Skritizovala Trumpovej šaty aj Johnsonov účes. Jedinú pochvalu má pre Zemana!

Keď sa svetoví predstavitelia tento týždeň zišli pri príležitosti 70. výročia NATO v britskom Watforde, mali na programe celý rad závažných tém a problémov.

06.12.2019 18:44
debata (5)
Outfit prvej dámy USA Melanie Trumpovej na... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Outfit prvej dámy USA Melanie Trumpovej na oslavách 70. výročia NATO nenašiel pochopenie u britskej novinárky a stĺpčekárky. Outfit prvej dámy USA Melanie Trumpovej na oslavách 70. výročia NATO nenašiel pochopenie u britskej novinárky a stĺpčekárky.

Ale summit netvorí len politika – a autorka stĺpčekov britského denníka The Guardian Hannah Jane Parkinson sa rozhodla pozrieť na oblečenie, etiketu a ďalšie zaujímavosti zo stretnutia. Servítky si pred ústa nedáva, jej poznámky sú štipľavé aj sarkastické – a jediný, pre koho má slová chvály, je Miloš Zeman.

Keď sa naposledy v „luxusnom letovisku“ vo Watforde zišla nejaká skupina osôb nenaplňujúcich očakávania verejnosti svojim viac než pochybným prístupom k obrane, bol to anglický futbalový tím, napísala Parkinson. Po nich v utorok nasledovali vodcovia krajín NATO, aby oslávili 70. narodeniny aliancie. Sedemdesiat je zhodou okolností zhruba priemerný vek spomínaných vodcov.

zväčšiť Francúzsky prezident Emmanuel Macron ako... Foto: Reuters, POOL
Francúzsky prezident Emmanuel Macron ako neposedný školák. Francúzsky prezident Emmanuel Macron ako neposedný školák.

Rozhovory na summite sa točili okrem iného okolo toho, ako ešte viac skomplikovať situáciu v Sýrii, zatiaľ čo neskôr v Buckinghamskom paláci – za chrbtom amerického prezidenta Donalda Trumpa – sa riešilo hlavne to, aký je hrozný. Ale poďme sa pozrieť, čo ďalšieho sa dialo. Vopred sa ospravedlňujem, dodáva Parkinson.

Fotografia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona otáčajúceho sa do zadnej lavice nás vracia späť do čias, kedy sme všetci po triede posielali malé lístočky kamarátom. V Macronovom prípade najskôr o tom, aká je učiteľka kočka.

zväčšiť Dokonalý za každých okolností. Ako z reklamy,... Foto: Reuters, HENRY NICHOLLS
Justin Trudeau Dokonalý za každých okolností. Ako z reklamy, premiér Kanady Justin Trudeau na stretnutí lídrov NATO.

Kanadský premiér vyzerá, ako by sa naučil ovládať rytmus svojho dychu tým, že sa hrá s vlastnými manžetovými gombíkmi. Som si skoro istá, že každé ráno luskne prstami a mrkne na seba do zrkadla v kúpeľni, píše Parkinson. Ale moment, je na ňom niečo zvláštne … tentoraz nemá tvár natretú na hnedo ani na čierno, ako mával vo zvyku v časoch svojej naivnej mladosti, keď mal sotva tridsať rokov.

So všetkou vážnosťou, mohol by prosím niekto kúpiť britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi kefu na vlasy? Nie, nevyzerá ako by ho niekto pretiahol naprieč živým plotom; vyzerá ako živý plot.

zväčšiť Britský premiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Britský premiér Boris Johnson. Britský premiér Boris Johnson.

Spomínate si na doby, kedy kozmetická firma Wella skúšala presadiť ako trend „ranný rozcuch“? Mali pocit, že to robí dojem niekoho, kto ráno vstal po noci plnej úžasného sexu. V skutočnosti to vyzeralo ako niekto, koho priviazali k elektrickému kreslu, pustili prúd – a až potom dostal odsúdenec milosť. Wella vtedy uviedla na trh gél s popisom „vytvorí ultra-silný chaos“, čo je presne Johnsonova parketa.

Značnú porciu posmechu si vyslúžila od novinárky aj Melania Trump svojimi šatami Valentino, ktoré vyzerali, ako by si obliekla logo konzervatívne a euroskeptickej politickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva. Ale podľa mňa sa podobá motýľovi Dryocampa rubicunda – a presne to mala v úmysle, píše Parkinson.

zväčšiť Hromadná fotografia podľa Parkinsonovej... Foto: Reuters
Zuzana Čaputová Hromadná fotografia podľa Parkinsonovej ukazuje, že jediný z mužov, ktorý vie, ako si sadnúť, je Miloš Zeman.

Je ohromujúce, ako sa na spoločnej fotografii zo summitu potvrdila klasická mizogýnna urážka, že žena má držať kolená pri sebe – zatiaľ čo muži toho zjavne nie sú schopní. Či už ide o rozťahovanie sa na sedadle v autobuse alebo zabratie všetkého voľného priestoru pod jedálenským stolom, je to nemenná konštanta.

Pozrite sa dôkladne na túto fotografiu a pochopíte, prečo prakticky jediný, koho na nej môžem oceniť, je Miloš Zeman, prezident Českej republiky, dodáva Parkinson – a českému prezidentovi je pre istotu venovaný aj výrez zo skupinového fota, kde je jasné, že ako jediný z mužov sedí s nohou prehodenou cez nohu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #móda #kritika #Miloš Zeman #sarkazmus #Justin Trudeau #Boris Johnson #komentár #Melania Trumpová #stĺpček

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...