Umelci musia držať oheň slobody, odkázal vo Varoch Tim Robbins

Desaťminútovým príhovorom prekvapil americký herec Tim Robbins, keď si v piatok prevzal od prezidenta Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch Jiřího Bartošku Krištáľový glóbus.

01.07.2018 00:00
Herec Tim Robbins si prevzal Krištáľový glóbus... Foto:
Herec Tim Robbins si prevzal Krištáľový glóbus za výnimočný filmový prínos.
debata

Po krátkom poďakovaní zmienila hviezda Top Gunu či Vykúpenia z väznice Shawshank, že je hrdá, že mala možnosť sedieť v jednej miestnosti s Milošom Formanom.

„Splnil sa mi vtedy sen,“ povedal Robbins. Forman bol podľa neho pravý umelec, ktorý nikdy neuprednostnil zisk pred umením. Ako druhé zásadné stretnutie zmienil večeru s Václavom Havlom po koncerte Neila Younga. Žartom vyjadril obdiv Čechom za to, že si za svojho lídra dokázali zvoliť dramatika.

Potom sa Robbins rozhovoril o snímke Roberta Zemeckisa Návrat do budúcnosti, kde sa kedysi neúspešne uchádzal o rolu. „Prečo o tom ale hovorím – Marty McFly sa vo filme vrátil do 50. rokov. A nenašiel dobu, ktorú poznáme z hollywoodskych veľkofilmov, našiel realitu plnú rasizmu a neznášanlivosti,“ pripomenul Robbins.

Herečka Klára Issová v šatách s florálnym...
Modelka Daniela Peštová a jej manžel - spevák...
+26Herečka Vanda Hybnerová (vľavo) a jej dcéry...

Podľa neho sa naša spoločnosť teraz podobne ako hrdinovia Návratu do budúcnosti do takých päťdesiatych rokov vrátila, do doby plnej xenofóbie, neznášanlivosti a populizmu. „Umelci musia držať oheň slobody. Ďakujem za taký festival, ako sú Karlove Vary, že sa o niečo také snaží,“ pokračoval herec a režisér. Dobré príbehy, umenie či hudba podľa neho majú veľkú silu meniť svet k lepšiemu. Za svoj dlhý prejav zožal Robbins potlesk.

zväčšiť Herec Tim Robbins a jeho pôvabná partnerka. Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Herec Tim Robbins a jeho pôvabná partnerka. Herec Tim Robbins a jeho pôvabná partnerka.

Hodinu pred začatím pozdravil Tim Robbins stovky filmových fanúšikov na červenom koberci. Už pred ním dorazili do Thermalu na slávnostné otvorenie i české filmové hviezdy. Medzi nimi napríklad Aňa Geislerová, Klára Issová, Jiří Macháček či Jitka Schneiderová. Nechýbal ani Pavol Habera s Danielou Peštovou či moderátor Marek Eben. Viac foto si môžete pozrieť v našej galérii.

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #umenie #herci #MFF Karlovy Vary #Tim Robbins #poslanie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...