Kto popravil Jánošíka? Hlavný hrdina filmu Pokoj v duši

Jedna z najkrutejších scén filmu Jánošík: Pravdivá história, akt zavesenia na hák, zdvihol mnohých divákov zo sedadiel. Prekvapením však bola aj totožnosť kata, ktorý slovenského národného hrdinu zniesol zo sveta.

01.10.2009 15:46
Attila Mokos Foto:
Herec Attila Mokos dorazil na krst knihy v kukle. Totožnosť odhalil až neskôr.
debata

Popravcu si zahral herec Attila Mokos, známy divákom najmä z filmu Pokoj v duši. „Pôvodne som sa zúčastnil na kastingu a uchádzal sa o rolu zbojníka. Ale keď potrebovali kata, poprosili ma, či by som to zahral,“ zaspomínal si herec Jókaiho divadla v Komárne.

Hoci na filmovom plátne vidieť len jeho ruky, na úlohu sa pripravoval. „Prečítal som si historickú knihu aj encyklopédiu. Kat bolo vtedy normálne remeslo a dozvedel som sa zaujímavé veci,“ vysvetlil Mokos, ktorý držal v napätí do posledného momentu aj návštevníkov komorného krstu knihy so scenárom Evy Borušovičovej.

Do známeho bratislavského kníhkupectva dorazil v typickej „kukle“ a spoločnosť mu robila pôvabná herečka Táňa Pauhofová. Vo filme o Jánošíkovi stvárnila jeho prvú lásku Aničku. „Mám veľmi rada, ako Eva Borušovičová píše. Jej scenár je poetický a číta sa výborne. Aj pre mňa ako herečku sa s takým scenárom pracuje lepšie,“ skonštatovala Pauhofová, ktorá knihe zaželala, aby sa stala súčasťou každej slovenskej domácnosti.

„Jánošík je náš a táto kniha si zaslúži, aby sme ju mali doma,“ uviedla s úsmevom ryšavka, ktorá si zaspomínala aj na nakrúcanie svojej scény v ktorej sa s kolegom Václavom Jiráčkom miluje na snehu. Práve túto pasáž prečítala aj hosťom. Pozrieť si ju môžete vyššie.

Herečka Táňa Pauhofová.
Scenáristka Eva Borušovičová sa teší z toho, že...
+2Herec Attila Mokos dorazil na krst knihy v...
debata chyba

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...