Chutné prekvapenie Braňa Deáka! A nielen pre jeho fanúšičky

Klokaní steak či bizónie hamburgery? Braňo Deák dokáže pripraviť aj netradičné jedlá.

11.06.2014 00:00
braňo deák Foto:
Knižný debut Braňa Deáka, Chute a vône života. Herec si svoj krst užil.
debata

Herec Braňo Deák si získal srdcia žien najmä vďaka seriálovým postavám „správnych chlapov“ v Druhom dychu či Búrlivom víne. Ale koľko fanúšičiek mu pribudne, keď sa „rozkríkne“, že ich obľúbený herec je aj dobrý kuchár? A že kuchyňa preňho nie je „začarovaným ostrovom“, ale miestom, kde sa vie nielen dobre orientovať, ale aj vykúzliť skvelé jedlo?

Knižný debut herca Braňa Deáka, Chute a vône...
Knižný debut herca Braňa Deáka, Chute a vône...
+2Knižný debut herca Braňa Deáka, Chute a vône...

A práve dobré jedlo je témou jeho knižného debutu Chute a vône života. Hoci kniha nie je len o jedle. Čitatelia a najmä čitateľky sa dozvedia aj čo-to z hercovho života. Vďaka obľúbeným jedlám si herec zaspomínal na tie udalosti zo života, ktoré sa mu vryli do pamäti. „Príbehy vychádzajú zo mňa a sú pre mňa, ako herca, ľahšie vypovedateľné. Hoci nie som kuchár, rád varím, vedel som presne, ktoré recepty by sa v knihe mali objaviť a prečo. Všetky postupy z knihy mám v malíčku, takže pospomínať si na ne nebol pre mňa žiaden veľký problém,“ povedal herec.

Nielen jeho fanúšičky si v knihe môžu nájsť príhody z jeho detstva či dospievania. „Nie je to prierez mojím životom, keďže som iba tridsiatnik, asi by to bolo smiešne. Ale čitatelia si v knihe nájdu príbehy z môjho detstva či dospievania, ktoré mi nejakým spôsobom ovplyvnili či spríjemnili život. Sú tam aj zážitky z výletov a ciest, ktoré mi z nejakého dôvodu utkveli v pamäti.“

Keďže kniha je nielen o príbehoch ale aj o receptoch, o varení a jedle sa Braňo Deák takisto rozhovoril. Ako priznal, okrem tradičnej slovenskej kuchyne je jeho srdcu najbližšia talianska. „Je podľa mňa veľmi jednoduchá, Taliani používajú stále dookola tri-štyri suroviny a moje telo na ne reaguje veľmi dobre.“

Pre niekoho možno netradičné či priam „nekonzumovateľné“, no pre Braňa Deáka zaujímavé a chutné. Aj také recepty sa do knihy dostali. Napríklad klokanie steaky. „Klokanie mäso som ochutnal asi pred rokom a v prvom momente som mal trošku obavy a nebol som celkom rozhodnutý, že idem do toho. No neodolal som a dobre som spravil. Klokanie mäso je chuťovo výnimočné.“ Predsa len existuje niečo, čo herec neobľubuje. „Napríklad konské mäso by som určite nezjedol. A takisto nemám rád čerstvé paradajky,“ dodal.

Podľa jeho receptov si môžu kulinárski nadšenci pripraviť napríklad Klokaní steak, Bizónie hamburgery či Chlapské brownies. „Jedlo je jedna veľká asociačná mágia, a ten najprirodzenejší spôsob ako udržiavať živé spomienky na výnimočné okamihy,“ poznamenal na margo svojej knižnej prvotiny Braňo Deák. „Jedlo má úžasnú schopnosť umožniť vám cestovať v čase. Stačí si privoňať k šošovicovej polievke a razom sa ocitnete doma na Vianoce. Alebo si niekde dáte lasagne a skôr, ako stihnete zraziť podpätky, budete opäť na letnej dovolenke.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #krst #Braňo Deák #prvotina

+ Doprajte si niečo sladké, prospeje vám to a upokojíte svoje nervy.
Nesnažte sa poučovať, každému to začne skôr...

+ Objavte radosť z varenia zdravých a chutných jedál.
Aj maličkosťami dokážete zmeniť naozaj veľa, popremýšľajte...