Kráľovská svadba ovládla svet: Kate zatienila krajšiu sestru

Svadba roka? Nie. Prinajmenšom sobáš desaťročia. V Londýne sa dnes žení najvysnívanejší slobodný muž britských žien. Princ William vstupuje do manželstva s Kate Middletonovou. Pravda.sk bude sledovať slávnostný svadobný obrad live. Už o pár hodín štartujeme...

29.04.2011 00:01
Kate Middleton a princ William Foto:
Fotografia snúbencov Kate Middletonovej a princa Williama, ktorá sa objavila v oficiálnom programe svadobného ceremoniálu.
debata (12)

Zoznámili sa pred desiatimi rokmi, keď obaja študovali dejiny umenia na univerzite v Škótsku. Spočiatku sa zdalo, že sa medzi nerodí nijaký rozprávkový príbeh. Opak sa stal pravdou.

Keď sa objavili prvé fotografie Williama v spoločnosti Kate, jej otec sa dostal po prvý raz v živote pred médiá. „Nie je to pravda. Nechodia spolu. Moja dcéra nepestuje vzťah s členom kráľovskej rodiny,“ povedal Michael Middleton britským reportérom pred dverami rodinného domu. Lenže citová iskra medzi dvoma vysokoškolákmi bola taká silná, že v roku 2003 sa svet dozvedel o životnej láske v poradí druhého následníka na britský trón – William a Kate sa priznali, že tvoria pár.

Posledná roozlúčka s verejnosťou pre slobodnú... Foto: Reuters, Mario Testino
Kate Middleton Posledná roozlúčka s verejnosťou pre slobodnú Kate Middleton. Od piatka sa z nej stane manželka britského princa Williama.

Sobáš sa uskutoční vo Westminsterskom opátstve v centre Londýna. „Po cirkevnom obrade sa prevezú v kočiari ulicami mesta,“ oznámil kráľovský palác. Kto bude zvedavý na svadobné dary, má smolu. Nevesta a ženích totiž požiadali gratulantov, aby im nič nenosili a nech radšej prispejú na dobročinné ciele.

Zriadili si fond, z ktorého sa finančné príspevky rozdelia medzi 26 charitatívnych organizácií. Adresátov pomoci vyberú novomanželia. Väčšinou pôjde o združenia, ktoré sa zameriavajú na šport, umenie, deti, vojnových veteránov a ochranu životného prostredia.

Budúca manželka britského princa Williama, Kate... Foto: SITA
Kate Middleton a princ Harry Budúca manželka britského princa Williama, Kate Middleton v limuzíne s budúcim švagrom - princom Harrym. Odchádzajú z poslednej skúšky svadobného ceremoniálu, ktorý sa uskutoční v piatok 29. apríla.

Ako by vyzeral Williamov svet, keby nebol princom? „Ako chlapec som chcel byť policajtom. Potom som zistil, že to zrejme nebol dobrý nápad,“ povedal v jednom rozhovore, ktorý vysielala stanica BBC. Dodal, že ak by mohol byť jeden deň neviditeľný, vybral by sa do novín: „Skryl by som sa a počúval všetky príbehy, čo si o mne rozprávajú.“ Svadba sa postarala o to, že spolu s Kate sú už niekoľko týždňov dvomi najdiskutovanejšími osobami v Británii.

Kate žila v Ammáne
O neveste sa nevie, o akom povolaní snívala v detstve, ale isté je, že nielen ona, ale aj najbližší nikdy nepredpokladali, že sa vydá za nejakého fešáka zo šľachtického rodu. Podľa britských médií dlhoroční kamaráti a kamarátky o Kate hovoria, že ako dievča sa nachádzala v tieni svojej sestry Pippy. Tá bola krajšia, medzi spolužiakmi obľúbenejšia a priebojnejšia. „Postupom rokov sa všetko menilo – Kate opeknievala, stala sa z nej atraktívna mladá žena, ktorá očarila princa,“ napísal časopis Vanity Fair.

Kate Middleton a  princ William vo Witton... Foto: SITA
Kate Middleton, princ William Kate Middleton a princ William vo Witton Country Park.

Časť detstva prežila v Ammáne. Rodičia sa presťahovali do Jordánska, keď mala dva roky. V tejto krajine pracovali pre leteckú spoločnosť British Airways. Kate chodila v Ammáne do materskej školy, po 30 mesiacoch pobytu v arabskom štáte sa rodina vrátila do Británie.

Kate, ktorá rovnako ako William vyštudovala dejiny umenia, je všestranná osoba. „Tenis, pozemný hokej, atletika, zvlášť s dôrazom na skok do výšky,“ píše kráľovský svadobný internetový portál o jej športových záľubách v dospelosti. Rada tiež maľuje a fotografuje.

Fanúšičky pred Westminsterským opátstvom - v... Foto: Reuters
Kráľovská svadba - atmosféra v Londýne. Fanúšičky pred Westminsterským opátstvom - v tričkách na počesť snúbencov.

Medzi Britmi je veľmi obľúbená. Väčšina Britov si želá, aby získala titul princeznej britského kráľovského rodu. Mimoriadnu popularitu má medzi mladými obyvateľmi: „Až 80 percent opýtaných považuje Kate za perfektnú veľvyslankyňu monarchie,“ informovala televízna stanica Discovery Channel o svojom prieskume verejnej mienky v súvislosti s imidžom nevesty.

Obrad sa začne o 11. hodine
Kate a William sa odklonia od tradície a na svadbu do katedrály prídu oddelene v automobiloch. „Snúbenicu privezie Rolls-Royce Phantom VI z roku 1977,“ oznámil kráľovský palác. Toto luxusné auto dostala panovníčka Alžbeta II. do daru od automobilky v roku 1978 pri príležitosti 25. výročia nástupu na trón.

Pred Westminsterským opátstvom vzniklo stanové... Foto: TASR
fanúšikovia - svadba Williama a Kate Pred Westminsterským opátstvom vzniklo stanové mestečko.

Po výmene obrúčok sa vydajú na spomínanú trasu londýnskymi ulicami. Za novomanželmi budú nasledovať ďalšie štyri koče. „V druhom a treťom sa povezú spolu s družičkami svedkovia, čiže Williamov brat princ Harry a Pippa Middletonová. Vo štvrtom koči budú sedieť kráľovná s manželom Philipom. Sprievod má uzatvárať koč s princom Charlesom a jeho ženou Camillou a s rodičmi nevesty,“ napísala agentúra ČTK.

Princ William a Kate Middleton – vizitky snúbencov:

Následník trónu (druhý v poradí po svojom otcovi princovi Charlesovi) sa celým menom volá William Arthur Philipp Louis. Keď sa jedného dňa stane panovníkom, bude z neho kráľ William V. Narodil sa 21. júna 1982 v Londýne. Vyštudoval univerzitu v Etone, kde sa učil zemepis, biológiu a dejiny umenia. Dodržal tradíciu v kráľovskej rodine – chodil na vojenskú akadémiu v Sandhurste a jej absolvovaní nastúpil v decembri 2006 ako dôstojník pri jazdeckom regimente. Neskôr „mu narástli aj krídla“, pretože zvládol výcvik v kráľovskom letectve. Umožnilo mu to stať sa pilotom záchranného vrtuľníka.

Kate Middleton má tiež 28 rokov, len je od Williama o niekoľko mesiacov staršia. Narodila sa 9. januára 1982. Niekoľko rokov ju britské médiá prezývali ,,Čakajúca Katka", pretože s princom sa pozná dlhé roky, ale o ruku ju požiadal až vlani. S Williamom sa zoznámila, keď študovali na rovnakej univerzite. Určitý čas sa im darilo zahmlievať ich vzťah. Po prvý raz ich paparazzovia odfotili na lyžovačke v Švajčiarsku v apríli 2004.

Neskôr sa zdalo, že rozprávkový príbeh sa rozplynul, lebo na jar 2007 sa rozišli. Nebolo pritom celkom jasné, čo bolo príčinou citovej krízy. Netrvalo však dlhý čas a zase sa začali objavovať spolu. Nevesta sa celým menom volá Catherine Elizabeth Middletonová. Narodila sa ako najstaršia dcéra letušky a stevarda. Študovala dejiny umenia, po škole pracovala ako pre módny reťazec Jigsaw. Neskôr sa zamestnala vo firme svojich rodičov, ktorí sa venujú usporadúvaniu zábavných akcií pre deti (majú zásielkový obchod s rôznymi potrebami).

William má jedného súrodenca – brata princa Harryho, ktorý je od neho mladší. Matku stratili, pretože princezná Diana zahynula v Paríži pri autonehode. Kate má dvoch mlaších súrodencov – sestru a brata. (čap)

Kráľovská svadba v číslach:

  • 9:03 ráno 21. júna 1982 sa narodil v Nemocnici svätej panny Márie princ William Arthur Philip Louis
    • 1900 je počet pozvaných hostí, ktorí sa zúčastnia na ceremoniáli vo Westminsterskom opátstve.
    • 650 hostí je pozvaných na slávnostný svadobný obed, na ktorom sa zúčastní aj kráľovná Alžbeta
    • 300 hostí dostalo pozvánku na večernú recepciu pod patronátom princa Charlesa
    • 9 sivých koní je súčasťou kráľovskej eskorty, ktorá bude sprevádzať novomanželov
    • 5 kráľovských kočov bude tvoriť svadobný sprievod, ktorý odvezie mladomanželov a blízku rodinu do Buckinghamského paláca. Mladomanželia budú sedieť v prvom z nich, ktorý pochádza z roku 1902
    • 5000 príslušníkov polície bude dohliadať na poriadok v uliciach Londýna a v blízkosti miesta konania svadby
    • 10.51 (na Slovensku 11.51) je čas, keď by mala Kate Middleton so svojím otcom opustiť hotel Goring, kde trávi predsvadobnú noc a vydať sa do katedrály

    *  11.00 (na Slovensku 12.00) sa začne najsledovanejší sobáš na planéte 

    • 13.25 (na Slovensku 14.25) je čas, keď by mladomanželia mali z balkóna Buckinghamského paláca spoločne s kráľovnou Alžbetou II. zamávať ľudu
    • 5500 je odhadované číslo osláv a večierkov, ktoré sa konajú pri príležitosti kráľovskej svadby. Jeden z nich hostí aj britský premiér David Cameron
    • 140 ton je očakávané množstvo odpadkov, ktoré po svadbe vyzbierajú v uliciach Westminsteru upratovacie čaty
Britský korunný princ William a jeho priateľka...
Princ William so snúbenicou Kate Middleton.
+30Princ William so snúbenicou Kate Middleton...
12 debata chyba

+ Vďačnosť za malé veci zväčšuje pocit šťastia a zdravia.
Neberte si všetko len na svoje plecia, sami zistíte, že...

+ Dopĺňajte svojmu telu neustále vitamíny, prospeje vám to,
Kreativita v práci vám otvorí nové príležitosti,...