Naomi Campbell má 50! Na konte má šteklivé titulky aj dlhý zoznam milencov

Uhrančivo krásna, zbesilo nahnevaná, nesmierne očarujúca i celkom neznesiteľná. Taká vie byť Naomi Campbell, narodená 22. mája 1970.

22.05.2020 00:00
debata (4)

Členka elitnej svetovej „päťky“ či „šestky“, do ktorej vedľa nej patrili napríklad Claudia Schiffer či Linda Evangelista, je bezpochyby najúspešnejšiu modelkou tmavej pleti v histórii. O jej dlhých nohách a mačacích pohyboch sa popísali stohy papiera, jej tvár vzhliada z obálok prestížnych módnych magazínov.

Topmodelka Naomi Campbell v kreácii Versace. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Topmodelka Naomi Campbell. Topmodelka Naomi Campbell v kreácii Versace.

Nikdy sa nevydala, neporodila dieťa, neusadila sa a neupokojila. Svoj sexepíl a tanečné nadanie, ktoré zdedila po rodičoch, ukázala v niekoľkých slávnych videoklipoch – okrem iného vo Freedom Georgea Michaela či In the Closet s Michaelom Jacksonom. Nahá pózovala pre Playboy, kalendár Pirelli či Madonninu kontroverznú knihu Sex.

Naomi Campbell na titulke magazínu LOVE. Foto: Profimedia
Naomi Campbell Naomi Campbell na titulke magazínu LOVE.

Veľkým problémom krásnej Naomi je jej agresivita. Na konte má napadnutie asistentky (to ju vraj prišlo na dva milióny dolárov mimosúdneho vyrovnania), ostrý konflikt so zamestnancami londýnskeho butiku Voyage, kam jej zakázali vstup, útok na policajtov na letisku Heathrow alebo na neznámeho vodiča na newyorskom Manhattane. Hysterické záchvaty vraj často dostávala aj pri módnych prehliadkach, kde si na seba niektoré kusy jednoducho odmietala obliecť.

Naomi Campbell, Eva Herzigova a Claudia... Foto: SITA/AP, ALBERTO PELLASCHIAR
Naomi Campbell, Eva Herzigova a Claudia Schiffer Naomi Campbell, Eva Herzigova a Claudia Schiffer v roku 2009.

Po výbuchu vraj Campbell vždy cíti vinu, hovorí ale, že si nedokáže pomôcť. Obhajuje sa, že si agresívne sklony vypestovala v detstve, kedy ju opustil otec (nikdy ho nevidela) a matka na ňu nemala čas. V minulosti mala Naomi problémy aj s drogami a hoci to dlho popierala, musela nakoniec absolvovať odvykaciu kúru.

Topmodelky Naomi Campbell (v popredí) a Kate... Foto: Reprofoto: Interview
Naomi Campbell (v popredí) a Kate Moss Topmodelky Naomi Campbell (v popredí) a Kate Moss na titulnej strane magazínu Interview.

Campbell objavila pre svet módy v 15 rokoch agentka agentúry Elite, keď budúca topmodelka nakupovala v Covent Garden vo svojom rodnom Londýne. Kariéra bývalej študentky klasického tanca nabrala obrátky v Paríži a Naomi sa ako vôbec prvá modelka tmavej pleti objavila na obálke prestížneho Vogue. Počas svojej kariéry si zahrala aj niekoľko epizódnych filmových rolí. Prepadákom bol jej hudobný album Baby Woman z roku 1995, uznanie kritiky sa nedočkala ani za svoj román o modelkách Swan. Úspešný je, naopak, jej rad parfumov. Vo voľnom čase sa Naomi venuje aj charite. Angažuje sa hlavne v projektoch rozvojovej pomoci v Afrike, spolupracuje okrem iného s nadáciou Nelsona Mandelu v Juhoafrickej republike. Pomáhala aj so zbierkami pre postihnutých hurikánom Katrina a po zemetrasení na Haiti. A v decembri 2010 získala cenu od Britskej módnej rady za svoj vplyv na britský módny priemysel v posledných 25 rokoch.

Naomi Campbell na módnej šou v roku 2008. Foto: SITA/AP, ALBERTO PELLASCHIAR
Naomi Campbell Naomi Campbell na módnej šou v roku 2008.

Napriek pribúdajúcemu veku sa do dôchodku nechystá. "Nepáči sa mi spojenie ‚mať pokoj‘. Ale ak nebudem chcieť viac pracovať, tak to jednoducho nebudem robiť. Ale to sa zrejme nikdy nestane. Som veľmi aktívny človek a myslím si, že takým ostanem navždy,“ opísala krásna Britka nedávno pre The Sunday Times.

Naomi Campbell s ruským milionárom Vladislavom... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Naomi Campbell Naomi Campbell s ruským milionárom Vladislavom Doroninom na zábere z roku 2010.

Zoznam bývalých milencov exotickej krásky je určite impozantný. Chodila napríklad so známym násilníkom, boxerom Mikom Tysonom, s hercom Robertom de Nirom, monackým kniežaťom Albertom II., Flaviom Briatorem z F1 alebo s basgitaristom U2 Adamom Claytonom. Žila aj s ruským miliardárom Vladimirom Doroninom.

Skutočnosť, že svoje narodeniny zrejme oslávi v karanténe, keďže v Británii stále platia prísne opatrenia, ju nijako nevyrušuje. Naopak, práve tak by jej to vyhovovalo. „Úprimne povedané, ak 22. mája prežijem v izolácii, bude to príjemné.“ Toto obdobie karantény neberie tragicky, naopak, užíva si skutočnosť, že má viac času pre seba. „Nie som žiadna svätica alebo také niečo, ale toto obdobie ticha mi vyhovuje,“ povedala pre The Sunday Times.

Topmodelka Naomi Campbell.
Modelka Naomi Campbell pózuje fotografom v...
+29Topmodelka Naomi Campbell v kreácii Versace.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Campbell #jubileum

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...