachulincová počas tréningu do šou Tvoja tvár znie povedome. Modelka Saša Gachulincová počas tréningu do šou Tvoja tvár znie povedome.

Práve to chceme…

Robíme si srandy z porotcov predsa! Ale nie. Vážne. Teda občas robíme. A občas srandujeme na vlastný účet, posielame si vtipné fotografie, videá a rozoberáme jednotlivé vystúpenia. A niekedy sa aj o tretej nadránom niekto pripojí a posťažuje, že už má z učenia sa nového textu hlavu ako balón.

Hneď na prvé kolo vám tvorcovia pripravili poriadny kúsok – vystúpenie Sabriny v odhaľujúcom kostýme.

Úprimne, celkom som sa hanbila. Niekde som si po prenose prečítala, že som sa vraj túžila predviesť. Zďaleka netúžila! Jasné, nemám problém fotografovať kampaň v spodnej bielizni, som profesionálka, ale ak sa musíte v plavkách postaviť pred kamery… Dokonca prvýkrát ako interpret, ktorý podáva umelecký výkon. Nie je vám všetko jedno. Bola to poriadna výzva. Ale to je koniec koncov celá šou.

V televízii vás už diváci mohli vidieť aj v maske rapera Tupaca Shakura či Nicki Minajovej. Vy ste veľká fanúšička hip-hopu, dostali ste teda interpreta na želanie?

Takto to nefunguje. Máme k dispozícii takzvanú ruletu, ktorá obsahuje umelcov z celého sveta – českých, slovenských a, samozrejme, aj medzinárodných. Losujeme a toho, koho nám ruleta prisúdi, musíme čo najdokonalejšie imitovať. Rap mám napočúvaný a mám ho veľmi rada. V tomto prípade mi dokonca naša hlasová koučka Janka Daňová dala voľnosť, pretože vie, že ide o môj obľúbený žáner. Akurát mi odporučila, aby som spomalila a Zuzka Fialová ma zase na hereckých skúškach viedla k tomu čo najsprávnejšie zahrať dané zadanie. V prípade s Tupacom, aby som sa naozaj zamyslela nad svetom, nad ľudskými vzťahmi, aby som jeho hlboké myšlienky odovzdala svetu – dala správny fíling.

Ako zvládate toľko koučov, ktorí vás pripravujú na jednotlivé vystúpenia?

Sú to veľkí profíci a vedia, čo robia. Všetci nám chcú pomôcť, aby výsledok bol čo najlepší a najpozitívnejší. Nemám dôvod sa s niekým dohadovať, alebo mu oponovať. Nikto nás nechce zhovädiť. Skôr vytĺcť maximum z našich možností na danú skladbu. Ak máte nejakú farbu hlasu a viete trošku spievať, hlasová koučka Janka Daňová dokáže výkon vylepšiť rôznymi cvičeniami. Miňo Kereš, ktorý má na starosti choreografie, dokonale ovláda pódium, vidí, kam sa hýbe kamera, vie postaviť tanečné číslo tak, aby vyzeralo efektne a aby vám tanečníci pomohli. Režisér Pepe Majeský je najlepší z najlepších, s ktorými je možné na našom trhu spolupracovať. Profesionál, ktorý vie, čo robí. Je ľudský aj prísny, aj srandista, ale dobrák od kosti. Čo povie, to platí a my všetci poslúchame. Všetci ho rešpektujeme a máme radi. Beriem ako veľkú česť, že môžem práve s nimi pracovať.

Modelka Saša Gachulincová ako raper Tupac... Foto: TV Markíza
Modelka Saša Gachulincová ako raper Tupac Shakur (v strede) v šou Tvoja tvár znie povedome. Modelka Saša Gachulincová ako raper Tupac Shakur (v strede) v šou Tvoja tvár znie povedome.

Divákov fascinuje aj proces premeny účinkujúcich. Trávia v maskérni hodiny, aby sa z nich stali čo najvernejšie podoby speváckych hviezd. Aký bol váš rekord?

Musím sa priznať, že som jediná, ktorá nemá počas šou veľkú masku. Proces jej výroby je totiž taký, že pred štartom programu nám všetkým mali urobiť odliatok tváre. Dostanete na tvár silikón, na to nanesú sadru, nič nevidíte, dýchate len cez dve dierky v nose. Zľakla som sa, necítila sa dobre a výrobu odliatku sme nedokončili. Ale také tri-štyri hodinky si posedím v maskérni aj ja. Mám husté vlasy, musia ich zagélovať, zalepiť, minúty utekajú rýchlo. A potom ešte tri dni zbierate kade-tade na svojom tele kúsky lepidla. Z modelingu som zvyknutá. Tam ma tiež už navliekli do všelijakých kúskov a strávila som hodiny pred zrkadlom pri úprave vlasov, líčení a preličovaní. Hoci Tvoja tvár je iný level.

V roku 2005 ste vyhrali známu modelingovú súťaž Elite Model Look. Pracujete v brandži štrnásť rokov. Aká je vlastne dnes životnosť modelky?

Limit dnes už neexistuje. Kedysi sa začínalo v trinástich, štrnástich rokoch, aby sa dievča podchytilo a postupne zlepšovalo. Zvyčajne sa končilo pred tridsiatkou. Dnes môže byť modelka dvadsaťročná, tridsať- aj päťdesiatročná. Pozrite sa na takú Danielu Peštovú. Kedysi patrila medzi tophviezdy svetového modelingu, ale nemá núdzu o záujem ani dnes. Akurát nie je tvárou značiek určených pre tínedžerov, ale má svoju klientelu. Trh tvorí toľko diferencovaných značiek, že sa robota nájde pre každú vekovú kategóriu. Na jednej strane je to skvelé, roboty je viac ako dosť a kým je po vás dopyt, môžete fotiť alebo predvádzať. Veľkou konkurenciou v tomto prostredí sa však finančné ohodnotenie zmenilo. Honoráre modeliek šli smerom dolu.

Za tých štrnásť rokov sa toho zmenilo asi viac.

A výrazne! Ekonomická kríza, ktorá pred pár rokmi zasiahla celý svet, sa odrazila aj v modelingu. Ďalšia zmena prišla s nástupom a dominanciou sociálnych sietí. Vďaka nim sa k slovu dostali aj dievčatá, ktoré nemajú klasické proporcie modeliek, modelkovskú typológiu, zaujali niečím iným. Nastúpili celebritné modelky, ktoré zrodili rozličné šou a bulvár. Kendall Jenner alebo Gigi Hadid sú krásne ženy, ale myslíte si, že by sa o ne tak trhali, keby nenakrúcali predtým realityšou s vysielaním po celej Amerike?

Modelka Saša Gachulincová na jednom z... Foto: archív Elite Model Managment
Modelka Saša Gachulincová. Modelka Saša Gachulincová na jednom z profesionálnych záberov.

Dnes sa rieši rasová diverzita, veková hranica, pestrosť, nielen kriviek. Myslíte si, že modeling žije momentálne v ére politickej korektnosti?

Pestrosť a rovnoprávnosť je skvelá vec, a som jej absolútnym zástancom, mám veľa priateľov rôznych etník, rás a národností z celého sveta. Výzor pre mňa nie je podstatný, hodnotné je vnútro. Občas mám však pocit, že, ako všetko, do čoho sa mieša politika, má aj toto tendenciu ísť od jedného extrému k druhému. Uvediem jednoduchý príklad. Keď som ako tínedžerka obiehala kastingy, na väčšine z nich ste nenašli jediné afroamerické dievča. Chýbali mulatky, Hispánky. Nerozumela som takejto diskriminácii, veď sú to krásne ženy. Dnes sa však ľahko stane presný opak. Prídete na kasting a odrazu ste tam jediná beloška. Som všetkými desiatimi za pestrosť, ale úprimnú. Tak, ako by sa nemalo náboženstvo miešať do politiky, myslím si, že politika nemá čo robiť v móde. Dnes je jej tam priveľa a ťažko hodnotiť nakoľko je prezentovaná diverzita úprimným posunom spoločnosti, alebo politicky korektným ťahom.

Súčasťou fungovania vo vašej brandži je aj dokonalé ovládanie sociálnych sietí?

Je to tak. Modeling aj sociálne siete sú veľmi dynamické prostredie – neustále sa meniace – musíte rýchlo reagovať a vedieť sa prispôsobiť. Agentúra v New Yorku mi pred pár rokmi dala do rúk hrubý fascikel, v ktorom boli detailne opísané procesy, ako prispievať na sociálne siete, ako si budovať základňu sledovateľov, ako si určiť cieľovú skupinu firiem, ktoré chcete osloviť. Kedysi robila modelke renomé agentúra a už na samotnom kastingu bolo v jej rukách, či zaujme. Vždy to bol osobný kontakt, pohovor, charizma. Dnes si vás klienti objednávajú na základe záberov z Instagramu, ktorý sa sám osebe stáva akýmsi telešopingom.

Kam ďalej?

Pýtate sa na prognózu? Nedokážem to odhadnúť, ale myslím si, že Instagram nie je nevyčerpateľný. Budeme aj o päť rokov zverejňovať stovky príspevkov? Ktovie, možno. Možno sa sociálne siete prepoja s televíziou. Uvidíme. Zmeny prichádzajú každým rokom.

Modelka Saša Gachulincová v jednom z modelov... Foto: Fotograf ateliéru MHW
Modelka Saša Gachulincová v jednom z modelov autorskej prehliadky Triomphe od Marcela Holubca W. Modelka Saša Gachulincová v jednom z modelov autorskej prehliadky Triomphe od Marcela Holubca W.

V súvislosti so sociálnymi médiami sa najnovšie riešilo skrývanie počtu lajkov. Údajne, aby nedeprimovali užívateľov, ktorí sa od nich stávajú závislí. Podobné platformy sú tiež priestorom na vybavovanie si osobných účtov, niekedy šikanovania.

Nedávno sme sa o tom zhovárali so Zuzkou Šebovou a zhodli sme sa, že stále netušíme, aký krutý nástroj dostali ľudia do rúk s vytvorením sociálnych médií. Ona sama mala príklad, keď nedávno niekto na stránke relácie Kredenc nazval jedného z ich hostí tučné prasa. Je hrozivé, ako ľudia strácajú zábrany a nemajú žiadne vnútorné hranice. Popri veľkej slobode mizne schopnosť komunikácie či schopnosti niečo slušne vyargumentovať, a bohužiaľ sociálne siete to majú stále slabo ošetrené.

Stretli ste sa s tým už aj vy osobne?

Vlastne celkom nedávno. Práve po vystúpení v šou Tvoja tvár znie povedome, keď som dostala na stvárnenie rapera Tupaca Shakura. Na druhý deň po odvysielaní začali môj Instagram plniť odkazy o tom, ako dehonestujem černochov, vyčítali mi tiež, že som použila slangové slovo na označenie rasy, ktoré je dnes v Amerike vnímané ako nadávka. Lenže to slovo je súčasť textu skladby a vytvoril ju kedysi samotný Tupac. Rozumiem, že dnes je nutné citlivejšie pristupovať k rasovým otázkam, ale fakt, že mi natrelli tvár tmavou farbou, nerobí predsa zo mňa rasistku, osobu, ktorá zosmiešňuje inú rasu. Mali by sa uraziť všetci ľudia s kilami navyše, keď sa v televízii objaví niekto zamaskovaný ako Barry White? Alebo sa urazia všetci ryšaví, keď niekto na pódiu imituje Eda Sheerana? Relácia Tvoja tvár znie povedome je zábavná šou, ale zároveň všetci máme jasne dané, že naším cieľom nie je zosmiešňovať, nie je to paródia. Snažíme sa čo najlepšie imitovať známych umelcov a myslím si, že s najlepším vedomím a svedomím som to robila aj pri slávnom raperovi.

Práve váš rap, mimochodom živé vystúpenie pred kamerami a divákmi v štúdiu, vyzdvihla aj porota. Už ste naznačili, že hudba je pre vás možno ďalšia cesta. Uvidíme vás teda o dva-tri roky na nejakom pódiu samu za seba ako Sašu Gachulincovú?

Keď som bola malá, túžila som byť speváčka, herečka, učiteľka, predavačka a modelka. To posledné som si splnila, učiteľku a predavačku musím ešte nejako premyslieť, ale prvé dve sa mi aspoň čiastočne naplnili práve v televíznej šou. Netrúfam si tvrdiť, že teraz sa už môžem postaviť na pódium a začať spievať. Ale stále je to taký môj malý sen, ktorý ak sa splní, budem na sebe pracovať a veľmi sa z toho tešiť. Rap by som skúsila veľmi rada. Mám k nemu naozaj blízko a je to zároveň žáner, ktorý je neustálou výzvou. Akurát sa ešte budem musieť popasovať s trémou z veľkej masy ľudí. (úsmev)

Tretí deň akcie Fashion LIVE! 2019 si prišla... Foto: Ján Zemiar
Alexandra Gachulincová. Tretí deň akcie Fashion LIVE! 2019 si prišla užiť aj topmodelka Alexandra Gachulincová.

Alexandra Gachulincová sa narodila v roku 1991 v Bratislave, detstvo prežila striedavo v Bratislave a v Považskej Bystrici. V roku 2005 ako štrnásťročná zvíťazila na slovenskom finále súťaže Elite Model Look a následne získala aj druhé miesto na svetovom finále modelingovej súťaže v Šanghaji. Odštartovala úspešnú kariéru, v rámci ktorej fotila pre magazíny ako Elle, Vanity Fair, Harper's Bazaar, Marie Claire či Madame Figaro. V zahraničí predvádzala pre značky ako Isabel Marant, Custo Barcelona či Ann Demeulemeester. Je obľúbená aj medzi domácimi tvorcami. Ako múza, ale aj dobrá priateľka dizajnéra Marcela Holubca často uzatvára jeho prehliadky. V šou Tvoja tvár znie povedome už stihla stvárniť na pódiu speváčky Jennifer Lopezovú či Sabrinu, raperku Nicki Minajovú či Tupaca Shakura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dôchodok #vek #kariéra #Politika #modelka #Televízia #životnosť #Tvoja tvár znie povedome #Saša Gachulincová

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....