Miláčik žien páter Ralph oslavuje. Lásku k mužom tajil roky

Hádam sa nenájde slovenská domácnosť, v ktorej by ho nepoznali. Od stvárnenia jeho pravdepodobne najslávnejšej úlohy uplynulo už 31 rokov, aj dnes si Richarda Chamberlaina pamätajú všetci ako pátera Ralpha.

29.03.2014 00:00
Richard Chamberlain Foto: ,
Herec Richard Chamberlain.
debata

Kariéra rodáka z Beverly Hills, ktorý 31. marca oslávi okrúhle osemdesiate narodeniny, sa začala už dávno pred televíznym projektom Vtáky v tŕní. Jedno má však s ním spoločné – televízne prostredie. Boli to práve kamery v štúdiách, ktoré odštartovali popularitu fešáka s nezameniteľným úsmevom a plachým modrookým pohľadom.

Prelom v kariére, ktorú Chamberlain začal v amatérskom divadelnom spolku, priniesla postava lekára v seriáli Dr. Kildare. Vysielal sa päť rokov a hercovi vyniesol prvé ocenenie Zlatý glóbus. Počas svojej bohatej kariéry získal ešte dva, jeden za už spomenuté Vtáky v tŕní, neskôr mu šťastena (a spolok zahraničných novinárov, ktorý rozhoduje o majiteľoch filmových cien) dopriala sošku aj za výkon v seriáli Šogun.

Herec Richard Chamberlain.
Herec Richard Chamberlain.
+2Herec Richard Chamberlain v divadelnej hre...

Hoci gro kariéry sa sústreďovalo práve pred televíznymi kamerami, Chamberlain sa dočkal aj populárnych televíznych úloh. Dobrodružné filmy o mušketieroch z pera Alexandra Dumasa predstavili herca širšiemu publiku, hoci v tomto prípade sa väčšej popularite tešil jeho kolega Michael York.

Napriek tomu, že Chamberlaina milovali diváčky po celom svete a v čase popularity seriálu Dr. Kildare dostával vraj 12-tisíc listov týždenne, v televíznej brandži väčšina kolegov vedela, že má radšej mužov. „Až na pár klebetníkov o tom mlčali. Boli skvelí. Nechali nás žiť si svoje životy,“ zaspomínal si už v roku 2011.

Stalo sa tak rok po odlúčení od dlhoročného partnera Martina Rabetta – kolegu mladšieho o dvadsať rokov, s ktorým sa stretli pri práci a s ktorým sa Chamberlain usadil na Havaji. Tvorili pár bezmála 33 rokov. „Náš vzťah je lepší než kedykoľvek predtým. Akurát ja som potreboval trochu viac vzruchu a práce a stretávania s priateľmi,“ vysvetlil televízny hrdina, ktorý sa pár rokov pred dovŕšením osemdesiatky vrátil z malebného ostrova Maui do Los Angeles.

Počas uplynulého desaťročia zostal verný televízii, zväčša však išlo o menšie úlohy. Objavil sa aj v na Slovensku známych seriáloch ako Zúfalé manželky či Bratia a sestry.

3 x Richard Chamberlain

  • v 60-tych rokoch bodoval aj ako spevák a vďaka hitu, ktorý súvisel so seriálom Dr. Kildare, prenikol aj do hitparád.
  • o hercovej sexuálnej orientácii vôbec prvýkrát verejne informoval v roku 1989 ženský magazín Nous Deux, herec osobne potvrdil homosexualitu až o 14 rokov neskôr.
  • v roku 2000 získal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #homosexualita #jubileum #Richard Chamberlain #Vtáky v tŕní

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...