Berlinale odštartovalo s kung-fu eposom a najkrajšou ženou Číny

Akčne sa začal vo štvrtok večer v nemeckej metropole 63. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Postarala sa o to otváracia snímka prehliadky, epická kung-fu dráma The Grandmaster (Veľmajster) známeho hongkonského režiséra Wong Kar Waia.

07.02.2013 22:41
debata
Čínska herečka Zhang Ziyi v šatách Dior Couture... Foto: SITA, Joel Ryan
Zhang Ziyi Čínska herečka Zhang Ziyi v šatách Dior Couture na slávnostnom premietaní počas prvého dňa filmového festivalu Berlinale.

Jeden z troch najprestížnejších svetových festivalov ponúkne návštevníkom počas jedenástich dní viac ako 400 snímok, rad z nich vo svetovej alebo medzinárodnej premiére.

Spomenutý The Grandmaster sa odohráva v Číne 30. až 50. rokov minulého storočia a opisuje príbeh legendárneho učiteľa bojového umenia kung-fu Ip Mana, neskoršieho trénera vo svete ešte slávnejšieho Bruce Leeho. Hoci je plný efektných bojových scén, režisérovi vraj nešlo o to natočiť „kung-fu predstavenie“, ale sprostredkovať divákom čínskej tradície a filozofiu.

Členovia poroty filmového festivalu Berlinale -...
Nemecká herečka Nina Hoss prišla v marhuľových...
+7Čínska herečka Zhang Ziyi v šatách Dior Couture...

„Dúfam, že náš film poskytne nový pohľad na bojové umenia. Sú viac než bojovým športom, sú výrazom spôsobu života a duchovným obohatením,“ vyhlásil päťdesiatštyriročný Wong Kar Wai, ktorý je aj na Slovensku známy svojimi predchádzajúcimi zábery ako Moje čučoriedkové noci, 2046 alebo Stvorení pre lásku.

Do festivalového paláca v centre Berlína režiséra sprevádzali obaja hlavní predstavitelia jeho novinky, herec Tony Leung a jeho medzinárodne ostrieľaná kolegyňa Zhang Ziyi. Najmä pôvabná herečka, v minulosti zaradená medzi najkrajšie ženy sveta, pútala pozornosť v róbe zelenkavej farby, ktorá vznikla v ateliéri módneho domu Dior.

Nemecká herečka Nina Hoss prišla v marhuľových... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Nina Hoss Nemecká herečka Nina Hoss prišla v marhuľových šatách.

Z hollywoodskych hviezd do Berlína dorazila aj herečka Jane Fonda. Veteránka filmového plátna sa stretla s nemeckým ministrom financií a fotografom rozdávala naučené úsmevy. Hoci má už ďaleko po sedemdesiatke, stále vyzerá vynikajúco. Zostavu medzinárodných hviezd doplnili domáce tváre – medzi nimi napríklad herečka Nina Hoss alebo Nadine Warmuth či modelka Eva Padberg.

Okrem prominentov na červenom koberci zapózovali aj aktivistky z hnutia Femen. Ich protest „hore bez“ proti ženskej obriezke polícia rýchlo ukončila.

Britská herečka Jane Fonda (vľavo) pózuje s... Foto: SITA/AP
Jane Fonda Britská herečka Jane Fonda (vľavo) pózuje s nemeckým ministrom financií Philipom Roeslerom a jeho manželkou.

Wong sa postaral nielen o štart 63. Berlinale, ale pod jeho taktovkou sa bude konať aj vyvrcholenie prehliadky budúcu sobotu v podobe vyhlásení držiteľov hlavných cien. Hongkonský tvorca je totiž zároveň predsedom medzinárodnej poroty, ktorá bude rozhodovať o tom, kto si z Berlína odvezie Zlatého medveďa pre najlepší súťažný film a Strieborné medvede pre jednotlivé filmárske profesie.

V Berlíne počas nasledujúcich dní nebudú chýbať ani filmové hviezdy. Po červenom koberci sa tento rok prejdú napríklad herečky Anne Hathaway, Catherine Deneuve, Juliette Binoche alebo ich mužskí kolegovia Nicolas Cage, Matt Damon, Jude Law či Geoffrey Rush.

Usporiadatelia očakávajú podobne ako v minulých rokoch viac ako 300 000 divákov.

debata chyba

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...