Kráľovná Letizia, princezná Charlene či krásna Rania z Jordánska - európski králi, cisár aj šejk vzdali úctu Alžbete II.

Pravda | 19.09.2022 15:07
Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia Foto: ,
Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia odchádzajú z priestorov Westministerského opátstva.
Hoci pozornosť sveta sa sústreďovala počas pondelňajšieho štátneho pohrebu najmä na členov britskej kráľovskej rodiny, do Londýna prišli vzdať úctu zosnulej panovníčke aj monarchovia z iných kútov Európy či z iných častí sveta. Nechýbali ani známe a médiami milované tváre.

Do Londýna pricestovali mnohí z nich už počas víkendu a v nedeľu večer sa zúčastnili na jednej zo slávnostných recepcií na počesť zosnulej panovníčky. Počas pondelňajšieho obradu vo Westministerskom opátstve sa potom zúčastnili osobne spoločne so štátnikmi a hosťami z celého sveta.

Kate, princezná z Walesu Čítajte viac OBRAZOM: Princezná Kate ako symbol dôstojnosti, smutná Meghan a Harry opäť bez uniformy - tak dali zbohom kráľovnej

Alžbete II. prišiel prejaviť úctu napríklad holandský kráľ Willem-Alexander s manželkou – kráľovnou Maximou a mamou, kráľovnou Beatrix. Nechýbal ani španielsky kráľ Felipe so svojou očarujúcou polovičkou Letiziou, španielskou kráľovnou. Dlhší čas sa špekulovalo, či sa objaví na pohrebe aj Felipeho otec – bývalý španielsky kráľ Juan Carlos, ktorého dokonca s Alžbetou II. spájalo aj príbuzenské prepojenie. Napokon však krajinu reprezentoval iba kráľ Felipe s manželkou.

Kate, princezná z Walesu sa objavila na pohrebe...
Princezná z Walesu Kate s dcérou - princeznou...
+42Princ Harry a princ William (vpravo) kráčajú do...

Do metropoly Veľkej Británie pricestoval tiež monacký knieža Albert II. s manželkou – princeznou Charlene. Dvojicu zachytili objektívy pri odchode z Westministerského opátstva, kde sa štátny pohreb konal. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa predstavitelia európskych monarchií držia pri sebe. Zábery fotografov zachytili v jednej spoločnosti napríklad aj dánsku kráľovnú Margrethe či švédskeho kráľa Carla Gustafa s manželkou, kráľovnou Silviou. Zostavu dopĺňala aj belgická kráľovná Mathilde.

zväčšiť Monacký knieža Albert a jeho manželka,... Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
724103615 Monacký knieža Albert a jeho manželka, princezná Charlene z Monaka.

V radoch usadených priamo v kostole sa potom objavili tiež zástupcovia kráľovstviev na blízkom východe. Prišiel napríklad jordánsky kráľ Abdulláh II. a jeho polovička – jordánska kráľovná Rania Al-Abdulláh. Pozvanie prijal aj japonský cisár Naruhito s manželkou – cisárovnou Masako, ománsky sultán Hajsám bin Tárik Saíd či katarský šejk Tamim bin Chalífa Sání.

724152899 Čítajte viac Deti, ktoré uniesli pohľad celého sveta! George a Charlotte náročný okamih zvládli, mama Kate bola ich oporou

Zástupcov šľachtických rodín čaká ešte v pondelok jedno oficiálne podujatie. Väčšina z nich by sa mala objaviť aj na rozžehnaní tela kráľovnej, ktoré sa koná vo windsorskej Kaplnke sv. Juraja. Na hrade Windsor panovníčku v rámci súkromného obradu, už len s najbližšou rodinou, pochovajú v pondelok večer. Uložená bude po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

zväčšiť Kráľ Abdulláh II. (v strede) a jeho manželka -... Foto: SITA/AP, Gareth Fuller
Kráľ Abdulláh II. (v strede) a jeho manželka - kráľovná Rania Al-Abdulláh Kráľ Abdulláh II. (v strede) a jeho manželka - kráľovná Rania Al-Abdulláh z Jordánska. Za nimi sedí japonský cisár Naruhito s manželkou - cisárovnou Masako.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ