Búrlivé víno divákom celkom zachutilo. Ktorí herci sú presvedčiví?

Nový seriál Búrlivé víno si mnohí diváci možno pozreli aj nechtiac, lebo ho dávajú pred televíznymi novinami na Markíze.

05.02.2013 09:00
nela-pociskova-a-juraj-loj Foto:
Ústredná dvojica seriálu Búrlivé víno - herečka Nela Pocisková a herec Juraj Loj.
debata (1)

Dramatické situácie sa rýchlo striedajú s láskyplnými, čo je charakteristický znak tohto žánru. Priezračné sú niektoré situácie aj konanie účinkujúcich. Pozeranie si teda nevyžaduje veľké sústredenie – kedykoľvek možno vstúpiť do deja, domyslieť si, o čo ide, čo sa asi stalo, kým sme pripravovali večeru.

Seriál má viac dejových línií – je tam aj týranie krehkej ženy, aj boj o dcérku, problémy s vinárskou firmou, sú tam citliví starí otcovia aj agilná babka. Najmä však ide o lásku, a tá sa v Búrlivom víne vyskytuje tiež v najrôznejších podobách – od nežnej, nesmelej a neopätovanej až po sexuálne obťažovanie na pracovisku. A nechýba, samozrejme, ani umelecké stvárnenie najväčšieho hriechu súčasnosti, ktorý spoľahlivo zdramatizuje každý dej, a to je tieň eštebáckej minulosti.

Aj keď je to príbeh na pokračovanie, treba priznať, že herci sa snažia naozaj hrať charaktery, a nie len seriálové postavy. Presvedčivo vyznela napríklad scéna lekára zvrhlíka, ktorý zvádza cnostnú sestričku – Vlado Černý sa správal ozaj hnusne. Nebol to žiaden harassment, ale obyčajné hulvátstvo. Výborná je aj Helena Krajčiová v úlohe aj obťažovanej aj – do iného – zamilovanej sestričky, ktorá hrá veľmi úsporne, civilne a s citom. Má k tomu skvelý účes s ležérne zastoknutým hrebienkom.

V úlohe týranej ženy hodnoverne účinkuje Monika Hilmerová (tiež s nezvyčajným účesom) a šokujúco zlý je jej muž v podaní Ľuba Kostelného. Občas síce prenikne na povrch jeho kultivovaná podstata (keď manželku, ktorá spadla za stôl, bil, bolo vidno, že udiera do prázdna – mal tam mať nejaké boxerské vrece – je však tiež presvedčivý a krásne falošný.

Diváci sa tešia najmä z toho, že v seriáli účinkuje aj Emil Horváth (zasa musíme spomenúť pekný účes) a mnohí priznávajú, že film pozerajú najmä kvôli tomuto hercovi. Pre mladších bude asi zaujímavá zasa Nela Pocisková, ktorá má v seriáli veľký priestor a všetci ju, samozrejme, milujú.

V internetových diskusiách má seriál aj nelichotivé ohlasy, napríklad, že aj Dallas je lepší, ale zdá sa, že Búrlivé víno si – napriek smiešnostiam patriacim k tomuto žánru (napríklad sústavná snaha prekvapovať diváka a náhle usekávať dej) – našlo svojich divákov. I svojich scenár pozitívne dotvárajúcich hercov.

1 debata chyba

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...