Smiech priniesol miliónom divákov ako Mr. Bean, oslavuje už 60-ku!

Pred 60 rokmi, 6. januára 1955, sa narodil britský herec Rowan Atkinson. Tento vyštudovaný elektroinžinier sa po celom svete preslávil ako predstaviteľ komického popletu Mr. Beana.

06.01.2015 00:00
Rowan Atkinson Foto:
Herec Rowan Atkinson na archívnej snímke.
debata

Na bránice filmových divákov zaútočil Atkinson tiež v úlohe tajného agenta Johnnyho Englisha. „Osobne som celkom iný než Mr. Bean. Som až desivo normálny,“ nechal sa pred časom počuť Atkinson. Napriek tomu ho už od školy sprevádzala povesť príležitostného triedneho šaša.

V 80. rokoch potom so svojím spolužiakom z Oxfordu Richardom Curtisom vymyslel situačnú komédiu Čierna zmija, založenú na svojráznom výklade britských dejín. Hlavne však spolu stvorili postavu pána Beana.

zväčšiť Britský herec Rowan Atkinson ako Mr. Bean na... Foto: SITA/AP
Rowan Atkinson ako Mr. Bean Britský herec Rowan Atkinson ako Mr. Bean na snímke z roku 2007.

Beanomániu odštartoval už prvý diel zo série príbehov o trampotách slobodného mládenca z roku 1990. Nešika so smiešne vypúlenými očami, handrovým medvedíkom a množstvom bláznivých nápadov sa stal miláčikom publika v desiatkach krajín. Niet divu, že sa Mr. Bean dočkal aj dvoch celovečerných filmov, prvého v roku 1997 a druhého o desať rokov neskôr.

Atkinson sa ale objavil aj v niekoľkých nebeanovských snímkach. Zahral si napríklad duchovného v romantickej komédii Štyri svadby a jeden pohreb, tajného agenta Johnnyho Englisha v rovnomennej paródii na bondovky alebo reverenda v čiernej komédii Univerzálna upratovačka.

Do svojho súkromia nechá Atkinson nakuknúť verejnosť len výnimočne. Na plátne nemožný chlapík je v skutočnosti zámožným mužom so slabosťou pre silné autá. V lete 2011 sa mu táto záľuba nevyplatila; so svojím superšportovým vozidlo McLaren F1 absolvoval desivo vyzerajúcu nehodu, z ktorej ale vyviazol iba s ľahším zranením ramena.

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Mr. Bean #Rowan Atkinson #šesťdesiatka

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...