V Madride rozdali španielske Oscary! Sálu zaplnili červené vejáre

Problematika rovnoprávnosti žien dominovala v sobotu večer na galavečere udeľovania španielskych filmových cien Goya v Madride.

04.02.2018 16:50
Časť hostí na vyhlásení cien Goya Awards Foto: ,
Časť hostí na vyhlásení cien Goya Awards s červenými vejármi, ktoré mali byť symbolom a gestom na presadzovanie sa viac žien v kinematografii.
debata

Mnohé z hviezd strieborného plátna sa na červenom koberci objavili s vejármi s nápisom „Viac žien!“, ktoré pred slávnostnou akciou distribuovala zväzová organizácia filmárok usilujúcich sa o viac príležitostí vo filmovom priemysle pre príslušníčky nežného pohlavia. Medzi nominovanými na ceny Goya mali ženy v tomto roku 27-percentné zastúpenie.

Španielska filmárka Isabel Coixet (57) si odniesla vďaka snímke La librería (Kníhkupectvo) ceny za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší adaptovaný scenár. Film, ktorý vznikol v španielsko-britsko-nemeckej koprodukcii, je príbehom vdovy, ktorá v 60. rokoch minulého storočia otvorí v mestečku na pobreží východného Anglicka predajňu kníh.

Herečka Belen Cueta.
Herečka Maria Botto pózuje fotografom.
+13Herečka Pepa Charro.

Coixet, ktorá nakrútila filmovú adaptáciu románu britskej autorky Penelope Fitzgeraldovej The Bookshop z roku 1978, venovala všetky ceny „tým, ktorí napriek všetkému ešte kupujú knižky“, ako aj „ženám, ktoré chodia do kín a umožňujú nám tu byť“.

Ceny dokonca v desiatich kategóriách získala dráma Handia, ktorú filmári Aitor Arregi a Jon Garańo nakrútili v baskickom jazyku podľa skutočných udalostí. Jej hrdinom je Mikel Jokin Eleizegi Arteaga známy ako Obor z Alza, ktorý bol v 19. storočí považovaný s 242 cm za najvyššieho človeka planéty, respektíve Európy.

Nathalie Poza s cenou pre najlepšiu herečku v... Foto: Reuters, JAVIER BARBANCHO
Nathalie Poza s cenou pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Nathalie Poza s cenou pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.

O priebehu a laureátoch 32. ročníka udeľovania cien Goya informovali početné španielske, ako aj ďalšie európske médiá.

Kategóriu najlepší európsky film ovládla švédska satira Rubena Östlunda s názvom The Square, ktorá je stále aj v hre o cenu Americkej filmovej akadémie – Oscara.

Cenu Goya za celoživotné dielo udelili rodáčke z Madridu, herečke Marise Paredesovej (71), známej z viacerých diel španielskeho oscarového režiséra Pedra Almodóvara.

Španielska herečka Goya Toledo (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Goya Toledo (vľavo) a Penelope Cruz Španielska herečka Goya Toledo (vľavo) a Penelope Cruz pózovali spoločne fotografom.
debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Španielsko #hviezdy #herečky #Goya

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...