Marta Jandová: Nie každý, kto vyhrá v speváckej súťaži, bude slávny

So speváčkou Martou Jandovou sa už niekoľko týždňov diváci na oboch stranách česko-slovenskej hranice stretávajú v televíznej šou Hlas Česko Slovenska.

23.05.2014 00:00
Speváčka a porotkyňa Marta Jandová. Foto:
Speváčka a porotkyňa Marta Jandová.
debata

Jandová prijala rolu koučky a dokonca kývla aj na spoločne „porotcovanie“ s Darou Rolins. Vraj si rozumejú naozaj skvelo. „Sme také jing a jang. Medzi nami nepanuje žiadna konkurencia, pretože každá sme úplne inde. To nás krásne spojuje aj v osobnom živote,“ vysvetlila pre Pravda.sk speváčka. Spoluprácu v koučovskom kresle vníma ako veľmi konštruktívnu. „Ja nemám rada ľudí, ktorí žiaden názor nemajú a to určite nie je Darin prípad. S ňou sa aj dobre háda, pretože dá na názor druhého aj na kritiku. Napríklad, keď sme dávali ľudí do skupín a neboli sme si isté výberom jedného z dvojice, dosť dlho sme diskutovali. Ale vždy to bola pozitívna práca,“ pokračovala česká polovica porotcovského dua.

Obe dámy sa pritom stretli už v súťaži Superstar. V porovnaní s ňou je pre Jandovú Hlas Česko Slovenska odlišný najmä v koncentrácii talentu. „Pred nás už chodia len samí talentovaní ľudia. Žiadna hviezdna pechota, tie príšery, ktoré nič nevedia a chcú byť len pár minút v televízii. Chodí jeden talent, jeden krásny hlas za druhým – my vlastne len chválime a to sa mi veľmi páči,“ skonštatovala s úsmevom.

Ani talent však nie je zárukou toho, že sa podarí spevákom presadiť na scéne. Konieckoncov, potvrdzujú to aj mnohé predchádzajúce televízne projekty podobného razenia. Podľa Jandovej je to však celkom prirodzené. O tom, či sa umelec uchytí, rozhoduje množstvo faktorov. „Je to otázkou dopytu na trhu, ale tiež otázkou času. Človek musí mať talent, ale musí byť aj v správny čas na správnom mieste a obklopený správnymi ľuďmi. Niekedy je to bohužiaľ u podobných súťaží tak, že človek má punc účastníka kastingovej súťaže a rádiá ho natruc nehrajú. Alebo víťazi zaspia na vavrínoch. Alebo môže mať zlý manažment. Jeden dva roky hrávajú na vipkách, zabudnú na svojich fanúšikov, nenahrávajú albumy, kašlú na to a potom sa po nich zľahne zem. A po dvoch rokoch, keď nie sú v televízii, tak ich už prestanú volať aj na tie VIP párty, kde sa dajú zarobiť dobré peniaze, a skončia úplne,“ uviedla ako príklad Jandová.

Párik Erika Judínyová a Štefan Skrucaný prišiel...
Spevák a porotca Josef Vojtek s partnerkou.
+15Speváčka a porotkyňa Marta Jandová.

„Ja každému hovorím, či už vyhrá alebo nevyhrá, aby kastingové súťaže brali ako štartovací mostík. Získali veľa kontaktov – každý zo súťažiacich nám môže zavolať, spýtať sa na manažéra, na nahrávanie nového albumu, poradiť sa. Mať kontakty je naozaj dosť. Ale čo z toho každý urobí sám, to už je na nich,“ doplnila líderka nemeckej skupiny Die Happy.

Mnoho kritikov sa naváža do speváckych súťaží s výčitkou, že z nich nevzídu žiadne veľké hviezdy. Podľa Jandovej ľudia ani netušia, koľko je v Česku alebo na Slovensku kapiel, ktoré nikdy neboli v televízii a ktoré vznikajú a zanikajú bez nášho vedomia. „Z masy vypadne vždy len jeden víťaz. Aj z kapiel v undergrounde sa neuchytia všetky, uchytí sa jedna. A to isté platí o víťazoch kastingových súťaží. Nemôžu predsa všetci, ktorí niekedy niečo vyhrali, sa stať slávnymi. To logicky nejde,“ vysvetlila.

Už budúcu stredu štartujú živé prenosy speváckej šou. Či sa práve v nej zrodí skutočná spevácka hviezda, teda budú môcť diváci posúdiť sami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spev #Marta Jandová #talent #Hlas Česko Slovenska #hviezdy #Dara Rolins

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...