S citlivým partnerom býva menopauza ľahšia

O tom, ako menopauza ovplyvňuje zdravotný stav ženy aj jej sexuálny život, hovoríme s gynekologičkou MUDr. Radmilou Sládičekovou z medicínskeho centra Medifera.

24.04.2006 07:01
debata

Aký je rozdiel medzi menopauzou, perimenoupauzou a postmenopauzou?
O menopauze, klimaktériu, hovoríme, keď žena najmenej rok nemenštruuje. Prechodné obdobie pred nástupom menopauzy sa nazýva perimenopauza a nachádzajú sa v ňom už aj ženy po štyridsiatke, napriek tomu, že nemajú takmer nijaké problémy. Obdobie menopauzy sa začína okolo 45. až 55. roku života, jeho dĺžka je veľmi individuálna, môže však prebiehať aj desať rokov. A po klimaktériu nasleduje postmenopauza, tá trvá vlastne až do konca života.

Niektoré ženy nemajú takmer nijaké ťažkosti. Na aké problémy sa zvyknú sťažovať ženy, ktoré také šťastie nemajú?
Najskôr sa objavujú vegetatívne príznaky: žena z nedostatku hormónov začína mať návaly, potí sa. Tých návalov môže byť niekoľko za deň, môžu sa však opakovať aj každú hodinu. Prejavujú sa ako obrovská horúčava, pri ktorej žena sčervenie v tvári, spotí sa vo vlasoch aj na celom tele a následne môže mať až zimnicu. Je čoraz unavenejšia. Neskôr sa môže pridružiť osteoporóza, nesústredenosť, poruchy pamäti, ale aj depresia. Mnohé ženy sa sťažujú, že sú podráždené a nervóznejšie. Zvyknú dokonca hovoriť: Sama seba nepoznávam, aká som zlá.

Klimaktérium je vlastne znižovanie hladiny ženských hormónov estrogénov a gestagénov. Podľa jednej nemeckej štúdie sa však nedokázala súvislosť medzi hormonálnymi problémami a poklesom chuti na sex. Čím teda odborníci vysvetľujú, že ženy v prechode strácajú chuť na milovanie?
Libido v menopauze ovplyvňuje pokles nielen ženských, ale aj mužských hormónov. Hormóny však skutočne nie sú jediné. Spolupôsobí aj emocionálny vzťah ženy k partnerovi, ale aj zdravotné problémy. Najčastejšie chuť na sex znižuje cukrovka, srdcové ochorenia, niektoré ochorenia tráviacej sústavy, ale aj psychické poruchy, najmä depresia. V menopauze výrazne ovplyvňuje chuť na sex aj telesný vzhľad.

Znamená to, že ak má žena fungujúci vzťah so svojím partnerom, je u nej pokles libida v prechode menší?
Určite. Veľa závisí od psychického naladenia ženy a toho, ako jej partner pomôže zvládnuť obdobie klimaktéria. Ak obaja začnú hľadať na tomto období aj kladné stránky, partnerský vzťah sa môže ešte zlepšiť. Deti odrástli a nevyžadujú toľko starostlivosti, muž aj žena sa môžu venovať svojim koníčkom. Čo sa týka sexuálnej oblasti, tiež môže prísť k pozitívnym zmenám – u muža sa síce predlžuje refraktilná fáza, teda čas od ejakulácie k ďalšej erekcii, ale pár to môže využiť na vzájomné sexuálne hry, masáže, hladenie… Navyše odpadá strach z neplánovaného otehotnenia.

Áno, lenže ženy v klimaktériu, ktoré zvyknú volať na Linku Pravdy venovanú Intimitám, sa často sťažujú, že pohlavný styk je pre ne bolestivý, lebo majú suchú pošvu.
Suchosť v pošve je známkou nedostatku estrogénov v organizme. Tento problém sa dá odstrániť estrogénovou lokálnou liečbou, ktorá zabezpečí, že pohlavný styk bude pre ženu príjemný. Existuje niekoľko vaginálnych estrogénových prípravkov, ja zvyknem pacientkam predpisovať tenkú tabletku s jednorazovým hygienickým aplikátorom, ktorý pomáha pri umiestnení tabletky do pošvy. Mnohé ženy v strednom veku totiž tvrdia, že sa im protiví čokoľvek vkladať do pošvy prstami. Na začiatku liečby žena berie prípravok každý deň, po siedmich dňoch stačí aplikácia len dva razy za týždeň. Keďže organizmus už vlastné estrogény netvorí, mala by žena liek užívať až do konca sexuálneho života.

Ak žena z rôznych dôvodov nechce v období menopauzy žiť pohlavným životom, je zbytočné, aby estrogény užívala?
Nie. Všetky tkanivá v organizme ženy majú estrogénové receptory, preto nedostatok týchto hormónov ovplyvňuje celé telo. Ženy však často chodia so svojimi problémami k iným lekárom. Sťažujú sa na suchosť očnej spojivky, ťažkosti s ďasnami a zubami, sliznicou tráviaceho traktu, aj s močovým mechúrom a inkontinenciou. Ak gynekológ zistí, že žena prechod zvláda s ťažkosťami, zvyčajne jej predpíše hormonálnu substitučnú liečbu.

Lenže, práve v súvislosti s hormonálnou substitučnou terapiou sa hovorí o zvýšení rizika vzniku rakoviny prsníka…
Prebiehalo niekoľko štúdií na tému ako užívanie prípravkov hormonálnej substitučnej liečby zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Štúdie dokázali, že nadváha, fajčenie, to, že žena nerodila a nekojila, zvyšuje riziko rakoviny prsníka viac ako hormonálna liečba. Lekár však musí zvážiť všetky rizikové faktory. V súčasnosti existuje na trhu aj nízkodávkovaná hormonálna substitučná liečba vo forme tabletiek aj implantátov. Prípadne žena môže siahnuť po fytoestrogénoch. Je zbytočné, aby sa trápila klimakterickými problémami, keď nemusí.

debata chyba

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...