Bratia William a Harry spojení smútkom za babičkou: No toto je znak, že mladší princ je 'vydedencom'

Pravda, TASR | 14.09.2022 16:40
princ Harry, princ William Foto: ,
Bratia William a Harry, britskí princovia kráčajú bok po boku v smútočnej procesii za rakvou s pozostatkami ich babičky - kráľovnej Alžbety II. Vpravo ďalší vnuk kráľovnej Alžbety II. - Peter Philips.
Najbližší členovia britskej kráľovskej rodiny sa zjednotili, aby v stredu popoludní vykročili za rakvou s pozostatkami zosnulej kráľovnej Alžbety II. Pozornosť sa sústreďovala však aj na drobné detaily.

V sprievode, ktorý smeroval od Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, nechýbali všetky štyri deti panovníčky, ktorá naposledy vydýchla vo štvrtok 8. septembra. Celkom naľavo za rakvou kráčal najstarší syn kráľovnej a súčsný kráľ Veľkej Británie Karol III. Po jeho boku sa potom objavila princezná Anne a jeho dvaja mladší bratia – princovia Andrew a princ Edward.

princovia William (vľavo) a Harry Čítajte viac Žiaden príkaz od kráľa! Nepridáte sa k nám aj s Meghan, napísal vraj princ William bratovi

Za kvartetom kráľovských potomkov nasledovali princovia William a Harry, ktorých doplnil tiež ich bratranec Peter Philips. Médiá si všimli, že narozdiel od poslednej rozlúčky s princom Philipom, ich starým otcom, sa tentoraz objavili William a Harry bok po boku. Pri smútočnej ceremónii s vojvodom z Edinburghu, ktorý zomrel minulý rok v apríli, kráčal ich bratranec Peter Philips uprostred.

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Vojvodkyňa Meghan sa ukláňa pred truhlou s...
+24Princ Harry (vľavo) a jeho manželka Meghan,...

Počas stredajšieho sprievodu ulicami Londýna však viaceré médiá poukázali aj na fakt, že princ Harry sa neobjavil na verejnosti vo vojenskej uniforme. Vojvoda zo Sussexu pritom dosiahol počas služby v britskej armády v Afganistane hodnosť kapitána – do poslednej chvíle však nebolo jasné, či za rakvou vykročí v uniforme, keďže sa po presťahovaní do USA stal „nepracujúcim“ členom kráľovskej rodiny a zmenilo sa tak jeho postavenie. Jeho hovorca uviedol pred obradom, že „princova vojenská služba nespočíva v uniforme“. Bez uniformy prišiel aj Peter Philips, syn princeznej Anne.

zväčšiť Princ Andrew (v popredí) a princ Harry kráčali... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Princ Andrew (v popredí) a princ Harry Princ Andrew (v popredí) a princ Harry kráčali za rakvou kráľovnej Alžbety II. bez uniformy.

Fakt, že sa princ Harry objavil v sprievode za lafetou bez uniformy (ale s vyznamenaniami na chlopni saka), však nahráva aj teóriám, že sa stal vlastne vydedencom v kráľovskej rodine. Jeho situáciu totiž možno prirovnať aj k súčasnému statusu princa Andrewa. Ani on sa v stredu neobjavil na verejnosti v uniforme, čo bolo komunikované už vopred. Andrew mal okrem iných vojenských titulov hodnosť viceadmirála kráľovského námorníctva alebo plukovníka pešieho pluku Grenadier Guards. Jeho vojaci tvoria elitnú jednotku Household Division, ktorá v charakteris­tických „medvedích“ čiapkach a červených kabátoch stráži kráľovské sídlo Buckinghamský pa­lác.

Británia kráľovná Alžbeta úmrtie Londýn sprievod Čítajte viac Sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II. si prišli do centra Londýna pozrieť davy ľudí

Ako napísala napríklad agentúra AFP, malo sa tak zvýrazniť odcudzenie Andrewa od zvyšku členov kráľovskej rodiny. Andrewovi už začiatkom roka odobrali čestné oslovenie „kráľovská výsosť“ a honorárne vojenské tituly pre škandál sexuálneho zneužívania maloletých. Princ Andrew (62), vojvoda z Yorku, sa opäť objavil na verejnosti až po smrti kráľovnej.

Princ William a jeho manželka Kate (vľavo) a...
Záber na princa Harryho a jeho manželku Meghan,...
+16Princ William a jeho manželka Kate (vľavo) a...

Zatiaľ čo ostatní členovia kráľovskej rodiny budú mať uniformy počas piatich samostatných spomienkových podujatí – vrátane štátneho pohrebu na budúci týždeň v pondelok – Andrew si oblečie „vojenské farby“ len počas smútočnej vigílie vo Westminster Hall. V prípade princa Harryho nie je zatiaľ jasné, kedy a či bude môcť prezentovať svoju vojenskú hodnosť v rámci spomienkových podujatí.

VIDEO: Kráľovské škandály – niektoré naozaj nadvihnú obočie…

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Sprava: Princ Edward, princ Harry, princ...
Princ Andrew (v popredí) a princ Harry kráčali...
+10Kráľ Karol III. (vľavo v popredí) kráča za...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ