Sanitka 2 má veľký potenciál. Renč so štábom pomohli aj Havlovej

Seriál o záchrane ľudského života má veľký dramatický potenciál, a preto stále môže zaujať.

18.07.2013 05:25
Sanitka Foto:
Záber z nového dielu kultového seriálu Sanitka, ktorý sa vráti na obrazovky Českej televízie.
debata (1)

Zhodli sa na tom tvorcovia pokračovania seriálu Sanitka, ktorý sa v septembri objaví na obrazovkách Českej televízie. O seriáli v utorok s novinármi hovorili režisér Filip Renč, scenárista Ivan Hubač a herci.

„V jednotlivých dieloch sa diváci stretnú s dramatickými prípadmi, keď ide o záchranu ľudského života. My sme sa snažili túto samotnú dramatickú tému odľahčiť humorom, jeho nositeľom sú čiastočne záchranári, čiastočne zachraňovaní a tiež nezvyčajné situácie, do ktorých sa záchranári dostávajú,“ uviedol scenárista Ivan Hubač, syn autora pôvodnej série Jiřího Hubača.

Nové diely po zhruba tridsiatich rokoch ukážu ďalšie osudy doktora Janderu v podaní Jaromíra Hanzlíka, jeho seriálovej manželky Dagmar Havlovej a syna Václava Jiráčka. Asi najnapínavejšie scény má priniesť predposledná epizóda, o ktorej ale tvorcovia nechceli bližšie hovoriť. Na otázku, či ju možno porovnať s presláveným dielom o leteckom nešťastí z prvej série, scenárista Hubač uviedol, že ho možno ešte prekoná.

„Sanitka je dnes už legendou a ja som vedel, že to nebude úplne jednoduchá úloha na to nadviazať,“ uviedol Hubač. „Postavy starej sanitky, ktoré mali od otca vybudované charaktery, ma podržali. Samozrejme, pribudli postavy nové, ktorých nie je málo,“ dodal autor, ktorý len samotným zberom materiálov strávil asi štyri mesiace. „V porovnaní s pôvodnou je táto Sanitka akčnejšia, modernejšia, tým nehovorím, že lepšia,“ dodal Hubač.

„Seriálu som dal tri roky života. Rok prípravy, rok natáčania, rok dokončovania. Dal som tomu maximum, čo som mohol,“ vyhlásil režisér Renč. Natáčanie podľa neho trvalo 172 dní, čo pre neho znamenalo vstávať o piatej ráno a o desiatej večer sa vracať. „Trebárs na jednej lokalite točíte päť dielov dohromady a mať kreatívne nápady a komunikovať s ľuďmi je fyzicky aj psychicky náročné,“ povedal Renč.

Prial by si, aby ľudia z diela cítili poctivú filmárčinu. „Nie je to telenovela, všetko je podľa skutočných udalostí, v skutočných reáliách, so skutočnými hercami a s plným nasadením. Dúfam, že to ľudia ocenia a bude to odlišné od iných seriálov, ktoré sa nakrúcajú za tri natáčacie dni v štúdiu,“ vyhlásil skúsený tvorca.

Diváci v seriáli uvidia rad známych osobností, chýbať nebudú Jiřina Bohdalová, Zlata Adamovská, Ivana Andrlová, Petr Kostka, Jiří Dvořák, Marek Vašut, Jan Budař, Jiří Lábus, Vladimír Javorský, Jan Dulava, Jitka Schneiderová, Michal Dlouhý a Pavel Zedníček.

„Keď som sa dozvedel, že tam bude Fanda hrať, tak som bez rečí kývol,“ povedal Zedníček, ktorý hrá najlepšieho a najrýchlejšieho vodiča záchranky Fandu Beznoska. „Každá situácia ktorá vyzerá tragicky, prináša aj komické situácie. Myslím, že sa nám to podarilo, že aj v napätej chvíli šlo sem tam urobiť nejakú srandičku. A tak to je aj v živote,“ povedal.

Na atmosféru okolo natáčania spomínala aj Dagmar Havlová, ktorá v seriáli stelesnila primárku a druhú manželku doktora Janderu. "Ja som sa na nakrúcanie tešila, aj keď musím povedať, že som zrovna neprežívala najšťastnejšie obdobie, dalo by sa povedať, že som prežívala najhoršie obdobie svojho života, ale štáb vrátane režiséra Filipa Renča mi veľmi pomohol a som rada, že sme to natočili. Bude to krásny seriál, "povedala.

Sanitka 2 sa má stať jedným z jesenných ťahákov Českej televízie. Generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák povedal, že sa na obrazovkách objaví v septembri, konkrétny deň ale zostáva otázkou. Isté podľa neho je to, že sa nebude vysielať v sobotu, keď bude verejnoprávna televízia vysielať StarDance.

1 debata chyba

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...