Z móla k tvrdému biznisu a do Bieleho domu: Aj so slávnym menom si Ivanka Trump podmanila Ameriku

Pravda, ČTK | 30.10.2021 00:00
ivanka2007 1 Foto:
Ivanka Trump v roku 2007 na párty magazínu Vanity Fair v rámci filmového festivalu Tribeca.
Prvýkrát sa najmä americkej verejnosti stala známa už ako dieťa. Slávny otec, miliardár - symbol amerického sna, ju spoločne s vtedajšou manželkou Ivanou ukázali svetu už ako dieťa a prispeli k budovaniu jej celebritného statusu.

Ivanka Trump sa veľmi rýchlo zaradila do relatívne malej skupinky potomkov slávnych ľudí z bohatých vrstiev, ktorí si vytvorili vlastnú fanúšikovskú základňu a stali sa magnetom pre médiá aj verejnosť. Ivanke, ktorá má v krstnom liste napísané meno Ivana Marie, pomohla aj modelingová kariéra, na ktorú sa vrhla ešte počas strednej školy.

Čo na tom, že sa objavili aj hlasy, ktoré jasne dali najavo, že prostredná dcéra podnikateľa a neskôr aj bývalého amerického prezidenta nemá kvality topmodelky. Status celebrity aj medializácia, ktorú jej meno priťahovalo a posilňovalo, urobili svoje.

Ivanka Trump ešte ako začínajúca modelka v roku...
Ivanka Trump v roku 2005 po boku vtedajšieho...
+6Ivanka Trump (vpravo) na rodinnom zábere z roku...

Ivanka si veľmi rýchlo uvedomila, že modelkovská profesia nie je nič pre ňu. Šikovne začala speňažovať to, čo sa najmä americkej často verejnosti na nej tak páčilo – priezvisko. Samozrejme, netreba dávať všetky zásluhy len menu „Trump“. Blondínka, ktorá zdedila pôvab po českej mame, má patričné vzdelanie (absolvovala poprednú americkú podnikateľskú školu Wharton School na Pensylvánskej univerzite, kde v roku 2004 získala titul bakalár ekonómie), rýchlo prejavila obchodného ducha a urobila niekoľko veľmi šikovných rozhodnutí, aby sa jej podarilo budovať podnikateľské impérium.

zväčšiť Ivanka Trump ešte ako začínajúca modelka v roku... Foto: SHUTTERSTOCK
ivanka99 Ivanka Trump ešte ako začínajúca modelka v roku 1999 na zábere so svojím otcom Donaldom Trumpom.

V roku 2007 sa stala členkou správnej rady kasínovej spoločnosti Trump Entertainment Resorts, v tom istom roku tiež prvýkrát prenikla do maloobchodu, keď otvorila luxusný klenotnícky dom na newyorskej Madison Avenue. Pred nástupom svojho otca do funkcie amerického prezidenta v januári 2017 zastávala funkciu viceprezidentky Trump Organization, ktorá ovláda Trumpove hotely, reality a golfové ihriská. Prevádzkovala aj vlastnú módnu značku Ivanka Trump Collection. Stala sa z nej módna ikona aj vzor pre mnohé ženy po celej Amerike, ktoré obdivovali, ako dokázala skĺbiť materstvo a nabitý pracovný kalendár.

Ivanka Trump Čítajte viac Nielen vojvodkyňa Kate, aj Ivanka Trump recykluje šaty! Letný biely model ako dôkaz

Tam sa však ambície dnes trojnásobnej mamy nekončili. Keď sa jej otec Donald Trump dostal do Bieleho domu a zasadol do prezidentského kresla, zo svojej milovanej dcéry (údajne najobľúbenejšieho z jeho všetkých detí) spravil dôležitú členku prezidentskej administratívy. Plavovláska síce v tejto funkcii utŕžila množstvo kritiky a často aj posmeškov, no za svojím otcom stála do poslednej chvíle, kým sa nerozhodlo, že definitívne prehral americké prezidentské voľby.

Po Ivankinom boku pritom celý čas neochvejne stojí jej manžel Jared Kushner, kvôli ktorému konvertovala na judaizmus a ktorému porodila spomenuté tri ratolesti. Slávna blondínka, ktorá svojou anjelskou tváričkou a sladkým úsmevom, vyvoláva u mnohých Američanov nadšenie a obdiv, u ďalších však aj pobúrenie či odpor, oslavuje okrúhle jubileum.

zväčšiť Ivanka Trump a jej manžel Jared Kushner na... Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia
636795351 Ivanka Trump a jej manžel Jared Kushner na zábere zo začiatku októbra 2021.

Narodila sa 30. októbra 1981 – teda presne pred štyridsiatimi rokmi. Hoci dnes už nie je súčasťou americkej vlády a neradí sa medzi najdôležitejšie ženy v Bielom dome, zdá sa, že jej zostala súdržná rodina aj partnerská láska. Zábery zo začiatku októbra, ktoré Trumpovú zachytili s manželom Kushnerom, pôsobia priam idylicky.

Ivanka Trump - koláž Čítajte viac Z vždy tip-top upravenej Ivanky Trumpovej je plážová kočka! Aha na tie nohy

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ