Oscarový hrdina o novej úlohe: Mám zodpovednosť vzdelať publikum

Herec Eddie Redmayne tento rok získal svojho prvého Oscara za výkon vo filme Teória všetkého a už sa špekuluje o tom, ako dopadne budúci rok. Bude vraj mať v ohni poriadne želiezko.

14.08.2015 00:35
debata
Herec Eddie Redmayne. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Eddie Redmayne. Herec Eddie Redmayne.

Britský rodák totiž hneď po zisku Oscara vo februári začal nakrúcať film Danish Girl, v ktorom stvárnil prvú známu transgender osobu zmenenú operáciou – Lili Elbe, ktorá bola Einarom Wegenerom – manželom maliarky Grety Wenegerovej.

Už prvé zábery svedčili o tom, že Redmayne sa svojej úlohy chopil naplno. Pre magazín OUT uviedol, že veľa cenných rád získal od komunity transgender osôb, ktoré v minulosti podstúpili operáciu či proces na zmenu pohlavia a rodovej identity.

Herec Eddie Redmayne na prvom oficiálnom zábere... Foto: Universal Pictures
Eddie Redmayne Herec Eddie Redmayne na prvom oficiálnom zábere z filmu The Danish Girl.

„Títo ľudia boli takí šľachetní a láskaví, ale tiež veľmi otvorení. V podstate, každý transgender muž či žena, ktorú som stretol, mi povedali, pýtaj sa na čo chceš,“ prezradil pre časopis Redmayne. Jeho najväčšou chybou na začiatku nakrúcania vraj bolo, že si myslel, že pohlavie a sexualita sú prepojené. „A to je jedna z kľúčových vecí, ktoré by som chcel svetu odkázať naším filmom: Môžete byť gay, alebo hetero, trans muž alebo žena, ale tieto dve veci nie sú nutne na jednej úrovni,“ doplnil.

Tridsaťtriročná herec tiež doplnil, že vníma veľkú zodpovednosť s novou filmovou úlohou. „Dostal som výnimočnú príležitosť zahrať si ženu ako bola Lile Elbe. Ale spolu s tým prichádza zodpovednosť nielen vzdelať samého seba, ale tak trochu vzdelať aj publikum. Dúfam, že sa mi to podarí,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #rola #zodpovednosť #Eddie Redmayne #transgender #Danish girl

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...