Princ William a Kate Middleton sa vzali. Ceremoniál ohúril svet

Britský princ William si vzal vo Westminsterskom opátstve v Londýne Kate Middletonovú. Pred 1900 hosťami ich oddal arcibiskup z Canterbury. Krátko potom, ako sa stali manželmi, nad centrom Londýna, kde bolo zamračené, nakrátko zasvietilo slnko. Mladomanželia pozdravili ľud cestou v kočiari a následne aj na balkóne Buckinghamského paláca.

29.04.2011 16:30 , aktualizované: 18:39
Kráľovská svadba, Kate, William Foto:
Kate a William zdravia ľudí z balkóna Buckinghamského paláca.
debata

Podľa Scotland Yardu lemoval svadobný sprievod takmer milión ľudí a zhruba polmilióna ľudí videlo prvý svadobný bozk manželov. Pri tradičnom vystúpení na balkóne Buckinghamského paláca sprevádzala dvojica kráľovná Alžbeta II., princ Charles s manželkou, Middletonovci aj družičky a pážatá. Po bozku sa po nebi prehnali lietadlá kráľovskej letky, v ktorej William slúži. Pozornosť sveta a britskej verejnosti však pútala kráľovská rodina už niekoľko hodín predtým. Priame prenosy z príchodu hostí, šľachticov, samotného obradu a následného diania sprostredkovali médiá po celom svete viac ako dvom miliardám ľudí.

Z najsledovanej­šieho páru sveta ako prvý do katedrály dorazil William v červenočiernej slávnostnej uniforme írskej gardy doplnenej modrou šerpou so znakom Kráľovského vojenského letectva, u ktorého slúžil. Po ňom prišla nevesta, ktorá odhalila jedno z najväčších tajomstiev celej svadby – svoje šaty. Mala na sebe kreáciu britskej návrhárky Sarah Burtonovej zo salónu zosnulého Alexandra McQueena. Vo vlasoch mala tiaru, teda drahokamami vykladanú čelenku, ktorú jej požičala kráľovná.

"Pravda.sk sledovala svadbu online minútu po minúte – viac nájdete tu (kliknite): ":[http://koktail.pravda.sk/…kkoktail.asp?…]

- 16.44: Mladomanželia opustili Buckinghamský palác a zamierili do Clarence House. Vezú sa v kabriolete, na ktorom je namiesto značky nápis Just Wed, ozdobený je balónikmi a stuhami.

- 16.39: Gratuláciu mladomanželom poslala aj posádka medzinárodnej vesmírnej stanice. Kráľovskému páru popriali kozmonauti z USA, Ruska aj Talianska.

  • 16.30: V tomto čase by sa mladomanželia mali rozlúčiť s hosťami slávnostného obeda a ísť si oddýchnuť do priestorov Clarence House. Následne sa zúčastnia na slávnostnej večeri, ktorá sa koná o 20.30 SELČ a ktorej hostiteľom je ženíchov otec princ Charles. Kráľovná Alžbeta II. sa na nej nezúčastní.
  • 15.50: Americká agentúra AP zhodnotila prvé dva bozky mladomanželov. Označila ich za „krátke, sladké a plaché“. Upozornila na to, že princ sa pri nich hlboko začervenal, vedomý si historickej chvíle.......­....(kliknite a sledujte online)

Šaty prevažne vo farbe slonovinovej kosti majú decentný výstrih, ramená a ruky boli zakryté krajkou. Svadobná kytica pozostávala z konvaliniek, myrty, brečtanu a hyacintov. Po príjazde do katedrály sa Kate vydala s otcom a v sprievode dekana Westminsterského opátstva, družičiek a pážat pomedzi stojacich svadobných hostí k oltáru. Tam na ňu čakal princ William, ženích, a svedok -jeho brat Harry.

Obrad odštartoval chorál Guide me, O Thou Great Redeemer (Veď ma, Spasiteľu) skladateľa Johna Hughesa, ktorý sa hral aj na pohrebe Williamovej matky, princeznej Diany v roku 1997 rovnako vo Westminsterskom opátstve. Opátstvo zažilo tiež rad korunovácií, vrátane súčasnej kráľovnej a Williamovej starej mamy Alžbety II., ktorá sa tam tiež v roku 1947 vydávala.

Kate pri oltári nesľúbila poslušnosť, ale prisľúbila Williamovi lásku, podporu, úctu a opateru. Tento sľub manželky býval súčasťou kráľovských svadobných sľubov. Ako prvá vypustila informáciu o poslušnosti Williamova matka Diana pri svadbe s princom Charlesom v roku 1981. William potom navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré mu darovala kráľovná Alžbeta II. On sám snubný prsteň nosiť nebude.

Kate a William sa pobozkali pred davmi ľudí na... Foto: SITA
Kate Middleton, princ William Kate a William sa pobozkali pred davmi ľudí na balkóne Buckinghamského paláca.

Ceremoniál riadil dekan Westminsterského opátstva a kráľovský pár oddal arcibiskup z Canterbury. Pri obrade brat nevesty James Middleton čítal z listu svätého Pavla Rimanom. Zaznela anglická ľudová melódia Greensleeves stará päť storočí, hostia sa tiež pomodlili Otče náš a spievali tradičnú anglickú pieseň Jerusalem od Charlesa Parryho v slávnom aranžmáne Edwara Elgara a so slovmi Williama Blakea a po požehnaní štátnu hymnu.

Snúbenci sa potom zapísali do matriky v súkromí kaplnky Edwarda III. Vyznávača, kam ich sprevádzali len rodičia – Carole a Michael Middletonovci a princ Charles s manželkou Camillou. Novomanželia budú nosiť titul vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, čo sú vo Veľkej Británii najvyššie šľachtické tituly hneď po kráľovskom.

Kate Middleton v šatách od Sarah Burtonovej. Foto: Reuters
Kate Middleton, svadba Kate Middleton v šatách od Sarah Burtonovej.

Novomanželia v katedrále prechádzali nielen „alejou“ ôsmich stromov dovezených kvôli svadbe, ale tiež medzi farbistou záplavou oblečenia svadobných hostí – šiat, klobúkov, žaketov a predovšetkým uniforiem. Medzi pozvanými hosťami okrem členov kráľovskej rodiny a blízkych príbuzných nechýbali ani predstavitelia monarchií z celej Európy, štátnici či známe osobnosti. Na obrade sa zúčastnili napríklad manželia Beckhamovci, spevák Elton John, britský premiér David Cameron aj ex-premiér John Major či členovia španielskej, švédskej, gréckej alebo dánskej a belgickej kráľovskej rodiny.

Westminsterské opátstvo novomanželia opúšťali za zvukov Imperiálneho pochodu anglického skladateľa Williama Waltona, ktorý bol hudobnou kulisou aj pri svadbe Charlesa a Diany pred tridsiatimi rokmi.

Celý deň bolo v Londýne zatiahnuté a pomerne chladno. Všetci prítomní si preto všimli, že krátko potom, ako si snúbenci povedali áno, objavilo sa na chvíľu slnko. Obrad sledovali desaťtisíce ľudí pri obrích obrazovkách v Hyde Parku a na Trafalgarskom námestí. O bezpečnosť sa starali tisícky policajtov. V pohotovosti boli aj psy na vyhľadávanie výbušnín. Polícia výraznejší incident nezaznamenala.

Ohlasy dizajnérov na svadobný model nevesty (viac čítajte tu):

Karl Lagerfeld: Šaty sú klasické a veľmi sa hodili v výzdobe Westminsteru. Takmer mi to pripomína svadbu kráľovnej Alžbety v 40-tych rokoch. Rozmery vlečky sú dobre navrhnuté, závoj je pekný.

Donatella Versace: Šaty vyzerali veľmi kráľovsky.

Christian Lacroix: Kombinácia šiat Grace Kelly z roku 1956 a kráľovnej Alžbety II. zo svadby v roku 1947. Kate nikdy nebola taká krásna.

Antonio Marras (Kenzo): Výber módneho salónu a štýlu šiat bol veľmi rozumným mixom medzi modernou módou a tradíciou. Všetko vo veľmi britskom duchu.

„Ľudia, ktorí sa na to pozerajú pri televízii, si musia o nás myslieť, že sme šialení. Ale môžem im odkázať, toto sa nedá s ničím porovnať,“ citovala agentúra Reuters 58-ročnú Denise Millovú, ktorá čakala na sobáš medzi fanúšikmi už od stredy. V okoli Westminsterského opátstva vzniklo dokonca stanové „mestečko“. Pár stoviek čakajúcich však až v deň svadby doplnili tisícky ľudí, či už Londýnčanov alebo turistov, ktorí chceli videť svadbu. Ani v tento slávnostný deň - deň pracovného voľna, ktorí Briti dostali, však nechýbali demonštrácie. V Londýne však polícia zasahovať nemusela. Stalo sa tak v Edinburghu, kde sa dostali do potýčky prívrženci kráľovskej rodiny a jej odporcovia.  

Menu slávnostného obeda u kráľovnej v Buckinghamskom paláci:

  • Hostia si pochutnávali aj na cornwallskom krabom šaláte na citrónových palacinkách, kačke s ovocným čatní alebo roláde s karamelizovanými orechmi a kozím syrom. Nechýba ani škótsky údený losos, langusty alebo prepeličie vajce servírované so zelerovým šalátom.
Osemposchodová svadobná torta, ktorú zhotovila... Foto: SITA
svadobná torta - sobáš William a Kate Osemposchodová svadobná torta, ktorú zhotovila Fiona Cairns.
  • Podávala sa osemposchodová svadobná (ovocná) torta vyzdobená 900 kvetinovými ornamentami, ktorú zhotovila Fiona Cairns. Zdobenie torty je napodobeninou stropných dekorácií Obrazovej galérie Buckinghamu.
    • Okrem nej si hostia pochutnali aj na malých čokoládových tortičkách podľa starého kráľovského receptu. Zaradili ich do menu na želanie princa Williama.
    • servírovalo sa šampanské Pol Roger NV Brut Réserve z kráľovských pivníc. Okrem neho aj množstvo nealkoholických a alkoholických nápojov.
    • 10-tisíc malých porcií pripravil tím 21 kuchárov s Markom Flanaganom na čele.

Vytúženým momentom sa aj pre mnohých z nich stal prvý bozk mladomanželov, ktorý sa udial na balkóne Buckinghaského paláca. Agentúry ho zhodnotili ako „krátky, plachý a sladký“, všimli si aj rumenec na lícach princa Williama. Následne sa za potlesku davu odobrala kráľovská rodina do Buckinghamského paláca, kde sa konal slávnostný obed pre mladomanželov a takmer 650 pozvaných hostí (viac o menu nájdete v priloženej tabuľke). Večer je v pláne slávnostná večera pod záštitou princa Charlesa. Dianie sme od rána sledovali online. Pribeh svadobného dňa minútu po minúte nájdete tu…

Kráľovská svadba v číslach:

  • 9:03 ráno 21. júna 1982 sa narodil v Nemocnici svätej panny Márie princ William Arthur Philip Louis
    • 1900 je počet pozvaných hostí, ktorí sa zúčastnili na ceremoniáli vo Westminsterskom opátstve.
    • 650 hostí je pozvaných na slávnostný svadobný obed, na ktorom sa zúčastní aj kráľovná Alžbeta
    • 300 hostí dostalo pozvánku na večernú recepciu pod patronátom princa Charlesa
    • 9 sivých koní je súčasťou kráľovskej eskorty, ktorá bude sprevádzať novomanželov
    • 5 kráľovských kočov tvorilo svadobný sprievod, ktorý odvezie mladomanželov a blízku rodinu do Buckinghamského paláca. Mladomanželia budú sedieť v prvom z nich, ktorý pochádza z roku 1902
    • 10 zvonov sa rozozvučali v katedrále polhodiny pred obradom
    • 21 del vypálilo slávnostnú salvu
    • 2 sú kráľovské torty, jedna ovocná, druhá čokoládová (obľúbená princa Williama)
    • 5000 príslušníkov polície bude dohliadať na poriadok v uliciach Londýna a v blízkosti miesta konania svadby
    • 1100 bezpečnostných zábran postavili v uliciach
    • 35 psov, ktorí vyhľadávajú výbušniny, nasadili do ulíc Londýna
    • 5500 je odhadované číslo osláv a večierkov, ktoré sa konajú pri príležitosti kráľovskej svadby. Jeden z nich hostí aj britský premiér David Cameron
    • 12 000 novinárov bolo prítomných v Londýne na obrade
    • 60 oficiálnych kamier snímalo dianie svadobného obradu
    • 140 ton je očakávané množstvo odpadkov, ktoré po svadbe vyzbierajú v uliciach Westminsteru upratovacie čaty
    • 3 500 000 šálok s podobizňou snúbencov vyrobili v rámci podnikania so suvenírmi
    • 100 000 libier údajne na svadbu utratila rodina Kate Middletonovej

Vybrané mená zo zoznamu pozvaných svadobčanov:Kráľov­ská rodina a jej hostia:

* Alžbeta II. – britská kráľovná a jej manžel princ Philip
* princ Charles – otec princa Williama, následník trónu a jeho druhá manželka Camilla
* princ Harry – mladší brat princa Williama, svadobný svedok
* princ Andrew – strýc Williama a jeho dcery Beatrice a Eugenie
* princezná Anna – Williamova teta a jej manžel Timothy Laurence
* princ Edward – Williamov strýko a Sophie, grófka z Wessexu
* Zara Phillips – kráľovnina vnučka (dcéra princeznej Anny) a jej snúbenec Mike Tindall, hráč ragby
* Peter Philips, vnuk kráľovnej (syn princeznej Anny) s manželkou

Príslušníci súčasných alebo bývalých kráľovských rodín:
* španielska kráľovná Sofia
* nórsky kráľ Harald V. a jeho manželka Sonja
* dánska kráľovná Margrethe II.
* monacký knieža Albert II. a jeho snúbenica Charlene Wittstock
* luxemburgský veľkovojvoda Henrich a jeho manželka Marie-Teresa
* ománsky minister kultúry Hajsám bin Tárik Saíd
* katarský emir Hamad bin Chalífa Sání s manželkou
* brunejský sultán Muda Hassanal Bolkiah
* svazijský kráľ Mswati III.
* tonžský kráľ George Tupou V.
* malajzijský sultán Mizan Zainal Abidin s manželkou
* španielsky korunný princ Felipe a jeho manželka Letizia
* belgický princ Philippe a manželka Mathilde
* holandský korunný princ Willem-Alexander a manželka Máxima Zorreguietová
* následníčka švédskeho trónu Victoria Ingrid Désirée a jej manžel Daniel Westling
* kuvajtský šach Ahmad Hamúd Sabah
* marocká princezná Lalla Salma
* saudský princ Muhammad bin Naváf Abdal Azíz s manželkou
* thajská princezná Sirintón
* korunný princ emirátov Abú Zabí Muhammad bin Zajd Nahaján
* lesothský princ Seeiso Bereng Seeiso s manželkou
* bývalý bulharský premiér Simeon Sakskoburggotski a niekdajší cár Simeon II. Koburský s manželkou
* bývalý grécky kráľ Konštantín II. a manželka Anne-Marie
* syn bývalého gréckeho kráľa Pavlos a manželka Marie-Chantal
* bývalý rumunský kráľ Michal I. a jeho dcéra Margaréta
* syn posledného juhoslovanského kráľa Petara II. Alexandar Karadjordjević a manželka Katarina
* bývalá srbská princezná Jelizaveta Karadjordjevičová

Celebrity a priatelia:
* David a Victoria Beckhamovci – slávny futbalista a jeho manželka, dizajnérka a bývalá speváčka
* spevák Elton John
* tréner anglických rugbyových šampiónov Clive Woodward
* bývalý futbalista a šéf oddelenia pre rozvoj anglického futbalu Trevor Brooking
* austrálsky plavec Ian Thorpe
* britský herec Rowan Atkinson (známy najmä ako Mr. Bean)
* britský režisér Guy Ritchie
* britská speváčka Joss Stone
* peruánsky módny fotograf Mario Testino (autor oficiálnych fotografií snúbencov)

Politické špičky:
* premiér Veľkej Británie David Cameron
* vicepremiér Veľkej Británie Nick Clegg
* premiérka Austrálie Julia Gillard
* premiér Nového Zélandu John Key

Kate Middleton prichádza do Westminsterského...
Otec Michael Middleton privádza dcéru Kate k...
+66Princ Harry, princ William (v červenom) a jeho...
debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....