Dánska kráľovná sa nakazila covidom. Cíti sa dobre, zrušila však dovolenku v Nórsku

TASR | 10.02.2022 00:00
Dánsko kráľovná Margaréta Foto: ,
Dánska kráľovná Margaréta II. a korunný princ Frederik počas prehliadky kočom zapriahnutým starokladrubskými belkami v Kodani v roku 2015.
Dánska kráľovná Margaréta II. mala v utorok večer pozitívny test na COVID-19. V stredu to prostredníctvom tlačovej správy oznámila jej kancelária.

Plne zaočkovaná 81-ročná kráľovná má podľa vyhlásenia len mierne príznaky ochorenia COVID-19. Pre nákazu však musela zrušiť plánovanú dovolenku v Nórsku. V súčasnosti sa nachádza na zámku Amalienborg v Kodani, ktorý je oficiálnym zimným sídlom dánskej kráľovskej rodiny.

Margaréta II. je zaočkovaná tromi dávkami vakcíny. Prvýkrát si dala očkovaciu látku aplikovať už 1. januára 2021. Vlani v novembri médiám povedala, že dostala tretiu posilňujúcu dávku.

Brtiská kráľovná Alžbeta II. si prezerá...
Kráľovná Alžbeta II. si prezerá memorabílie,...
+6Kráľovná Alžbeta II. odchádza zo Sandringham...

Denník The Local pripomenul, že kráľovná nie je prvým členom dánskej kráľovskej rodiny, ktorá mala pozitívny test na COVID-19. Nakazila sa už aj korunná princezná Mária a jej syn (kráľovnej vnuk) princ Christian.

Margaréta II. v januári oslávila 50. výročie svojho nástupu na trón. Panovníčka, narodená 16. apríla 1940, sa stala hlavou tohto najstaršieho európskeho kráľovstva 14. januára 1972 ako 31-ročná. Margaréta II. je druhým najdlhšie panujúcim monarchom v dejinách Dánska a prvou ženou, ktorá v krajine na Jutskom polostrove zastáva pozíciu vládnucej kráľovnej.

Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Alžbeta II. pri jubilejnom prejave šokovala časť verejnosti! Camilla bude kráľovná