Ak vám je to meno povedomé, áno, vedzte, že ide o sestru známeho slovenského dizajnéra, ktorá kedysi s úspechom tvorila a pracovala na Slovensku. Lenže potom prišla láska a tá ju odviala do Talianska, kde aj zostala žiť a založila si rodinu.
V bratislavských „umeleckých“ kruhoch sú Mikloškovej pohostenia na typickom toskánskom vidieku vychýrené a odrazilo sa to nepochybne aj na počte hostí, ktorí zamierili do umeleckej kaviarne v centre mesta v priestoroch Slovenskej národnej galérie.
Dôvodom bola Mikloškovej kuchárska kniha, na ktorú sa čakalo do poslednej chvíle – kuriér sa akosi pomýlil a zaniesol prvé výtlačky pôvodne do celkom inej kaviarne. Najprv bol z toho trošku stres, potom sa už Mária Miklošková aj Mikina Dimunová, grafická dizajnérka, ktorá sa o celý vizuál knižky postarala, usmievali doširoka.
Krst netradičnej publikácie, ktorá je plná fotografií od samotnej autorky a nezachytáva len jedlo, ale aj jej život, život jej rodiny či priateľov, ktorých spoznala v Taliansku, prebehol rýchlo – postarali sa o to Mikloškovej synovia Leo a Christian. Ako inak, olivovými halúzkami.
„Priala by som si, aby ľudia moju knihu vnímali ako zážitkovú, aby ich nechala snívať, experimentovať, milovať prípravu jedla a jedlo samotné si vedieť vychutnať a tešiť sa z neho, tak ako to vedia Taliani,“ uviedla Miklošková po krste.
Recepty, ktoré napísala, navarila a nafotila sú prevažne toskánske, vidiecke aj zdravé a sú v nich zohľadnené štyri ročné obdobia. Malú ochutnávku z nich priamo na akcii zabezpečili kúsky poctivej focaccie, talianskych syrov, ale napríklad aj čučoriedková panna cotta.
Na krste nemohol chýbať ani Máriin brat Fero, či ich mama, ktorá sa nadšene usmievala nad úspechom oboch ratolestí. Krstiny v toskánskom a olivovom duchu si užila aj herečka Henrieta Mičkovicová, výtvarnícky manželský pár Renáta a Marek Ormandíkovci, či režisér Albert Vlk a dizajnér Marcel Holubec.