Na tie časy odvážne titulky! Aj takto naľahko pózovala Marilyn Monroe

Slávna herečka , ktorá by v stredu 1. júna oslávila devätdesiate narodeniny, pôsobila na divákov po celom svete ako magnet. A objektívy ju milovali.

01.06.2016 00:00
debata

Patrí k slávnym hereckým legendám 20. storočia aj najväčším sexuálnym symbolom všetkých čias. Snažila sa zbaviť imidžu hlúpej blondínky a nikdy neobjasnené okolnosti jej predčasnej smrti vedú k veľkému množstvu špekulácií a teórií.

Za svoj krátky život pútala pozornosť bulvárnej tlače nielen svojimi filmovými rolami, ale aj neusporiadaným osobným životom, búrlivými milostnými aférami a v posledných rokoch aj zlým zdravotným stavom. Osobnú krízu, ktorá u nej prepukla začiatkom 60. rokov, totiž riešila kombináciou upokojujúcich prostriedkov s alkoholom.

Natočila 30 filmov, z toho jeden zostal nedokončený. Do pamäti divákov sa nezmazateľne zapísala ako zdanlivo hlúpa Lorelei v romantickej komédii Páni majú radšej blondínky (1953), ako krásna Sugar v slávnom snímke Niekto to rád horúce (1959), za ktorý získala Zlatý glóbus, alebo ako bývalá striptérka Roslyn vo filme Mustangové (1961 ), ktorý bol aj jej posledným.

Prelomovým sa pre ňu stal rok 1946, kedy podpísala zmluvu s filmovou spoločnosťou 20th Century Fox, odfarbila si vlasy na blond a zvolila si umelecké meno Marilyn Monroe. V 50. rokoch prerazila v Hollywoode s filmami Všetko o Eve alebo V osídlach noci. Výrazný úspech zaznamenala aj v modelingu, v roku 1953 zamávala všetkým mužom z obálky vtedy nového časopisu Playboy.

V roku 1953 prežila svoju premiéru na stránkach... Foto: SITA/AP
Marilyn Monroe V roku 1953 prežila svoju premiéru na stránkach magazínu Playboy.

Okrem toho zdobila v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch desiatky titulných stránok. Sexi vnady na tie časy ukazovala pomerne odvážne, často pózovala v plavkách či hlboko odhaľovala dekolt. Mnohé z jej tituliek sa stali kultovými.

Napríklad titulka magazínu Modern Man z roku 1953, z ktorej sa usmieva v oranžových plavkách, pričom sa opiera o bodkovaný dáždnik.

Marilyn Monroe na titulke magazínu Modern Man v... Foto: Profimedia
Marilyn MOnroe Marilyn Monroe na titulke magazínu Modern Man v roku 1953.

V bielych plavkách s pootvorenými ústami pózuje aj na obálke magazínu People Today z roku 1954.

Marilyn Monroe na titulke magazínu People Today... Foto: Profimedia
Marilyn Monroe Marilyn Monroe na titulke magazínu People Today v roku 1953.

Šťastie v láske nikdy nemala. Medzi jej milencov patrilo údajne množstvo slávnych osobností, vrátane amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a jeho brata Roberta, filmového magnáta Howarda Hughesa alebo francúzskeho herca Yvesa Montanda. Vydatá bola celkom trikrát. Jej prvým manželom sa stal James Dougherty, ktorý sa s ňou oženil ako so šestnásťročnou počas druhej svetovej vojny v roku 1942.

Vydanie magazínu Playboy s nahou Marilyn Monroe... Foto: SITA/AP, ALASTAIR GRANT
Marilyn Monroe Vydanie magazínu Playboy s nahou Marilyn Monroe je už zberateľským kúskom.

Po Doughertym boli jej manželmi slávny baseballový hráč Joe DiMaggio, s ktorým sa rozviedla po deviatich mesiacoch manželstva a spisovateľ Arthur Miller, ktorý kvôli nej opustil manželku a dve deti.

„Vo mne je veľa ľudí. Ide z nich na mňa hrôza,“ hovorievala Marilyn. O kariére sa vyjadrila takto: „Kariéra je skvelá vec, ale keď je v noci zima, človek sa k nej nemôže pritúliť.“

Celý svet obletela 5. augusta 1962 šokujúca správa. Slávna Marilyn bola vo veku 36 rokov nájdená mŕtva vo svojom kalifornskom dome. Podľa oficiálnej správy išlo „pravdepodobne o samovraždu“. Jej koniec dodnes sprevádzajú pochybnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #úmrtie #Marillyn Monroe

+ Varte si doma sami, snažte sa obmedziť polotovary, prospeje vám to.
Každá práca vás niečomu naučí, preto sa...

+ Pozitívne myslenie pritiahne šťastie a podporí zdravie.
Momentálne máte dostatok času, preto začnite viac a viac...