Berlinale sa začalo: S krásnymi herečkami aj sexi milenkou DiCapria

Svetová premiéra komédie amerického režiséra Wesa Andersona Grandhotel Budapešť odštartovala vo štvrtok večer 64. ročník filmového festivalu Berlinale.

06.02.2014 21:59
debata
Herečka Tilda Swinton zvolila na premiéru... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Tilda Swinton Herečka Tilda Swinton zvolila na premiéru slávnostný odev v pánskom štýle.

Film zasadený do medzivojnovej Európy je jedným z dvadsiatky filmov, ktoré sa budú uchádzať o Zlatého medveďa. Celkovo bude na prehliadke, ktorá potrvá do 16. februára, uvedených 409 filmov. Do festivalového paláca v centre Berlína prišiel otváraciu snímku predstaviť režisér aj hlavné hviezdy filmu.

Francúzska herečka Lea Seydoux prichádza na...
Herečka Saoirse Ronan v smaragdovozelenej róbe...
+22Nemecká topmodelka Toni Garrn - aktuálna...

Pozornosť sa sústredila na Ralpha Fiennesa a Billa Murraya, ale aj na ženské hviezdy filmu – herečku Tildu Swintonovú či mladú Saorsie Ronanovú. Prvá nezostala nič dlžná svojej povesti módnej ikony a experimentátorky, keď zvolila na slávnostnú akciu pánsky oblek doplnený blúzkou s plisovaním po stranách. Druhá menovaná dorazila na červený koberec v smaragdovozelenej róbe Valentino a so zlatou čelenkou vo vlasoch. Azda najpôvabnejšie však vyzerala francúzska kráska Lea Seydoux – vo fuchsiovej róbe Prada bola neprehliadnuteľná vďaka farbe, ale aj dokonalej figúre, ktorú strih podčiarkol.

Francúzska herečka Lea Seydoux prichádza na... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Lea Seydoux Francúzska herečka Lea Seydoux prichádza na premiéru filmu Grandhotel Budapešť.

Okrem hviezd filmu Grandhotel Budapešť sa po červenom koberci v otvárací večer festivalu prešlo všetkých osem členov poroty vedenej producentom Jamesom Schamusom a desiatky ďalších hviezd. Neprehliadnuteľná bola tiež topmodelka Toni Garnn – nemecká rodáčka, ktorá je aktuálnou priateľkou herca Leonarda DiCapria. V trblietavých šatách s hlbokým výstrihom vyzerala skutočne zvodne. Pred festivalovým palácom ich vítali stovky nadšených filmových fanúšikov žiadajúcich o autogramy.

Nemecká topmodelka Toni Garrn - aktuálna... Foto: Reuters, TOBIAS SCHWARZ
Toni Garrn Nemecká topmodelka Toni Garrn - aktuálna priateľka herca Leonarda DiCapria žiarila. Doslova.

Festival spoločne otvorili Schamus s riaditeľom Berlinale Dieterom Kosslickom. Schamus, ktorý produkoval rad filmov s homosexuálnou tematikou, okrem iného oscarovú Skrotenú horu, pri tejto príležitosti podotkol, že si v sociálnej oblasti berie inšpiráciu aj v Európe a priamo v Nemecku. „V Amerike načúvame vám Nemcom veľmi pozorne, vlastne počúvame každý váš telefonát,“ povedal tiež žartom v narážke na aféru s odpočúvaním nemeckých politikov americkou rozviedkou NSA.

Herci Bill Murray, (vpravo) Tony Revolori... Foto: Reuters, THOMAS PETER
Bill Murray, (R) Tony Revolori (L) and director Wes Anderson Herci Bill Murray, (vpravo) Tony Revolori (vľavo) a režisér Wes Anderson.

Do hlavnej sekcie Berlinale je zaradených 23 filmov, z toho 20 sa bude uchádzať o festivalové ceny. Mimo súťaž sa budú premietať francúzsky film Kráska a zviera, nezostrihaný prvý diel Nymfomanky od Larsa von Triera a tiež novinka Georgea Clooneyho Pamiatkári. Práve Clooneyho snímka priťahuje najväčší záujem filmových fanúšikov a stala sa najrýchlejšie vypredaným filmom ​​tohtoročného Berlinale. Rad filmových nadšencov kvôli nákupu lístkov dokonca v noci zo stredy na štvrtok spal pred pokladňami, aby si lístky zaistil.

Veľkým lákadlom pre fanúšikov sú samozrejme aj filmové hviezdy, na červenom koberci by sa mali objaviť napríklad Clooney, Matt Damon, Charlotte Gainsbourg, Diane Kruger alebo Uma Thurman.

zväčšiť Členovia medzinárodnej poroty festivalu... Foto: Reuters, THOMAS PETER
James Schamus, Tony Leung, Trine Dyrholm, Dieter Kosslick, Greta Gerwig, Barbara Broccoli, Michel Gondry a Christoph Waltz. Členovia medzinárodnej poroty festivalu Berlinale - zľava: James Schamus, Tony Leung, Trine Dyrholm, Dieter Kosslick, Greta Gerwig, Barbara Broccoli, Michel Gondry a Christoph Waltz.

Vrcholom festivalu bude sobota 15. februára, kedy porota zverejní držiteľa Zlatého a Strieborných medveďov. Už skôr sa rozhodlo o tom, kto dostane Strieborného medveďa za celoživotné dielo. Ocenenie získal britský režisér Ken Loach, ktorý je podpísaný napríklad pod filmom Volám sa Joe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tilda Swinton #červený koberec #Berlinale #otvorenie #Saorsie Ronan #Grandhotel Budapešť

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...