Chuť Toskánska podľa Mikloškovej! Novú knihu si užili aj známe tváre

O tom, že ľudia majú radi dobré jedlo, nepochybuje azda nik. A to, že majú radi aj dobré knihy o jedle, sa potvrdilo počas minulého týždňa na krste novinky z pera aj "oka" Márie Mikloškovej.

17.09.2018 15:36
debata
Autorka Mária Miklošková (vpravo) s bratom -... Foto: Peter Frolo
Autorka Mária Miklošková (vpravo) s bratom - dizajnérom Ferom Mikloškom a ich mamou na krste knihy Oliwood. Autorka Mária Miklošková (vpravo) s bratom - dizajnérom Ferom Mikloškom a ich mamou na krste knihy Oliwood.

Ak vám je to meno povedomé, áno, vedzte, že ide o sestru známeho slovenského dizajnéra, ktorá kedysi s úspechom tvorila a pracovala na Slovensku. Lenže potom prišla láska a tá ju odviala do Talianska, kde aj zostala žiť a založila si rodinu.

Dizajnér Fero Mikloško nemohol na krste knihy...
Majiteľ galérie Andrej Jaroš (vľavo), režisér...
+9Manželia Dana a Oliver Kleinertovci s Máriou...

V bratislavských „umeleckých“ kruhoch sú Mikloškovej pohostenia na typickom toskánskom vidieku vychýrené a odrazilo sa to nepochybne aj na počte hostí, ktorí zamierili do umeleckej kaviarne v centre mesta v priestoroch Slovenskej národnej galérie.

Dôvodom bola Mikloškovej kuchárska kniha, na ktorú sa čakalo do poslednej chvíle – kuriér sa akosi pomýlil a zaniesol prvé výtlačky pôvodne do celkom inej kaviarne. Najprv bol z toho trošku stres, potom sa už Mária Miklošková aj Mikina Dimunová, grafická dizajnérka, ktorá sa o celý vizuál knižky postarala, usmievali doširoka.

Knihu Oliwood Party pokrstili Mikloškovej... Foto: Peter Frolo
Knihu Oliwood Party pokrstili Mikloškovej synovia Leo a Christian. Knihu Oliwood Party pokrstili Mikloškovej synovia Leo a Christian. Mladší sa prihovoril hosťom a mamu dojal.

Krst netradičnej publikácie, ktorá je plná fotografií od samotnej autorky a nezachytáva len jedlo, ale aj jej život, život jej rodiny či priateľov, ktorých spoznala v Taliansku, prebehol rýchlo – postarali sa o to Mikloškovej synovia Leo a Christian. Ako inak, olivovými halúzkami.

„Priala by som si, aby ľudia moju knihu vnímali ako zážitkovú, aby ich nechala snívať, experimentovať, milovať prípravu jedla a jedlo samotné si vedieť vychutnať a tešiť sa z neho, tak ako to vedia Taliani,“ uviedla Miklošková po krste.

Herečka Henrieta Mičkovicová (vľavo) prišla... Foto: Peter Frolo
Henrieta Mičkovicová (vľavo) prišla podporiť Máriu Mikloškovú Herečka Henrieta Mičkovicová (vľavo) prišla podporiť Máriu Mikloškovú na krst jej kuchárskej knihy, ktorá vznikala dva roky.

Recepty, ktoré napísala, navarila a nafotila sú prevažne toskánske, vidiecke aj zdravé a sú v nich zohľadnené štyri ročné obdobia. Malú ochutnávku z nich priamo na akcii zabezpečili kúsky poctivej focaccie, talianskych syrov, ale napríklad aj čučoriedková panna cotta.

Na krste nemohol chýbať ani Máriin brat Fero, či ich mama, ktorá sa nadšene usmievala nad úspechom oboch ratolestí. Krstiny v toskánskom a olivovom duchu si užila aj herečka Henrieta Mičkovicová, výtvarnícky manželský pár Renáta a Marek Ormandíkovci, či režisér Albert Vlk a dizajnér Marcel Holubec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krst #Fero Mikloško #kuchárska kniha #Mária Miklošková

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...